17/05/2011

Makeaa, kirpakkaa, marinoitua

Monessa huushollissa valmistellaan jo kuumeisesti kesän kekkereitä, lakkiaisia ja rippijuhlia. Muistan itsekin vielä hyvin tunnelmat kolmen vuoden takaa, kun nuorimmaiseni sai valkolakkinsa. Rustasin ruokalistaa monta viikkoa, mutta ruokien tekeminen jäi tietysti vasta juhlan aluspäiviin.
Jokainen haluaa juhlapöytään mieliherkkujaan, kuka satakuntalaisen pitopöydän antimia, kuka jotain vallan muuta. Uusia makuelämyksiä saa pienilläkin asioilla, esimerkiksi erilaisilla marinoiduilla lisukkeilla.
Yhdistelemällä öljyä, erilaisia viinietikoita, hunajaa, yrttejä tai vaikka tyrnimehua, saa marinadeja, joihin voi upottaa esimerkiksi papuja ja sipuleita maustumaan.
Marinoidut punasipulit, kidneypavut ja keltasipulit ovat maukkaita ja kauniin värisiä lisukkeita noutopöydässä, mutta sopivat myös salaatteihin. Kidneypavut erityisen hyvin perunasalaattiin, jonka kastikkeena voi käyttää marinointiliemen.
Marinoitu keltasipuli taas sopii hyvin vihreään salaattiin, jossa on sinihomejuustoa. Marinoidut kasvikset maistuvat myös kesän grilliruokien kanssa mainiosti.

MARINOIDUT PUNASIPULIT
2 keskikokoista punasipulia
¾ dl valkoista balsamiviinietikkaa
1 dl hyvää oliivi- tai rypsiöljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori punasipulit ja viipaloi ne ohuiksi renkaiksi
Sekoita hunaja balsamiviinietikkaan ja lisää öljy hyvin sekoittaen
Kaada liemi sipulirenkaiden päälle ja anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään
Käytä salaatissa tai lisukkeena esimerkiksi liharuokien kanssa

MARINOIDUT KIDNEYPAVUT
1 tölkki (380 g) kidneypapuja
sama marinointiliemi kuin punasipuleissa
2 isoa valkosipulinkynttä
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
(kuivattukin käy)

Kaada pavut lävikköön, huuhtele juoksevalla vedellä ja valuta hyvin
Tee samanlainen liemi kuin punasipuleillekin, mutta lisää siihen pilkotut valkosipulinkynnet ja hienonnetut yrtit
Kaada liemi papujen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään

TYRNIMARINOITU KELTASIPULI
1 iso sipuli
1 dl tyrnimehua
½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
½ dl juoksevaa hunajaa
1 rkl sokeria

Kuori sipuli ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi
Sekoita tyrnimehuun hunaja, sokeri ja valkoinen balsamico
Lisää öljy hyvin sekoittaen ja kaada liemi sipulirenkaiden päälle
Anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO