Kahden sortin lantut
Mahtaako koulussa vielä olla tapana tarjota juureslohkoja, porkkanoita ja lanttuja lapsille. Minun kouluaikanani lanttu- ja porkkanapaloja tarjottiin usein aterian lisukkeena. Salaatteja kun ei 60- ja 70-luvun koulussa kovin paljon tehty. Saman asian ajoivat terveelliset juureslohkot ja -raasteet.
Porkkanat tekivät hyvin kauppansa. Lantusta en juuri välittänyt, se maistui aina jotenkin tikkuiselta. Makumieltymykset kuitenkin muuttuvat ja nykyään lantut maistuvat mainiosti. Raakana en tosin niitä nytkään välitä syödä, mutta uunissa paistettuna, pannulla haudutettuna tai laatikkona ne ovat herkullisia.
Aika moni on viime aikoina kysellyt minulta, mitä muuta lantuista voisi tehdä kuin laatikkoa. Lanttulaatikkoa tehdään useimmissa perheissä jouluna, mutta saa lantuista toki muutakin. Meillä lanttuja syödään pitkin syksyä, sillä ne ovat tosi hyviä esimerkiksi uunijuureksina.
Lantun maku on voimakas ja sen takia piti hiukan miettiä, mitä siihen yhdistäisi. Yllättävän hyvä yhdistelmä tuli sitruunasta, yrteistä ja pähkinöistä. Pitkään haudutetussa lantussa on jo itsessäänkin hiukan pähkinäistä makua.
Toisessa reseptissä lantut saavat kaverikseen kokojyväsinappia, joka on mainio mauste monenlaisiin ruokiin. Tein sinappisen lanttukiusauksen, joka sai ripauksen makeutta siirapista. Jos ei halua tehdä perinteistä lanttulaatikkoa, kannattaa kokeilla tätä.
PÄHKINÄISET LANTTUKUUTIOT
noin 600 g lanttua
1 sitruunan mehu
1,5 dl pähkinäsekoitusta (saksan-, hassel-, cashewpähkinöitä ja manteleita)
tuoretta rosmariinia ja timjamia
suolaa
voita
öljyä
vettä
Kuori lanttu ja leikkaa se pienehköiksi kuutioiksi.
Laita kasariin tai paistinpannulle nokare voita ja loraus öljyä.
Paahda lanttuja kovalla lämmöllä kunnes ne saavat hiukan väriä.
Alenna levyn lämpöä, purista lanttujen päälle yhden sitruunan mehu ja lisää tilkka vettä.
Lisää joukkoon silputut yrtit ja hauduta lanttukuutioita hetken aikaa.
Lisää lanttuihin pähkinät. Jos ne ovat kovin isoja, voit rouhia niitä hiukan.
Anna lanttujen kypsyä napakankypsiksi.
Tarjoa lihan tai kanan kanssa.
SINAPPINEN LANTTUKIUSAUS
600 g lanttua
4–5 dl kermaa tai kaurakermaa
2 rkl täysjyväsinappia
2-3 rkl siirappia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori lanttu ja leikkaa se tikuiksi, hiukan ohuemmiksi kuin ranskanperunat.
Levitä lanttutikut voideltuun uunivuokaan.
Sekoita siirappi ja sinappi kermaan ja kaada lanttujen päälle.
Paista noin tunti. Kypsymisaika riippuu lanttutikkujen paksuudesta.
Tarjoa lihan tai kanan kanssa.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)