Kuhaa nantua-kastikkeessa
Kastikkeiden valmistaminen ei ole yksinkertaista, vaikka niin voisi luulla. Kastike ei myöskään ole pelkkä ruuan lisuke, vaan tärkeä osa ateriaa. Kastike täydentää ruoan makupaletin. Olen monta kertaa saanut niin hyvää kastiketta, että olisi tehnyt mieli santsata annos pelkästään sitä
Parhaat kastikkeet syntyvät kastikepohjasta, joka on alusta asti itse tehty, mutta harva jaksaa näin tehdä. Yksi lempikastikkeistani on ravun ja tomaatin makuinen nantua-kastike
Se on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista ja oikeastaan liemi, joka perinteisesti tarjotaan haukikvenellien eli kalaliemessä keitettyjen haukipyöryköiden kanssa. Kokeilin reseptiä ensimmäisen kerran Glorian Ruoka & Viini -lehden inspiroimana, mutta muokkasin sitä hiukan kastikemaisemmaksi. Ja vaikka haukipyöryköistä pidänkin, vaihdoin hauen kuhaan ja lisäsin annokseen paistettuja tiikeriravun pyrstöjä.
Paljon muuta ei tämä ruoka kaipaa, mutta keväällä siihen kyllä sopii hyvin esimerkiksi tuore parsa. Hyvää leipääkin suosittelen, koska sillä voi dipata lautaselta viimeiset maukkaat kastikepisarat.
KUHAA NANTUA-KASTIKKEESSA
4 nahatonta kuhafileetä
paistamiseen voita
suolaa
päälle ripaus mietoa chilirouhetta
tiikeriravun pyrstöjä (pakaste)
tuoretta vihreää parsaa
Tee ensin kastike:
1–2 porkkanaa
3 salottisipulia
4 rkl voita
3 rkl konjakkia
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kalalientä
1 rkl hummerifondia (kalafondikin käy)
3 tl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
2 laakerinlehteä
muutama timjaminoksa
3 ,5 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
Kuori sipulit ja porkkanat. Pilko porkkanat kuutioiksi ja pilko sipulit. Kuullota kasviksia hetken aikaa voissa kattilassa miedohkolla lämmöllä. Lisää konjakki sekoitellen. Lisää joukkoon viini ja anna kasvisten kypsyä, kunnes viinistä on noin puolet haihtunut. Lisää kalaliemi ja hummerifondi, tomaattipyree, mausteet ja timjaminoksat. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia.
Kaada kerma joukkoon ja anna kiehua vielä 10 minuuttia. Poista laakerinlehti ja timjaminoksat. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Jos haluat siitä oikein samettisen , siivilöi se. Kiehauta uudelleen ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kalaliemi ja hummerifondi ovat suolaisia, joten suolaa ei välttämättä tarvita.
Kuori parsat nupusta tyveen ja kiehauta niitä muutama minuutti niin, että ne säilyttävät napakkuutensa. Kuori sulatetut tiikeriravun pyrstöt ja poista niistä suoli. Paista pyrstöt nopeasti voissa.
Paista kuhafileet runsaassa voissa, ripottele päälle suolaa ja vähän mietoa chilirouhetta sekä mustapippuria. Tarjoa annos syviltä lautasilta: nosta lautaselle kauhallinen kastiketta ja asettele sen päälle kahtia leikattu, paistettu kuhafilee ja niiden rinnalle parsaa ja tiikeriravunpyrstöjä.
5 Responses to Kuhaa nantua-kastikkeessa
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Ihana resepti! Parsat teen nykyään uunissa(uusi-seelantilainen neuvo)ei mene maut keitinveteen: Kuoritut parsat uunipellille, päälle oliiviöljyä ja suolaa. 10 minuuttia 175 asteessa.
Mun resepti Kanadasta 250 c ja 8 min. En edes kuori vihreää parsaa, katkaisen vain tyvestä !
muuten sama .
Pirjo, uunissa olen minäkin viime aikoina tehnyt. Sitä voi toki soveltaa tässäkin reseptissä.
Hyvin maistui sunnuntairuoka myös näin maanantaina. Loistava ohje, kiitos Maikku! Chili-käteni oli vaan vähän turhan runsas… Onneksi ollaan totuttu mausteisen ruokaan.
Kiva, että tykkäsitte. Chiliä ei tämä ruoka tosiaan liikaa kaipaa, mieluummin ihan vähän tai sitten ei lainkaan. Tosi hauska saada palautetta tänne blogiinkin.