17/09/2025

Puolukkapiirakka kuuluu syksyyn

Joka syksy on leivottava puolukkapiirakkaa ainakin kerran tai kaksi. Kirpakat pu-naiset marjat sopivat hyvin yhteen rukiisen taikinan kanssa. Sopiva makeus leivonnaiseen syntyy kuorrutteesta, jossa on yhdistetty kaurahiutaleita, sokeria ja vaniljanmakuista halvaa, joka lienee aika monelle hiukan oudompi raaka-aine.
Halva valmistetaan seesaminsiementahnasta, johon lisätään sokeria tai siirappia ja yhdistelmästä syntyy ihana, hieman pähkinäinen aromi. Käytän halvaa joskus myös kakkujen täytteessä esimerkiksi kermavaahtoon sekoitettuna.

Makean herkun juuret ulottuvat Välimeren ja Balkanin alueelle sekä arabimaailmaan. Kaupoissa halvapakkauksen löytää yleensä läheltä valmiita leivonnaisia tai kylmähyllystä maitotuotteiden tai juustojen läheltä.
Oikein makean ystävät voivat tarjota piirakkansa esimerkiksi vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Halva valmistetaan seesaminsiementahnasta, johon lisätään sokeria tai siirappia. Sen makean pähkinäinen maku sopii hyvin yhteen kirpeän puolukan kanssa.

PUOLUKKAPIIRAKKA
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
¾ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
¾ dl voita tai margariinia sulatettuna
n. 4-5 dl puolukoita

pinnalle
2 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
75 g halvaa
½ dl voita tai margariinia sulatettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen hyvin sekoittaen kananmuna, maito ja sulatettu voi.
Levitä taikina voidellun tai leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan ( 26 tai 28 cm) pohjalle. Ripottele päälle puolukat.
Sekoita kuorrutetta varten kaurahiutaleet, sokeri ja murennettu halva. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin. Levitä kuorrute tasaisesti puolukoiden päälle.
Paista piirakka 200 asteessa kunnes pohja on kypsä ja kuorrute saanut väriä.
Anna jäähtyä vähintään haaleaksi ja tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO