13/02/2025

Pastasimpukoita tomaattimeressä

Kaupoissa on tarjolla jo jonkinlaista pastaa, mutta useimmiten ostoskoriin tulee napattua tuttua spagettia tai nauhapastaa. Joskus on kuitenkin hauska kokeilla jotain erilaista, vaikkapa isoa simpukkapastaa, consighlionea. Sitä ei välttämättä aina ole tarjolla, mutta onneksi kaupat toteuttavat mielellään asiakkaiden toiveita, joten kannattaa esittää toive, jos tätä haluaa kokeilla.

Jättimäisten pastasimpukoiden täytteenä on ricottajuustoa, pinaattia, parmesaania ja tuoretta basilikaa. Mieto täyte vaatii maukkaan kastikkeen ja siksi pastasimpukat pääsivät uiskentelemaan täyteläiseen tomaattikastikemereen. Kun pastan päälle ripottelee vielä vähän parmesaania, ”simpukat” saavat uunissa ihanan rapean pinnan.

Täytetty simpukkapasta on hauska ja herkullinen viikonloppuruoka, jota on mukava tarjota vieraillekin. Simpukoiden täyttäminen vie hiukan aikaa, mutta lopputulos palkitsee vaivan.

TÄYTETTY SIMPUKKAPASTA
(4-6:lle)
34 pastasimpukkaa (consighlioni)
täyte:
2 ps (300 g) pakastepinaattia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
250 g ricottajuustoa
1 ½ dl parmesaania
1 dl tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

tomaattikastike:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl ketsuppia
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl fariinisokeria
suolaa
mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia

Keitä pastasimpukat ohjeen mukaan melkein kypsiksi. Pastaan saa jäädä purutuntumaa. Valuta pasta keitinvedestä ja laita simpukat jäähtymään esimerkiksi isolle vadille niin, etteivät ne tartu toisiinsa.
Tee sillä aikaa täyte. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä paistinpannulla öljytilkassa. Lisää pannulle pakastepinaattikuutiot ja sekoittele kunnes ne vähitellen sulavat ja ylimääräinen neste haihtuu.
Nosta pannu liedeltä ja anna pinaattiseoksen jäähtyä hetki. Sekoita pinaatin joukkoon ricotta-juusto, parmesaaniraaste ja hienonnettu basilika. Jätä osa parmesaaniraasteesta odottamaan. Mausta täyte suolalla ja mustapippurilla.
Annostele jokaisen pastasimpukan sisään reilu teelusikallinen täytettä ja nosta simpukat lautaselle odottamaan.

Tee seuraavaksi tomaattikastike.
Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja kuullota pehmeiksi malalla lämmöllä kattilassa. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree ja ketsuppi. Lisää kastikkeeseen myös punaviinietikka ja fariinisokeri ja mausta suolalla. Lisää vielä muutama timjaminoksa.
Anna kastikkeen poreilla noin 15 minuuttia. Lisää loput oliiviöljystä.
Kaada tomaattikastike ison uunivuoan pohjalle ja asettele täytetyt pastasimpukat vieri viereen kastikkeeseen. Ripottele päälle loput parmesaaniraasteesta. Paista 200 uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO