26/07/2011

Vatsa täyteen sitruunaa ja yrttejä

Kala on hyvää kesäruokaa. Se on kevyttä ja kypsyy nopeasti, valmistipa sen millä tavalla tahansa; halstrattuna, grillattuna, savustettuna, pannulla paistettuna, höyrytettynä tai vaikka kokonaisena uunissa.
Parhaita kaloja ovat vaaleat järvikalat, mutta niitä ei ikävä kyllä aina ole saatavilla. Hätätilassa voi siis turvautua loheen tai kirjoloheen, vaikka eivät ne esimerkiksi ahvenen tai siian makua voita.
Useimmiten lohi ostetaan fileinä, mutta jos syöjiä on useampia, kannattaa ostaa kokonainen lohi. Se muhii meheväksi uunissa, kun sen vatsan täyttää valkosipulilla, sitruunaviipaleilla ja yrteillä.
Myös siika on samalla tavalla kypsennettynä herkullista, minun mielestäni vielä parempaa kuin lohi.
Kalan lisukkeeksi sopii tuoreesta pinaatista, sipulista ja tillistä tehty muhennos.

Uunilohi
1kg – 1,5 kg:n kirjolohi
merisuolaa
1 iso sitruunaa
3 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia, rosmariinia, tilliä

Huuhdo ja kuivaa lohi.
Laita kala leivinpaperin päälle uunipellille.
Ripottele hienoa merisuolaa kalan sisään ja päälle.
Pese sitruuna hyvin lämpimällä vedellä ja viipaloi se.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet
Täytä lohen vatsa sitruuna- ja valkosipuliviipaleilla sekä yrteillä.
Lado osa sitruunaviipaleista ja yrteistä kalan päälle.
Paista 200 asteessa 45 min. – reilu tunti kalan koosta riippuen

Pinaattilisuke
500 g tuoreita pinaatinlehtiä
1 sipuli varsineen
voita
maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
tilliä

Huuhtele pinaatinlehdet juoksevan veden alla.
Jos lehdet ovat isoja, leikkaa kahtia.
Sulata voi kasarissa, silppua sipuli ja varsineen ja kuullota hetki voissa.
Lisää pinaatinlehdet ja anna lehtien pehmentyä.
Lisää pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa
Anna pinaattilisukkeen muhia hetki, mausta suolalla, mustapippurilla ja tillisilpulla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO