4/12/2012

Kahden sortin lantut

Mahtaako koulussa vielä olla tapana tarjota juureslohkoja, porkkanoita ja lanttuja lapsille. Minun kouluaikanani lanttu- ja porkkanapaloja tarjottiin usein aterian lisukkeena. Salaatteja kun ei 60- ja 70-luvun koulussa kovin paljon tehty. Saman asian ajoivat terveelliset juureslohkot ja -raasteet.
Porkkanat tekivät hyvin kauppansa. Lantusta en juuri välittänyt, se maistui aina jotenkin tikkuiselta. Makumieltymykset kuitenkin muuttuvat ja nykyään lantut maistuvat mainiosti. Raakana en tosin niitä nytkään välitä syödä, mutta uunissa paistettuna, pannulla haudutettuna tai laatikkona ne ovat herkullisia.
Aika moni on viime aikoina kysellyt minulta, mitä muuta lantuista voisi tehdä kuin laatikkoa. Lanttulaatikkoa tehdään useimmissa perheissä jouluna, mutta saa lantuista toki muutakin. Meillä lanttuja syödään pitkin syksyä, sillä ne ovat tosi hyviä esimerkiksi uunijuureksina.
Lantun maku on voimakas ja sen takia piti hiukan miettiä, mitä siihen yhdistäisi. Yllättävän hyvä yhdistelmä tuli sitruunasta, yrteistä ja pähkinöistä. Pitkään haudutetussa lantussa on jo itsessäänkin hiukan pähkinäistä makua.
Toisessa reseptissä lantut saavat kaverikseen kokojyväsinappia, joka on mainio mauste monenlaisiin ruokiin. Tein sinappisen lanttukiusauksen, joka sai ripauksen makeutta siirapista. Jos ei halua tehdä perinteistä lanttulaatikkoa, kannattaa kokeilla tätä.

PÄHKINÄISET LANTTUKUUTIOT
noin 600 g lanttua
1 sitruunan mehu
1,5 dl pähkinäsekoitusta (saksan-, hassel-, cashewpähkinöitä ja manteleita)
tuoretta rosmariinia ja timjamia
suolaa
voita
öljyä
vettä

Kuori lanttu ja leikkaa se pienehköiksi kuutioiksi.
Laita kasariin tai paistinpannulle nokare voita ja loraus öljyä.
Paahda lanttuja kovalla lämmöllä kunnes ne saavat hiukan väriä.
Alenna levyn lämpöä, purista lanttujen päälle yhden sitruunan mehu ja lisää tilkka vettä.
Lisää joukkoon silputut yrtit ja hauduta lanttukuutioita hetken aikaa.
Lisää lanttuihin pähkinät. Jos ne ovat kovin isoja, voit rouhia niitä hiukan.
Anna lanttujen kypsyä napakankypsiksi.
Tarjoa lihan tai kanan kanssa.

SINAPPINEN LANTTUKIUSAUS 
600 g lanttua
4–5 dl kermaa tai kaurakermaa
2 rkl täysjyväsinappia
2-3 rkl siirappia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori lanttu ja leikkaa se tikuiksi, hiukan ohuemmiksi kuin ranskanperunat.
Levitä lanttutikut voideltuun uunivuokaan.
Sekoita siirappi ja sinappi kermaan ja kaada lanttujen päälle.
Paista noin tunti. Kypsymisaika riippuu lanttutikkujen paksuudesta.
Tarjoa lihan tai kanan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO