Rapeaa ja raikasta fenkolista
Mikään ei ole ruoanlaitossa hauskempaa kuin uuden ”tuttavuuden” löytyminen. Usein uutuuksista tulee pitkäksi aikaa suosikkeja. Muistan hyvin ajan, jolloin kotikylän kaupoista ei vielä saanut aurinkokuivattuja tomaatteja. Se tuntuu nyt uskomattomalta, mutta semmoinenkin aika tosiaan oli. Rahtasin silloin purkkikaupalla tomaatteja kotiin aina kun kävin jossain isommassa kaupungissa. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja kauppojen valikoimat runsastuneet.
Käytän aurinkokuivattuja tomaatteja edelleen, mutta ”ensihuuma” on haihtunut jo kauan sitten. Viime syksyn ja talven suosikki oli sen sijaan salaattifenkoli. Tutustuin siihen jo pari kesää sitten kun sain maistaa huittislaisen Pirjo Tapanilan kasvattamia aromikkaita vihanneksia. Ihastuin välittömästi, ja harmi oli suuri, kun fenkoleita ei saanutkaan kaupasta kotimaisen satokauden päätyttyä. Tänä talvena tilanne on ollut toinen, sillä fenkoleita on riittänyt monta kuukautta.
Aina kun ostan fenkoleita, joku ihmettelee vieressäni kaupan vihannestiskillä, mitä niistä voisi tehdä. Sen takia annan tässä nyt helpon ja herkullisen vinkin, johon sain idean Saku Tuomisen Basta! -keittokirjasta. Tuominen marinoi ohueksi viipaloitua fenkolia sitruunamehussa ja oliiviöljyssä ja tarjoilee sitä parmesanlastujen kanssa. Tapani mukaan jalostin reseptiä oman makuni mukaiseksi; vaihdoin juuston pecorinoksi (italialainen, pitkään kypsytetty lampaanmaitojuusto) ja lisäsin joukkoon saksanpähkinöitä.
Pirteä sitruunainen salaatti sopii loistavasti yhteen esimerkiksi savukalan kanssa. Yhdistelmä on mainio alkupala tai kevyt iltapala.
Fenkoli on herkullista myös kypsennettynä kasvisruuissa ja kalakeitossa, joten kannattaa tutustua monikäyttöiseen vihannekseen.
FENKOLISALAATTI
2 fenkolia
1 sitruuna
oliivi- tai rypsiöljyä
pecorino-juustoa
saksanpähkinöitä
mustapippuria
Huuhtele fenkolit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Jätä kova kanta pois.
Asettele fenkoliviipaleet laakealle vadille.
Purista sitruunasta mehu ja sekoita joukkoon saman verran oliiviöljyä.
Rouhi päälle mustapippuria.
Anna marinoitua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
Annostele salaatti tarjoilulautasille, vuole päälle pecorino-lastuja ja ripottele salaattiin saksanpähkinöitä.
Tarjoa esimerkiksi hyvän leivän ja savukalan kanssa.
2 Responses to Rapeaa ja raikasta fenkolista
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Kiitos hyvästä vinkistä!
Ole hyvä, toivottavasti pidät salaatista. Minä en ole siihen vielä kyllästynyt, vaikka olen tehnyt sitä talven mittaan monta kertaa. Toivottavasti ensi kesä kasvattaa hyvin myös kotimaisia fenkoleja, niiden aromi on vielä parempi kuin tuontivihannesten.
t. Maikku