25/11/2024

Suolainen juustokakku on juhlakauden suosikki

Makeat juustokakut ovat monen mieleen, mutta juustokakku on herkullinen myös suolaisena versiona. Voimakkaan täyteläinen maku syntyy fetajuuston, tuorejuus-ton ja mustaleimaemmentalin yhdistelmästä.
Makeahkon vastaparin suolaiset maut saavat digestive-keksipohjasta sekä kakun koristeeksi paahdetuista pikkutomaateista ja viinirypäleistä.
Suolainen juustokakku on mainio tarjottava talven juhlakaudella. Se maistuu niin kahvin, glögin kuin viinilasillisen kanssa. Jälkiruokapöytäänkin se sopii hillojen ja marmeladien kanssa.

SUOLAINEN JUUSTOKAKKU
Pohja:
200 g digestive-keksejä
125 g voita tai margariinia

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g fetaa
200 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1 ps (130 g) hienoksi raastettua mustaleimajuustoa
½ tl mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen.
Vuoraa 24-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Myös reunat kannattaa peittää leivinpaperilla, niin kakku irtoaa vuoasta helpommin. Paperisuikaleet on helppo saada pysymään paikoillaan, kun vuoan reunat voitelee kevyesti öljyllä tai voilla.

Sulata pohjaa varten voi ja murskaa digestivekeksit hienoksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Sekoita voisula keksimurskaan ja painele pohjaseos tiukasti vuoan pohjalle ja muutama sentti myös reunoille.

Hienonna fetajuusto haarukalla. Riko kananmunat ja sekoita ne ranskankermaan. Yhdistä fetamurut ja maustamaton tuorejuusto. Lisää lopuksi mustaleimaraaste ja mustapippuri ja sekoita täytemassa huolellisesti esimerkiksi sähkövatkaimella. Älä kuitenkaan varsinaisesti vatkaa.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja paista kakkua uunin alatasolla noin tunti. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se alkaa ruskistua liikaa.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä, peitä se sitten tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kakun voi hyvin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Kakun päälle:
kirsikka- tai miniluumutomaatteja
viinirypäleitä
öljyä
balsamicoa
tuoretta timjamia

Laita viinirypäleet ja puolitetut kirsikkatomaatit kulhoon ja sekoita niihin hiukan öljyä ja balsamiviinietikkaa. Levitä rypäleet ja tomaatit laakeaan uunivuokaan ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.
Ota vuoka uunista ja anna rypäleiden ja tomaattien jäähtyä. Levitä ne kakun päälle juuri ennen tarjoilua ja koristele kakku myös tuoreella timjamilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO