15/12/2025

Pientä hyvää kahvipöytään tai juustotarjottimelle

Joulun ja uuden vuoden tienoilla syödään hyvin ja tavallista runsaammin. Sanotaan, että aina on tilaa myös jälkiruoalle ja leivonnaisille, mutta kun vatsat ovat täynnä, herkut eivät voi olla kovin isoja.
Ennen vanhaan juhlakauden kahvipöytiin katettiin esimerkiksi monenlaisia kakkuja. Aikakauslehdet ja sosiaalisen median kanavat tarjoilevat juhlasesonkina edelleen runsaasti kakkureseptejä. Pikkuleipien leipominen taitaa olla vähäisempää, joulupipareita lukuun ottamatta, vaikka pikkuleivät ovat juuri sopivan kokoisia suupaloja kahvipöydässä tarjottavaksi.

Olen jo useampana vuotena leiponut sekä makeita että suolaisia pikkuleipiä ja keksejä ja huomannut, että ne tekevät kauppansa paremmin kuin vaikkapa kahvikakut.
Nämä spelttijauhoista leivotut juustokeksit ovat suosikkejani. Keksien täytteenä on pehmeää vuohenjuustoa ja aprikoosihilloa, mutta täytteen voi tietysti jokainen tehdä oman maun mukaan. Vuohenjuusto ja tomaattinen chilihillo sopivat myös hyvin yhteen. Herkullinen täyte on myös sinihomejuustosta ja tuorejuustosta tehty tahna ja aprikoosihillo.
Juustokeksit sopivat hyvin sekä kahvipöytään että juustotarjottimelle.


SPELTTI-JUUSTOKEKSIT
35 kpl
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja (täysyvä)
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
50 g hienoksi raastettua mustaleimaemmentalia
150 g voita
3 rkl jääkylmää vettä
pinnalle: timjamia ja sormisuolaa
täytteeksi: pehmeää vuohenjuustoa ja aprikoosihilloa.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja juustoraaste. Kuutioi voi ja nypi se jauhoseoksen kanssa murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (halkaisija noin 5 cm) keksejä.
Nosta keksit leivinpaperin päälle uunipellille. Kostuta joka toisen keksin pinta vedellä ja ripottele päälle kuivattua timjamia ja muutama rae sormisuolaa.
Paista keksejä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kullanruskean värin. Anna jäähtyä en-nen täyttämistä. Levitä keksin ”alapuolikkaalle” vuohenjuustoa ja päälle aprikoosihilloa.
Keksit kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua ja säilyttää tarjoiluhetkeen asti viileässä.

Levitä keksien ”pohjapuolelle” ensin vuohenjuustoa ja sen päälle aprikoosihilloa. Paina keksin toinen puoli täytteen päälle. Tarjoa kahvipöydän suolaisena pikkuleipänä tai juustotarjottimella.
Säilytä keksit viileässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO