20/05/2025

Rapeita perunatorneja muffinssivuoassa

Aika monen kotikokin kaapista löytyy muffinssivuoka, jota ei välttämättä tule käytettyä kovin usein. Harva leipoo muffinsseja joka viikko, mutta vuokaa voi käyttää paljon muuhunkin kuin leivontaan.
Olen tehnyt vuoassa esimerkiksi pikkumunakkaita ja näitä rapeita perunatorneja, jotka todella vievät kielen mennessään. Idea ei ole uusi, mutta ellei se ole tuttu, kannattaa kokeilla. Perunatornit ovat mainio lisäke esimerkiksi grilliruoille. Sillä aikaa kun pihvit tai kasvikset paahtuvat grillissä, voi uunissa valmistaa niiden kaveriksi perunatorneja. Mausteeksi riittävät yrtit ja suola, mutta jos oikein haluaa herkutella, voi perunaviipaleiden väliin laittaa vaikkapa juustoraastetta.
Perunaviipaleet kannattaa painaa tiukasti koloihin ja täyttää kolot aivan täyteen, sillä paistuessaan peruna kutistuu. Ihanteellista olisi, jos käytössä on kaksi muffin-sivuokaa, sillä näitä perunoita syö mielellään useammankin ”tornin”.
Perunatornit onnistuvat myös uusista perunoista, joita ei tarvitse edes kuoria ennen viipalointia.

Perunatornit ovat mainio lisäke esimerkiksi grilliruoille. Sillä aikaa kun pihvit tai kasvikset paahtuvat grillissä, voi uunissa valmistaa niiden kaveriksi perunatorneja. Mausteeksi riittävät yrtit ja suola, mutta jos oikein haluaa herkutella, voi perunaviipaleiden väliin laittaa vaikkapa juustoraastetta.
Perunaviipaleet kannattaa painaa tiukasti koloihin ja täyttää kolot aivan täyteen, sillä paistuessaan peruna kutistuu. Ihanteellista olisi, jos käytössä on kaksi muffinssivuokaa, sillä näitä perunoita syö mielellään useammankin ”tornin”.
Perunatornit onnistuvat myös uusista perunoista, joita ei tarvitse edes kuoria ennen viipalointia.

PERUNATORNIT
8-10 perunaa
3 rkl sulatettua voita
hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi timjamia, ruohosipulia, persiljaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele 12-koloinen muffinssivuoka voilla.
Kuori perunat ja viipaloi ne aivan ohuiksi esimerkiksi mandoliinilla tai veitsellä.
Laita perunaviipaleet isoon kulhoon.
Sulata voi ja hienonna yrtit ja sekoita ne voisulan kanssa. Purista sekaan myös yksi valkosipulin kynsi. Sekoita yrttivoi huolellisesti perunaviipaleisiin. Ripottele perunoiden joukkoon suolaa ja mustapippuria. Sekoittele vielä huolella.

Asettele perunaviipaleet kerroksittain jokaiseen muffinssikoloon. Peitä vuoka foliolla ja paista perunoita noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Kypsyyttä on helppo kokeilla hammastikulla.
Ota folio pois ja paista perunatorneja vielä noin 15-20 minuuttia, kunnes myös niiden pinta saa väriä ja rapeutuu. Nosta tornit varovasti pois koloista tarjoiluvadille ja tarjoa esimerkiksi grillatun lihan, kalan tai kasvisten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO