26/03/2012

A niin kuin Alku (ja appelsiiniriisi)

Tässä sitä nyt ollaan, aloittelemassa bloggaajan taivalta. Olen tosi innoissani, vaikka toisaalta hiukan ujostuttaakin. Se on merkillistä, onhan tässä jo vuosia tottunut siihen, että oma kädenjälki on julkista ja lukijoiden arvioitavissa.
Pilkkumi alkoi pari vuotta sitten Lauttakylä-lehden ruokapalstana, ja jatkuu edelleen siellä aina silloin tällöin. Blogia kirjoittelen hiukan useammin.

Blogissa toteutuu myös niiden lukijoiden toive, jotka ovat kyselleet, että eikö reseptejä voi tulostaa mistään. Nyt voi, kaikki uudet tulevat ja myös vanhat. Olen nimittäin naputellut lehdessä ilmestyneet tarinat ja reseptit blogin arkistoon siemeneksi, ettei arkisto vallan ammota tyhjyyttään.

Suunnitelmani on, että tarjoilen blogissa pääasiassa omia reseptikehitelmiäni. Kokkaan kotikeittiössäni rennolla otteella, sillä ruoanlaitto on mielestäni hauskaa puuhaa, jossa ei sovi olla liian tiukkapipoinen. Kokeilen mielelläni kaikenlaista uutta, ja melkein aina hiukan ”parantelen” muiden reseptejä ajatuksella: jos lisäis vähän tätä, tulis vielä parempaa…
Toivottavasti innostutte kommentoimaan, kyselemään, keskustelemaan ja jakamaan täällä kaikenlaista aiheeseen liittyvää. Tässä tapauksessa uskon, että mitä useampi kokki, sitä parempaa soppaa Pilkkumista tarjoillaaan (Pilkkumihan tarkoittaa kulhoa).

Blogin aloitusreseptiksi valitsin appelsiiniriisin. Se alkaa sopivasti a-kirjaimella, sillä alussahan tässä ollaan. Appelsiiniriisi tuo mieleeni lapsuuden talvet ja leppoisat sunnuntaiateriat. Makeiden appelsiinien, pehmeän kermavaahdon ja riisin yhdistelmä oli herkullinen. Varsinkin riisi-kermavaahtosekoitus maistui käsittämättömän hyvältä, vaikka riisi itsessään on aika mautonta.

Appelsiiniriisi on niitä jälkkäreitä, jotka olin pitkäksi aikaa unohtanut. Aivan suotta, sillä hyvältä se maistuu edelleen, myös hiukan muunneltuna. Itämaisen makuvivahteen siihen saa lisäämällä kermavaahtoon vaniljahalvaa, cashew-pähkinöitä, kanelia ja kardemummaa.

APPELSIINIRIISI

1 ½ riisiä
7 dl vettä
2 dl vispikermaa
50 – 100 g vaniljahalvaa (maun mukaan siis)
pieni pussillinen (70 g) cashew-pähkinöitä
ripaus kanelia ja kardemummaa
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan
4 appelsiinia

Keitä riisi kypsäksi, kaada siivilään, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta huolella.
Vatkaa kerma vaahdoksi, murenna halva joukkoon.
Hienonna pähkinät veitsellä rouheeksi ja lisää kerma-halva -seokseen. Voit lisätä pähkinät myös kokonaisina.
Mausta kermaseos kanelilla, kardemummalla ja vaniljasokerilla, lisää sokeria.
Kuori appelsiinit ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Sekoita kermaseos ja appelsiinit riisiin.
Jätä muutama pala appelsiinia koristeiksi.
Tarjoa kauniista lasimaljoista.

2 Responses to A niin kuin Alku (ja appelsiiniriisi)

  1. Tuula says:

    Kiitos Maikku tästä muistutuksesta – minäkin olin aivan tyystin unohtanut tämän appelsiiniriisin. Täytyypä ottaa repertuaariin..

  2. Maikku says:

    Maailma on pullollaan kaikenlaisia uusia reseptejä, mutta olen huomannut, että välillä kannattaa palata vanhoihin hyviin aikoihin.

    t. Maikku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO