31/03/2012

Tyrnitahnaa ja teeleipiä

Aioin ensin laittaa otsikoksi Skonsseja ja curdia, mutta sitten ajattelin, ettei se ehkä kuulostakaan muiden mielestä yhtä hauskalta kuin minusta. Mainio sanaleikki joka tapauksessa, varsinkin, jos lisäisi perään vielä yhden sanan: brunssille. Siis Skonsseja ja curdia brunssille.

Tarkoitus oli kuitenkin kertoa, että skonssit eli teeleivät ja tyrnistä tehty tahna eli curd sopivat hyvin vaikka brunssitarjoiluun.
Brunssi tuli mieleeni, kun ajattelin pääsiäisen vapaapäiviä. Moni nukkuu silloin pitkään, joten aamiaisen ja lounaan voisi kuitata niiden yhdistelmällä eli brunssilla. Brunssilla pöytään katetaan suolaisia ja makeita herkkuja. Meillä ei paljon brunsseja ole harrastettu, mutta olen leiponut skonsseja piknik-evääksi ja kauppansa ovat tehneet viimeistä murua myöten.

Skonssit ovat siitä hyviä, että niiden kanssa sopii sekä suolainen että makea. Halki vaan ja väliin vaikka savulohta tai palvikinkkua, tai juustoa ja vihanneksia, marmeladia tai hedelmiä.
Kun nyt iski skonssinleipomishinku, päätin yhdistää siihen toisen ajatuksen, joka on itsepintaisesti pyörinyt päässäni monta päivää. Keksin nimittäin kokeilla, voisiko tyrnimehusta tehdä tahnaa samaan tapaan kuin sitruunamehusta.
Tiedättehän, sitä lemon curdia, jota varsinkin englantilaiset syövät aamiaisella paahtoleivän päällä.

Tahnastani tuli siis tyrni curd. Ihanaa, samettisen pehmeää, värikin pysyi heleän oranssina. Tahnaa on helppo tehdä, joten kannattaa kokeilla. Ellei ole tyrnejä tai tyrnimehua, sitruunamehu käy yhtä hyvin, sehän on se alkuperäinen raaka-aine. Paras makuyhdistelmä skonssien välissä on minun mielestäni tyrnitahna yhdistettynä maustamattomaan tuorejuustoon.

Tyrnitahna sopii moneen muuhunkin kuin skonssien täytteeksi. Sillä voi täyttää myös kääretorttuja ja täytekakkuja, ja kun sekoittaa tahnaan rahkaa tai kermavaahtoa, saa hyvää jälkiruokaa vaikka marjojen kaveriksi.

SKONSSIT
(15–20)
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
1 sitruunan raastettu kuori
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
150 g voita (jos rasvan määrä hirvittää, osan voi korvata rahkalla)
1 ½ dl maitoa
unikonsiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pese sitruuna hyvin, kuivaa ja raasta sen kuori. Sekoita jauhot, mantelijauho, sitruunankuoriraaste, leivinjauhe ja suola keskenään.
Leikkaa voi kuutioiksi ja sekoita se jauhoseokseen niin, että syntyy murumainen seos. Taikina syntyy näppärästi monitoimikoneessa, mutta onnistuu käsinkin.
Lisää vielä maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada se jauhotetulle alustalle ja kauli noin parin senttiä paksu levy.
Ota levystä pyöreällä muotilla tai pienen kupin suulla kakkuja. Nostele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille, voitele voisulalla ja ripottele pinnalle hiukan mantelijauhoa ja unikonsiemeniä.
Anna paistua noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hetki, täytä mielesi mukaan ja tarjoile. Parhaita skonssit ovat hiukan lämpöisinä.

TYRNITAHNA
1 dl tyrnimehua
4 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita

Kaada tyrnimehu kattilaan, sekoita joukkoon tomusokeri ja munat. Anna kiehahtaa ja sekoittele koko ajan, kunnes seos on sakeaa. Nosta kattila pois levyltä ja lisää siihen voi. Sekoita niin kauan, että voi sulaa. Kaada tahna tölkkeihin ja anna jäätyä. Tyrnitahna säilyy kylmässä parikin viikkoa.

2 Responses to Tyrnitahnaa ja teeleipiä

  1. Sirpa says:

    Tyrnitahnan ohjeesta puuttuu kananmunien lisäys. Muita curdeja tehneenä tiedän miten ja missä vaiheessa se tapahtuu, mitta kaikki eivät välttämättä tiedä.

  2. Marja-Liisa says:

    Hei Sirpa, kiitos kommentistasi. Piti oikein itsekin tarkkaan lukea, mitä olen kirjoittanut, kun tämän reseptin tekemisestä on niin kauan. Munien lisäys mainitaan heti siinä reseptin alussa näin: Kaada tyrnimehu kattilaan, sekoita joukkoon tomusokeri ja munat.
    Mikään ihme ei tosin olisi ollut, että jotain joskus unohtuu. Hyvä, että lukijat ovat tarkkoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO