Tyrnitahnaa ja teeleipiä
Aioin ensin laittaa otsikoksi Skonsseja ja curdia, mutta sitten ajattelin, ettei se ehkä kuulostakaan muiden mielestä yhtä hauskalta kuin minusta. Mainio sanaleikki joka tapauksessa, varsinkin, jos lisäisi perään vielä yhden sanan: brunssille. Siis Skonsseja ja curdia brunssille.
Tarkoitus oli kuitenkin kertoa, että skonssit eli teeleivät ja tyrnistä tehty tahna eli curd sopivat hyvin vaikka brunssitarjoiluun.
Brunssi tuli mieleeni, kun ajattelin pääsiäisen vapaapäiviä. Moni nukkuu silloin pitkään, joten aamiaisen ja lounaan voisi kuitata niiden yhdistelmällä eli brunssilla. Brunssilla pöytään katetaan suolaisia ja makeita herkkuja. Meillä ei paljon brunsseja ole harrastettu, mutta olen leiponut skonsseja piknik-evääksi ja kauppansa ovat tehneet viimeistä murua myöten.
Skonssit ovat siitä hyviä, että niiden kanssa sopii sekä suolainen että makea. Halki vaan ja väliin vaikka savulohta tai palvikinkkua, tai juustoa ja vihanneksia, marmeladia tai hedelmiä.
Kun nyt iski skonssinleipomishinku, päätin yhdistää siihen toisen ajatuksen, joka on itsepintaisesti pyörinyt päässäni monta päivää. Keksin nimittäin kokeilla, voisiko tyrnimehusta tehdä tahnaa samaan tapaan kuin sitruunamehusta.
Tiedättehän, sitä lemon curdia, jota varsinkin englantilaiset syövät aamiaisella paahtoleivän päällä.
Tahnastani tuli siis tyrni curd. Ihanaa, samettisen pehmeää, värikin pysyi heleän oranssina. Tahnaa on helppo tehdä, joten kannattaa kokeilla. Ellei ole tyrnejä tai tyrnimehua, sitruunamehu käy yhtä hyvin, sehän on se alkuperäinen raaka-aine. Paras makuyhdistelmä skonssien välissä on minun mielestäni tyrnitahna yhdistettynä maustamattomaan tuorejuustoon.
Tyrnitahna sopii moneen muuhunkin kuin skonssien täytteeksi. Sillä voi täyttää myös kääretorttuja ja täytekakkuja, ja kun sekoittaa tahnaan rahkaa tai kermavaahtoa, saa hyvää jälkiruokaa vaikka marjojen kaveriksi.
SKONSSIT
(15–20)
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
1 sitruunan raastettu kuori
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
150 g voita (jos rasvan määrä hirvittää, osan voi korvata rahkalla)
1 ½ dl maitoa
unikonsiemeniä
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pese sitruuna hyvin, kuivaa ja raasta sen kuori. Sekoita jauhot, mantelijauho, sitruunankuoriraaste, leivinjauhe ja suola keskenään.
Leikkaa voi kuutioiksi ja sekoita se jauhoseokseen niin, että syntyy murumainen seos. Taikina syntyy näppärästi monitoimikoneessa, mutta onnistuu käsinkin.
Lisää vielä maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada se jauhotetulle alustalle ja kauli noin parin senttiä paksu levy.
Ota levystä pyöreällä muotilla tai pienen kupin suulla kakkuja. Nostele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille, voitele voisulalla ja ripottele pinnalle hiukan mantelijauhoa ja unikonsiemeniä.
Anna paistua noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hetki, täytä mielesi mukaan ja tarjoile. Parhaita skonssit ovat hiukan lämpöisinä.
TYRNITAHNA
1 dl tyrnimehua
4 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita
Kaada tyrnimehu kattilaan, sekoita joukkoon tomusokeri ja munat. Anna kiehahtaa ja sekoittele koko ajan, kunnes seos on sakeaa. Nosta kattila pois levyltä ja lisää siihen voi. Sekoita niin kauan, että voi sulaa. Kaada tahna tölkkeihin ja anna jäätyä. Tyrnitahna säilyy kylmässä parikin viikkoa.
2 Responses to Tyrnitahnaa ja teeleipiä
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Tyrnitahnan ohjeesta puuttuu kananmunien lisäys. Muita curdeja tehneenä tiedän miten ja missä vaiheessa se tapahtuu, mitta kaikki eivät välttämättä tiedä.
Hei Sirpa, kiitos kommentistasi. Piti oikein itsekin tarkkaan lukea, mitä olen kirjoittanut, kun tämän reseptin tekemisestä on niin kauan. Munien lisäys mainitaan heti siinä reseptin alussa näin: Kaada tyrnimehu kattilaan, sekoita joukkoon tomusokeri ja munat.
Mikään ihme ei tosin olisi ollut, että jotain joskus unohtuu. Hyvä, että lukijat ovat tarkkoina.