13/03/2025

Keväinen kakku veriappelsiineista

Veriappelsiinifaneja on taas tänä talvena hemmoteltu: kaupoissa on ollut runsaasti tarjolla punakeltaisia, ihania sitruksia. Olen syönyt niitä aikamoiset määrät sellaisenaan ja jogurtin kanssa aamupalalla. Olen myös keitellyt veriappelsiineista marmeladia ja hilloa paahdetun hapanjuurileivän kaveriksi.

Veriappelsiinien sesonki ei välttämättä jatku enää kovin kauan. Kannattaa siis tarttua tilaisuuteen ja leipoa tämä herkullinen veriappelsiinikakku. Se ei todellakaan ole mikään kuivakakku. vaan todella mehevä leivonnainen, joka säilyy viileässä monta päivää, ellei sitä ennen katoa parempiin suihin.
Ja kun veriappelsiinit katoavat kauppojen hyllyiltä, kakkuun voi vallan mainiosti käyttää ihan tavallisia appelsiineja.

VERIAPPELSIINIKAKKU
4-5 veriappelsiinia (tai tavallista appelsiinia)
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä
1 dl veriappelsiineista puristettua mehua
2 tl raastettua appelsiininkuorta
3 kananmunaa
100 g voita tai margariinia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Laita leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle (22–24 cm). Voitele ja jauhota vuoan reunat.
Sulata voi tai margariini mikrossa ja anna sen jäähtyä.
Pese kaksi tai kolme appelsiinia lämpimässä vedessä juuresharjalla ja kuivaa ne. Raasta appelsiineista kuori ja purista niistä mehu. Raastetta tarvitaan pari teelusikallista ja mehua desilitra.
Kuori loput appelsiinit, leikkaa ne kalvottomiksi viipaleiksi ja jätä odottamaan.
Sekoita kaikki kuivat aineet ja appelsiininkuori keskenään isossa kulhossa.
Sekoita kermaviili, kananmunat ja appelsiinimehu toisessa kulhossa yhdistä ne kuivien aineiden kanssa. Lisää vielä voisula huolellisesti sekoittaen.

Kaada kakkutaikina vuokaan ja asettele valmiiksi leikatut appelsiiniviipaleet taikinan päälle. Ne painuvat uunissa taikinan sisään sattumiksi.
Paista kakkua uunin keskitasolla noin 40–50 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, laita vuoan päälle leivinpaperia ja laske vuoka uunin alimmalle tasolle. Kokeile kakun kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla. Älä paista liikaa, ettei kakusta tule kuiva.
Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä hetki ja irrota sitten vuoasta.
Tarjoa jäähtyneenä esimerkiksi appelsiiniviipaleiden ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Veriappelsiinikakku on vaatimattoman näköinen, mutta maku on sitten sitäkin parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO