8/06/2012

Tomaattia, tomaattia

Hupsista, miten aika rientää. Kevät on ollut niin kiireinen, etten ole lainkaan ehtinyt naputella Pilkkumiin uusia reseptejä. Paitsi lehtitöitä, on ollut puutarhatöitä. Nyt on kaikki siemenet kylvetty ja taimet istutettu. Ja jos hyvin käy, keskikesällä saa omalta kasvimaalta monenlaista hyvää ruokapöytään.

Vesi kielellä odotan varsinkin pensaspapuja, harmi vaan, että näyttävät itäneen aika kituliaasti. Luotan kyllä siihen, että aurinko ja lämpö tekevät tehtävänsä ja papuset sieltä vielä ponnistavat komeaan kasvuun.

Tänä vuonna ostin myös kaksi pientä tomaatintainta ja istutin ne ruukkuun lämpimälle seinustalle. Kavereikseen ne saivat yrttejä: salviaa, timjamia, sitruunatimjamia, rakuunaa, rosmariinia ja basilikaa. Kesä on kotikokille ihanaa aikaa, kun voi lampsia yrttisaksien kanssa takapihalle ja leikata tuoksuvia ja maistuvia yrttitupsuja suoraan ruokapöytään.
Reseptejä en tosiaan ole ehtinyt blogiini kirjoitella, vaikka ruokaa olen toki laittanut. Odotan ilmeisesti jo niin kovasti kesän tomaattisatoa, että jostain syystä aika monessa ruoassa on nyt ollut tomaatteja.

Lauttakylä-lehden kesäliitteeseen tein uunikuivattujen ja marinoitujen tomaattien reseptit, ja jottei Pilkkumi jäisi niitä vaille, saatte ne nyt myös täällä kokeiltavaksenne.
Olin pitkän aikaa suunnitellut tomaattien kuivaamista uunissa, mutta näinä aikoina, kun paljon puhutaan energiansäästöstä, tuntui tuhlaukselta pitää uunia tomaattien takia päällä tuntikausia. Mutta kaikkea voi kokeilla ainakin kerran. Kuivasin niitä kyllä aivan liian vähän. Ihanan makeita ”kurttutomaatteja” söisi vaikka saavillisen, niin herkullisia niistä uunissa tulee.
Yhtenä sunnuntaina keittelin purkkitomaateista kastikkeen, ja kypsensin siinä uunissa broilerinfileetä. Lisämakua kastike sai vuohenjuustosta.
Purkkitomaatit ovat hyvä vaihtoehto, vaikka yleensä vannonkin tuoreiden ja kotimaisten nimeen. Ikävä kyllä kotimaisissa kasvihuonetomaateissa ei talvisaikaan ole kesätomaattien aromia, mutta purkista sekin löytyy.
Varmin keino pitää tuoreet tomaatit mauttomina, on ostaa ne hiukan raakoina ja säilyttää jääkaapissa. Tomaatteja ei saa koskaan, EI KOSKAAN laittaa jääkaappiin! Ne säilyvät keittiön pöydällä kulhossa, huoneenlämmössä, vallan mainiosti ja säilyttävät siinä myös makunsa.

BROILERIA TOMAATTIKASTIKKEESSA
6 miedosti suolattua broilerin rintafileetä
200 g vuohenjuustoa
1 tlk tomaattimurskaa tai kokonaisia purkkitomaatteja
1 dl vettä
5 valkosipulin kynttä
2 punasipulia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl fariinisokeria
mustapippuria
pizzamaustetta
öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Tee ensin kastike. Kuori ja pilko punasipulit ja valkosipulinkynnet. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota sipuleita hetki.
Lisää tomaattimurska tai purkkitomaatit ja sekoita joukkoon punaviinietikka,
tomaattipyree ja mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä hetken aikaa. Lisää viimeksi puolet vuohejuustosta.
Maista, ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Kastikkeen pitää olla makeankirpeää.
Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle vähän tomaattikastiketta. Laita broilerin rintafileet kastikkeen päälle ja kaada fileille kastiketta niin, että ne peittyvät. Paista uunissa tunnin verran.
Tarjoa hyvän salaatin, tai pastan tai riisin kanssa. Kun nostat ruoan tarjolle, leikkaa jokaisen fileen päälle viipale, pari vuohenjuustoa.

KURTTUTOMAATIT
luumu- tai kirsikkatomaatteja
sormisuolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
valkosipulia
oliivi- tai rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Halkaise tomaatit ja laita ne uunivuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele tomaateille öljyä, ripottele päälle suola, sokeri, pippuri ja yrttejä. Anna kuivua vähintään pari tuntia. Mitä kauemmin malttaa odottaa, sitä parempia tulee. Uuninluukun voi välillä tukea auki vaikka puukauhalla, jotta tomaateista haihtuva kosteus pääsee uunista ulos. Ja sitten taas luukku kiinni, kunnes tomaatit ovat sopivasti kuivuneet.
Anna jäähtyä, valuta hiukan vaalean leivän päälle oliiviöljyä ja lastaa leivälle kukkurapäällinen kurttutomaatteja. Nauti iltapalana, alkupalana tai muuten vaan.

MARINOIDUT TOMAATIT
luumu- tai kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
vaaleaa tai tummaa balsamicoa
hunajaa
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä
valkosipulia

Sekoita marinointiliemi oman makusi mukaan eli öljyä, balsamicoa ja hunajaa niin, että marinadi on sopivan makeaa tai kirpeää. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Halkaise tomaatit ja kaada liemi niiden päälle. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet, silppua yrtit ja sekoita ne liemeen. Anna maustua vähintään muutama tunti.
Tarjoa mozzarellajuuston, tuoreen basilikan ja hyvän leivän kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO