18/06/2025

Limetti-parmesaanikastike sopii vähän kaiken kanssa

Joskus sitä tulee puolivahingossa tehneensä jotakin, josta tuleekin parempaa kuin olisi arvannut. Niin syntyi esimerkiksi tämä kastike.
Jääkaapissa oli muutama limetti ja pala parmesaania, jotka piti käyttää ennen kuin ne ehtivät pilaantua. Päätin tehdä niistä majoneesin tyyppisen kastikkeen, jonka maustoin myös dijonsinapilla ja vaalealla balsamicolla. Kumpikin on luottoraaka-aineitani, joita käytän paljon.

Kastikkeesta tuli niin hyvää, että sitä on nyt syöty meillä monenlaisten ruokien kanssa. Ensimmäinen kokeilu oli grillatun naudanpihvin kanssa, toinen halstratun lohen kastikkeena. Yhtä hyvin soosi maistuu myös kasvisten ja uusien perunoiden maustajana, olenpa laittanut sitä paahdetun hapanjuurileivän päällekin.

Kesäkeittiössä kastikkeelle löytyy varmasti monta käyttökohdetta, joten sitä kannattaa tehdä heti kerralla isompi satsi.

LIMETTI-PARMESAANIKASTIKE
1 kananmuna
1 rkl dijonsinappia
3 limetin kuori raastettuna
3 rkl limettimehua
3 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
noin 50 g hienoksi raastettua parmesaania
3 dl rypsiöljyä
mustapippuria

Pese limetit huolellisesti lämpimällä vedellä. Raasta limettien kuori ja purista niistä mehu.
Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapeaan korkeareunaiseen kulhoon tai kannuun, lisää joukkoon limetin mehu ja kuori sekä balsamiviinietikka.
Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada kulhoon huoneenlämpöinen rypsiöljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nostele sitä hiljalleen ylös ja alas, kunnes öljy on sekoittunut muihin aineksiin ja kastike on paksuuntunut.
Ota sauvasekoitin kulhosta ja sekoita kastikkeeseen parmesaaniraaste. Mausta parilla rouhaisulla mustapippuria. Mikäli kastike on makuusi liian paksua, voit ohentaa sitä tilkalla vettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO