19/01/2025

Mehevä mureke broilerista

Äidin tekemä jauhelihamureke oli yksi lapsuuteni herkkuruoista, jota syötiin yleensä sunnuntaisin. Talvella äiti tarjoili murekkeen kanssa perunamuusia ja keitettyjä pakasteherneitä. Kesällä lisukkeena saattoi olla vanhanajan lehtisalaattia, jossa oli kananmunaa ja kermavaahdosta tehty, etikalla maustettu kastike.

Perinteinen, naudanlihasta tai riistasta valmistettu mureke maistuu edelleen, mutta lihamurekkeen voi yhtä hyvin valmistaa kevyemmästä broilerinjauhelihasta.

Broileri on miedonmakuista lihaa, joten mausteita kannattaa laittaa aika reilulla kädellä. Näin sitrusten sesonkiaikaan mausteeksi sopii hyvin esimerkiksi appelsiininkuoriraaste ja sen kaveriksi lehtipersilja ja parmesaanijuusto.
Parmesaanin voi hyvin vaihtaa vaikkapa pecorinojuustoon tai mustaleimaiseen emmentaliin. Pääasia on, että juustossa on vahva maku.
Broilerimurekkeen kanssa maistuvat esimerkiksi uunissa paahdetut juurekset.

BROILERIMUREKE
(6-8 annosta)
800 g broilerinjauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä

1 dl korppujauhoja
1,5 dl ruokakermaa
1 kananmuna
1 tl paprikajauhoa
1 tl suolaa
1 dl raastettua parmesaania
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 appelsiinin raastettu kuori

pinnalle:
voisulaa tai öljyä
korppujauhoja
parmesaaniraastetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli ja kypsennä ne esimerkiksi mikroaaltouunissa öljytilkassa.
Sekoita korppujauhoihin ruokakerma, jäähtynyt sipulisilppu, mausteet sekä appelsiininkuoriraaste, lehtipersilja ja parmesaaniraaste.
Muotoile jauhelihamassasta murekepötkö öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Voitele sen pinta ruokaöljyllä ja ripottele pinnalle hiukan korppujauhoja ja juustoraastetta.
Paista mureketta noin 40 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO