Halstraamisen lyhyt oppimäärä
Monta kertaa on jo varmaan tullut selväksi, että rakastan kalaa ja kalaruokia. Osaan tehdä eväkkäistä aika monenlaista ruokaa, mutta jos savukalaa haluan, pitää turvautua isän saaliisiin tai kaupan kalatiskiin. Savustuspönttöä en ole edes aikonut hankkia, mutta sen sijaan ostin halsterin, jolla saa hiiligrillissä tai vaikka nuotiolla kalaan savun aromia.
Halusin ison, jykevän ja kalanmallisen halsterin, mutta vaikka kiersin kaikki mahdolliset kaupat, en semmoista löytänyt. Halsteri piti kumminkin saada, joten ostin kevyemmän, neliönmallisen kapistuksen.
Halstraamisen opettelu olisi ollut helppo aloittaa lohifileestä, sillä se on sen verran rasvainen kala, ettei ihan helposti kuivu tai tartu kiinni halsteriin. Kunnianhimoisesti ostin kuitenkin vesi kielellä pieniä siikoja ja päätin opetella niillä.
Kokeneemman halstraajan neuvojen mukaan ripottelin kalojen vatsaan ensin merisuolaa ja laitoin ne pariksi tunniksi jääkaappiin suolaantumaan. Sitten grilli kuumaksi, ylimääräiset suolat pois ja kalat halsteriin, jota ensin voitelin öljyllä.
Aloitin varovasti ja pidin halsteria ensin aika kaukana tulesta. Kun mitään ei näyttänyt tapahtuvan, laskin halsteria alemmas ja kääntelin sitä puolelta toiselle, etteivät kalat palaisi. Vähitellen kalojen pinta alkoi ruskistua ja pihamaan täytti herkullinen paistetun kalan tuoksu.
Oli vaikea tietää, milloin kala olisi kypsää, joten otin varman päälle ja halstrasin aika hartaasti. Ruokaseuralla alkoi olla jo kova nälkä, joten oli pakko irrottaa siiat halsterista ja katsoa, mikä oli tulos. Helpommin sanottu kuin tehty: kalat olivat voitelusta huolimatta tiiviisti kiinni halsterissa. Yritin irrottaa niitä haarukalla, mutta kalan nahka vain repesi. Lopulta hain ison puulastan ja sain sen avulla kaavittua siiat irti halsterista. Ei parasta mahdollista jälkeä, mutta maku oli kumminkin hyvä, vaikka hiukan ”kuivahko”.
Opetus: älä halstraa liian pitkään, kala kuivuu, eikä irtoa halsterista. Konstin kyllä oppii nopeasti, sillä toista siikasatsia halstrasin huomattavasti vähemmän aikaa ja lopputulos oli mehevä ja herkullinen. Seuraavana viikonloppuna tunsin jo olevani melkein mestari, sillä lohifileestä tuli vallan erinomainen. No, toki opettelemistä riittää edelleen, mutta alku on lupaava.
Nyt mielessä on jo monta reseptiä, joita voisin halsterikalasta kehitellä. Kalathan voisi täyttää vaikka yrteillä ja sitruunaviipaleilla tai kasviksilla.
Suosittelen halstraamista lämpimästi. Jos minä opin, oppivat kaikki muutkin, ja tällä konstilla saa kalaruokiin mukavaa vaihtelua. Kalliita investointejakaan ei tarvita, sillä minunkin halsterini maksoi hiukan kympin verran.
HALSTRATUT PIKKUSIIAT
pieniä, perattuja ja suomustettuja siikoja
merisuolaa
öljyä halsterin voitelemiseen
Ripottele kalojen vatsaan karkeaa merisuolaa (määrän oppii vain kokeilemalla) ja anna suolaantua pari tuntia. Polta grillissä hiiliä niin, että saat sopivan hiilloksen.
voitele halsteri öljyllä, jotta kalat eivät tartu kiinni. Pyyhi kaloista ylimääräinen suola pois. Lado kalat tiiviisti vierekkäin halsteriin ja halstraa ne molemmin puolin kauniin värisiksi. Irrottele varovasti halsterista ja tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
2 Responses to Halstraamisen lyhyt oppimäärä
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Pingback: Grillattu kala välimeren ja Jamaican hengessä | Poppamies
Kiitos Poppamies hyvistä neuvoista, muistan ensi kerralla säästää myös nahan.
Kiitos myös mainioista mausteista, viime kesänä rub-mauseita kului aika lailla.