15/08/2025

Mehevää kalaa paperikäärössä

Kun laittaa ruoaksi vaaleaa kalaa, esimerkiksi ahvenfileitä tai kuhaa, helpoin ja nopein tapa on paistaa ne voissa paistinpannulla. Rapeiksi paistetut kalafileet ovat herkullisia, mutta välillä voi kokeilla toisenlaistakin kypsennystapaa.
Ihanaa kalaruokaa saa, kun käärii kalafileet leivinpaperiin ja antaa käärön sisään syntyvän höyryn kypsentää ne lempeästi. Käärön sisään voi kätkeä myös vihanneksia ja yrttejä. Niiden lisäksi makua antamaan voi lisätä voinokareen tai vaikkapa viipaleen fetajuustoa kuten tässä reseptissä.

Kalakääröihin voi laittaa oman maun mukaan mitä vain. Näissä kääröissä oli ahvenfileitä, miniluumutomaatteja, fetaa, kapriksia ja reilusti yrttejä.

Paperikäärössä kypsentäminen ei ole mikään uusi juttu, vaan itse asiassa klassinen, ranskalainen kypsennystapa, jolla on hieno nimikin: en papillote. Paperin suojissa kala pysyy mehevänä, kypsyy nopeasti ja on myös kevyempää kuin voissa paistettuna.

KALAA PAPERIKÄÄRÖSSÄ
(4 annosta)
600-700 g vaaleaa kalaa, esimerkiksi kuhaa tai ahventa, fileinä
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria
1 punasipuli
50 g pieniä kapriksia
200 g miniluumutomaatteja
200 g pala fetajuustoa
tuoreita yrttejä, esimerkiksi rakuunaa, timjamia, oreganoa

Mausta kalafileet suolalla ja mustapippurilla. Puolita miniluumutomaatit ja viipaloi sipuli. Valuta kapriksista liemi pois.
Leikkaa leivinpaperista neljä reilua arkkia (n. 30×40). Taita arkit kahtia ja laita kalafileet arkin toiselle puolelle ja asettele niiden päälle sipuliviipaleita, kapriksia ja yrttejä.
Leikkaa fetapalasta reiluja viipaleita ja nosta ne kalafileiden päälle. Lisää kalapakettiin vielä tomaatit.

Käännä leivinpaperin toinen puoli kanneksi kalafileiden päälle ja taittele reunat kiinni. Tarkoitus on saada aikaan ilmava käärö eikä tiukkaa pakettia. Nosta kääröt isoon uunivuokaan tai uunipellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia fileiden koosta riippuen.

Avaa kääröt varovasti, sillä niiden sisään syntynyt höyry on voi polttaa. Tarjoa kala-annokset esimerkiksi perunoiden tai rapean leivän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO