Tomaattia, tomaattia
Hupsista, miten aika rientää. Kevät on ollut niin kiireinen, etten ole lainkaan ehtinyt naputella Pilkkumiin uusia reseptejä. Paitsi lehtitöitä, on ollut puutarhatöitä. Nyt on kaikki siemenet kylvetty ja taimet istutettu. Ja jos hyvin käy, keskikesällä saa omalta kasvimaalta monenlaista hyvää ruokapöytään.
Vesi kielellä odotan varsinkin pensaspapuja, harmi vaan, että näyttävät itäneen aika kituliaasti. Luotan kyllä siihen, että aurinko ja lämpö tekevät tehtävänsä ja papuset sieltä vielä ponnistavat komeaan kasvuun.
Tänä vuonna ostin myös kaksi pientä tomaatintainta ja istutin ne ruukkuun lämpimälle seinustalle. Kavereikseen ne saivat yrttejä: salviaa, timjamia, sitruunatimjamia, rakuunaa, rosmariinia ja basilikaa. Kesä on kotikokille ihanaa aikaa, kun voi lampsia yrttisaksien kanssa takapihalle ja leikata tuoksuvia ja maistuvia yrttitupsuja suoraan ruokapöytään.
Reseptejä en tosiaan ole ehtinyt blogiini kirjoitella, vaikka ruokaa olen toki laittanut. Odotan ilmeisesti jo niin kovasti kesän tomaattisatoa, että jostain syystä aika monessa ruoassa on nyt ollut tomaatteja.
Lauttakylä-lehden kesäliitteeseen tein uunikuivattujen ja marinoitujen tomaattien reseptit, ja jottei Pilkkumi jäisi niitä vaille, saatte ne nyt myös täällä kokeiltavaksenne.
Olin pitkän aikaa suunnitellut tomaattien kuivaamista uunissa, mutta näinä aikoina, kun paljon puhutaan energiansäästöstä, tuntui tuhlaukselta pitää uunia tomaattien takia päällä tuntikausia. Mutta kaikkea voi kokeilla ainakin kerran. Kuivasin niitä kyllä aivan liian vähän. Ihanan makeita ”kurttutomaatteja” söisi vaikka saavillisen, niin herkullisia niistä uunissa tulee.
Yhtenä sunnuntaina keittelin purkkitomaateista kastikkeen, ja kypsensin siinä uunissa broilerinfileetä. Lisämakua kastike sai vuohenjuustosta.
Purkkitomaatit ovat hyvä vaihtoehto, vaikka yleensä vannonkin tuoreiden ja kotimaisten nimeen. Ikävä kyllä kotimaisissa kasvihuonetomaateissa ei talvisaikaan ole kesätomaattien aromia, mutta purkista sekin löytyy.
Varmin keino pitää tuoreet tomaatit mauttomina, on ostaa ne hiukan raakoina ja säilyttää jääkaapissa. Tomaatteja ei saa koskaan, EI KOSKAAN laittaa jääkaappiin! Ne säilyvät keittiön pöydällä kulhossa, huoneenlämmössä, vallan mainiosti ja säilyttävät siinä myös makunsa.
BROILERIA TOMAATTIKASTIKKEESSA
6 miedosti suolattua broilerin rintafileetä
200 g vuohenjuustoa
1 tlk tomaattimurskaa tai kokonaisia purkkitomaatteja
1 dl vettä
5 valkosipulin kynttä
2 punasipulia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl fariinisokeria
mustapippuria
pizzamaustetta
öljyä
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Tee ensin kastike. Kuori ja pilko punasipulit ja valkosipulinkynnet. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota sipuleita hetki.
Lisää tomaattimurska tai purkkitomaatit ja sekoita joukkoon punaviinietikka,
tomaattipyree ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä hetken aikaa. Lisää viimeksi puolet vuohejuustosta.
Maista, ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Kastikkeen pitää olla makeankirpeää.
Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle vähän tomaattikastiketta. Laita broilerin rintafileet kastikkeen päälle ja kaada fileille kastiketta niin, että ne peittyvät. Paista uunissa tunnin verran.
Tarjoa hyvän salaatin, tai pastan tai riisin kanssa. Kun nostat ruoan tarjolle, leikkaa jokaisen fileen päälle viipale, pari vuohenjuustoa.
KURTTUTOMAATIT
luumu- tai kirsikkatomaatteja
sormisuolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
valkosipulia
oliivi- tai rypsiöljyä
Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Halkaise tomaatit ja laita ne uunivuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele tomaateille öljyä, ripottele päälle suola, sokeri, pippuri ja yrttejä. Anna kuivua vähintään pari tuntia. Mitä kauemmin malttaa odottaa, sitä parempia tulee. Uuninluukun voi välillä tukea auki vaikka puukauhalla, jotta tomaateista haihtuva kosteus pääsee uunista ulos. Ja sitten taas luukku kiinni, kunnes tomaatit ovat sopivasti kuivuneet.
Anna jäähtyä, valuta hiukan vaalean leivän päälle oliiviöljyä ja lastaa leivälle kukkurapäällinen kurttutomaatteja. Nauti iltapalana, alkupalana tai muuten vaan.
MARINOIDUT TOMAATIT
luumu- tai kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
vaaleaa tai tummaa balsamicoa
hunajaa
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä
valkosipulia
Sekoita marinointiliemi oman makusi mukaan eli öljyä, balsamicoa ja hunajaa niin, että marinadi on sopivan makeaa tai kirpeää. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Halkaise tomaatit ja kaada liemi niiden päälle. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet, silppua yrtit ja sekoita ne liemeen. Anna maustua vähintään muutama tunti.
Tarjoa mozzarellajuuston, tuoreen basilikan ja hyvän leivän kanssa.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)