Kevään vihreää lautaselle
Kotikokin elämä ei käy tylsäksi, jos rohkenee ennakkoluulottomasti kokeilla uusia raaka-aineita ja maistella uusia makuja. Meikäläiselle maistuu melkein kaikki, mutta aina silloin tällöin eteen tulee jotain, johon ei heti varauksetta ihastu.
Tuoreen korianterin makuun en oikein ole päässyt. Sitähän käytetään paljon esimerkiksi aasialaisessa keittiössä, mutta vaikka kuinka olen yrittänyt, ei siitä ole tullut lempiyrttiäni.
Kaikesta ei tietysti tarvitse pitää, mutta omaan ruokafilosofiaani kuuluu ajatus, että kaikesta voi opetella pitämään. Päätin siis, että korianteristakin tulee vielä kaverini.
Korianterin kumppaniksi valitsin viimeksi kunnon fileen merilohta. Samaan makupalettiin sopivat aika hyvin myös kotoinen tilli sekä sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
Yrteistä, sitruunasta, suolasta ja oliiviöljystä syntyi raikas, keväänvihreä tahna, jonka lohi sai peitokseen. Heleän vihreä oli myös kalaruoan lisuke, kermainen hernepyree. Se on helppo ja nopea tehdä ja sopii mainiosti liha- ja kasvisruokienkin lisukkeeksi. Ja jos sitä sattuu jäämään, loput voi käyttää vaikkapa levitteenä leivän ruisleivän päällä.
TILLI-KORIANTERILOHI
n. 800 g lohifileetä
2 dl silputtua tilliä
1 dl silputtua korianteria
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
½ dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
suolaa maun mukaan
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Hienonna yrtit pieneksi silpuksi ja laita kulhoon.
Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista toisesta puolikkaasta mehu ja sekoita sekä raaste että mehu yrttisilpun joukkoon. Mausta ripauksella suolaa.
Kaada kulhoon myös auringonkukan siemenet ja oliiviöljy ja sekoita sauvasekoittimella hienoksi tahnaksi.
Nypi lohesta ruodot pois ja laita filee voideltuun uunivuokaan. Tee kalan pintaan syviä viiltoja. Purista mehu toisesta sitruunanpuolikkaasta kalan päälle. Ripottele fileelle myös hiukan suolaa. Laita yrttitäytettä viiltoihin ja levitä vielä lopuksi koko fileen päälle. Paista uunissa 20–30 minuuttia fileen paksuudesta riippuen.
HERNEPYREE
1 pss pakasteherneitä
½ rasiaa (n. 100g) yrttituorejuustoa
1 valkosipulin kynsi
suolaa ja mustapippurilla maun mukaan
Sulata pakasteherneet ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja puristettu valkosipulin kynsi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)