A niin kuin Alku (ja appelsiiniriisi)
Tässä sitä nyt ollaan, aloittelemassa bloggaajan taivalta. Olen tosi innoissani, vaikka toisaalta hiukan ujostuttaakin. Se on merkillistä, onhan tässä jo vuosia tottunut siihen, että oma kädenjälki on julkista ja lukijoiden arvioitavissa.
Pilkkumi alkoi pari vuotta sitten Lauttakylä-lehden ruokapalstana, ja jatkuu edelleen siellä aina silloin tällöin. Blogia kirjoittelen hiukan useammin.
Blogissa toteutuu myös niiden lukijoiden toive, jotka ovat kyselleet, että eikö reseptejä voi tulostaa mistään. Nyt voi, kaikki uudet tulevat ja myös vanhat. Olen nimittäin naputellut lehdessä ilmestyneet tarinat ja reseptit blogin arkistoon siemeneksi, ettei arkisto vallan ammota tyhjyyttään.
Suunnitelmani on, että tarjoilen blogissa pääasiassa omia reseptikehitelmiäni. Kokkaan kotikeittiössäni rennolla otteella, sillä ruoanlaitto on mielestäni hauskaa puuhaa, jossa ei sovi olla liian tiukkapipoinen. Kokeilen mielelläni kaikenlaista uutta, ja melkein aina hiukan ”parantelen” muiden reseptejä ajatuksella: jos lisäis vähän tätä, tulis vielä parempaa…
Toivottavasti innostutte kommentoimaan, kyselemään, keskustelemaan ja jakamaan täällä kaikenlaista aiheeseen liittyvää. Tässä tapauksessa uskon, että mitä useampi kokki, sitä parempaa soppaa Pilkkumista tarjoillaaan (Pilkkumihan tarkoittaa kulhoa).
Blogin aloitusreseptiksi valitsin appelsiiniriisin. Se alkaa sopivasti a-kirjaimella, sillä alussahan tässä ollaan. Appelsiiniriisi tuo mieleeni lapsuuden talvet ja leppoisat sunnuntaiateriat. Makeiden appelsiinien, pehmeän kermavaahdon ja riisin yhdistelmä oli herkullinen. Varsinkin riisi-kermavaahtosekoitus maistui käsittämättömän hyvältä, vaikka riisi itsessään on aika mautonta.
Appelsiiniriisi on niitä jälkkäreitä, jotka olin pitkäksi aikaa unohtanut. Aivan suotta, sillä hyvältä se maistuu edelleen, myös hiukan muunneltuna. Itämaisen makuvivahteen siihen saa lisäämällä kermavaahtoon vaniljahalvaa, cashew-pähkinöitä, kanelia ja kardemummaa.
APPELSIINIRIISI
1 ½ riisiä
7 dl vettä
2 dl vispikermaa
50 – 100 g vaniljahalvaa (maun mukaan siis)
pieni pussillinen (70 g) cashew-pähkinöitä
ripaus kanelia ja kardemummaa
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan
4 appelsiinia
Keitä riisi kypsäksi, kaada siivilään, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta huolella.
Vatkaa kerma vaahdoksi, murenna halva joukkoon.
Hienonna pähkinät veitsellä rouheeksi ja lisää kerma-halva -seokseen. Voit lisätä pähkinät myös kokonaisina.
Mausta kermaseos kanelilla, kardemummalla ja vaniljasokerilla, lisää sokeria.
Kuori appelsiinit ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Sekoita kermaseos ja appelsiinit riisiin.
Jätä muutama pala appelsiinia koristeiksi.
Tarjoa kauniista lasimaljoista.
2 Responses to A niin kuin Alku (ja appelsiiniriisi)
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Kiitos Maikku tästä muistutuksesta – minäkin olin aivan tyystin unohtanut tämän appelsiiniriisin. Täytyypä ottaa repertuaariin..
Maailma on pullollaan kaikenlaisia uusia reseptejä, mutta olen huomannut, että välillä kannattaa palata vanhoihin hyviin aikoihin.
t. Maikku