Kaikille sipulifaneille (ja tietysti muillekin)
Mietin eilen ruokaa laittaessani, että ilman sipulia olisi mahdoton kokata. Meillä syödään säkkikaupalla sipulia vuoden mittaan, joka lajia. Eniten tietysti tavallista keltasipulia ja valkosipulia, joita saadaan melkein koko talven tarve omasta kasvimaasta.
En lainkaan ymmärrä niitä, jotka nyrpistävät nenäänsä sipulille. Sen tajuan, että jos on allerginen jollekin, sitä ei voi syödä, mutta turhia ennakkoluuloja on ruokaihmisen vaikea ymmärtää.
Tähän aikaan vuodesta omat sipulivarastot ovat jo melkein loppuneet, ja pitää turvautua kaupan sipuleihin. Yhtenä päivänä innostuin ostamaan muutaman pussin salottisipuleita.
Muistin nimittäin, että jossain ruokakirjani (siis kirja, jonne olen vuosien mittaan kerännyt muiden reseptejä) uumenissa on hyvä sipuliresepti, johon tulee salottisipuleita.
Ja sitten kävi niin kuin usein käy. Ostin salotit moneen kertaan, kun en ehtinyt etsiä sitä tiettyä reseptiä ja ne oli pakko käyttää johonkin muuhun, etteivät mene pilalle.
Tästä pitäisi oppia se, että ostetaan vain ne raaka-aineet, joita oikeasti aiotaan käyttää. Ettei huusholliin tule sitä Hukkaa, jonka vierailu on pelkkää rahan haaskausta.
Viikonloppuna vihdoin ryhdistäydyin ja ryhdyin toimeen. Ohjeen nimi on Rusinasipulit, eikä minulla ole mitään muistikuvaa, mistä se on peräisin. Luultavasti olen ”tuunannut” sitä mieleisekseni, niin kuin aika usein muiden resepteille teen.
Rusinasipulit on makeankirpeä ruoka, joka on tosi hyvää lihan tai kanan kanssa. Se on myös siitä mainio paistos, että sitä voi syödä joko lämpimänä tai kylmänä. Meillä syötiin ensin päivällä lämpimänä karitsankyljysten kanssa. Ja illalla kylmänä ruisleivän päällä (vielä yksi pala ennen nukkumaanmenoa, kun oli niin hyvää!).
Rusinasipulien veikeä maku tulee valkoviinistä, tomaattipyreestä ja korianterinsiemenistä, joissa on ihana, hiukan sitruunainen aromi. Ja sitruunahan on tunnetusti lempimakujani.
Ruoan voi tehdä esimerkiksi laakeassa paistinpannussa, jossa on kuitenkin hiukan reunoja. Minä teen joskus myös uunissa, ilman kantta. Niin tai näin. lopputulos on yhtä hyvä.
RUSINASIPULIT
n. 500 g salottisipuleita tai pieniä keltasipuleita
1 dl rusinoita (liota hetki pienessä vesitilkassa)
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl valkoviiniä
1 rkl viinietikkaa
1rkl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
2 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
Kuori sipulit ja valuta vesi rusinoista ja laita ne laakeaan pannuun tai uunivuokaan (uuni 200 astetta). Sekoita muut aineet keskenään kulhossa ja kaada sipulien päälle. Marinadin pitäisi juuri ja juuri peittää sipulit. Lisää tilkka vettä tai valkoviiniä, jos kastiketta on liian vähän.
Kypsennä rusinasipuleita hitaasti ja varovasti kannen alla 15–20 minuuttia, etteivät sipulit hajoa. Lisää korianterinsiemenet ja kypsennä ilman kantta vielä niin kauan, että sipulit ovat aivan pehmeitä. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä lisukkeena tai salaatin tapaan.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)