14/08/2024

Sitruunaista kassleria grillissä

Elokuussa on jo ripaus syksyä, mutta vielä riittää lämpimiä päiviä ja iltoja grillaamiseen. Suomalaisten grillilihasuosikki lienee broileri, mutta myös porsaanlihasta saa hyvää grilliruokaa.

Grilliin kannattaa valita lihaa, jossa on myös jonkin verran rasvaa, silloin lopputulos on mehevä. Hyvää  grillattavaa on esimerkiksi kassler eli porsaan niska, joka kaiken lisäksi on hyvin edullista. Kassleria grillataan usein pihveinä, mutta joskus kannattaa kokeilla isomman palan kypsentämistä grillissä. Kun sen marinoi kunnolla ja grillaa maltilla, lopputulos on herkullinen.

Sitruunainen, yrteillä ja valkosipulilla maustettu marinadi antaa lihalle hyvän maun. Ja jos sen grillaaminen isoina paloina tuntuu työläältä, mikään ei estä leikkaamasta lihaa pihveiksi ja kylvettämään niitä marinadissa. Sitruunaisen kasslerin seuraan sopivat hyvin grillatut kasvikset ja perunat.

SITRUUNAINEN GRILLIKASSLER
N. 1 kg:n pala kassleria
1 tl suolaa
Marinadi
½ dl sitruunamehua
1 dl soijakastiketta
3 rkl vaaleaa balsamicoa
½ dl rypsiöljyä
½ dl fariinisokeria
3 valkosipulin kynttä
3 tl savustettua paprikajauhetta
1/4 tl mustapippurirouhetta
tuoretta timjamia ja salviaa
( tai 1 tl kuivattua timjamia ja salviaa)

Pyyhi kasslerpala kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa liha pitkittäin kahdeksi ”lankuksi” ja nuiji paloja lihanuijalla hiukan litteämmiksi. Hiero suola kauttaaltaan huolellisesti lihan pintaan. Voit myös leikata kasslerin pihveiksi.

Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulikynnet. Sekoita marinadin kaikki ainekset kattilassa yrttejä lukuun ottamatta. Kiehauta nopeasti ja anna jäähtyä hyvin.
Laita liha isoon muovipussiin, laita sinne myös timjaminoksia ja muutama salvian lehti. Kaada marinadi pussiin ja sulje se huolella. Pyörittele pussia niin, että marinadi leviää kunnolla joka puolelle.
Anna lihan marinoitua seuraavaan päivään jääkaapissa. Kääntele pussia välillä, jotta kassler maustuu tasaisesti.

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillaamista.
Kuumenna grilli ja kuivaa kasslerista ylimääräinen marinadi. Nosta kasslerpalat grilliin ja grillaa niitä ensin suoralla lämmöllä, kunnes ovat saaneet kauniin värin. Siirrä ”lankut” sitten hiukan sivummalle ja grillaa epäsuoralla lämmöllä, kunnes kassler on kypsää.
Pihveinä kassleria grillataan 8-10 minuuttia per puoli.
Anna lihan vetäytyä folion alla noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO