22/04/2013

Rapeaa ja raikasta fenkolista

Mikään ei ole ruoanlaitossa hauskempaa kuin uuden ”tuttavuuden” löytyminen. Usein uutuuksista tulee pitkäksi aikaa suosikkeja. Muistan hyvin ajan, jolloin kotikylän kaupoista ei vielä saanut aurinkokuivattuja tomaatteja. Se tuntuu nyt uskomattomalta, mutta semmoinenkin aika tosiaan oli. Rahtasin silloin purkkikaupalla tomaatteja kotiin aina kun kävin jossain isommassa kaupungissa. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja kauppojen valikoimat runsastuneet.

Käytän aurinkokuivattuja tomaatteja edelleen, mutta ”ensihuuma” on haihtunut jo kauan sitten. Viime syksyn ja talven suosikki oli sen sijaan salaattifenkoli. Tutustuin siihen jo pari kesää sitten kun sain maistaa huittislaisen Pirjo Tapanilan kasvattamia aromikkaita vihanneksia. Ihastuin välittömästi, ja harmi oli suuri, kun fenkoleita ei saanutkaan kaupasta kotimaisen satokauden päätyttyä. Tänä talvena tilanne on ollut toinen, sillä fenkoleita on riittänyt monta kuukautta.

Aina kun ostan fenkoleita, joku ihmettelee vieressäni kaupan vihannestiskillä, mitä niistä voisi tehdä. Sen takia annan tässä nyt helpon ja herkullisen vinkin, johon sain idean Saku Tuomisen Basta! -keittokirjasta. Tuominen marinoi ohueksi viipaloitua fenkolia sitruunamehussa ja oliiviöljyssä ja tarjoilee sitä parmesanlastujen kanssa. Tapani mukaan jalostin reseptiä oman makuni mukaiseksi; vaihdoin juuston pecorinoksi (italialainen, pitkään kypsytetty lampaanmaitojuusto) ja lisäsin joukkoon saksanpähkinöitä.
Pirteä sitruunainen salaatti sopii loistavasti yhteen esimerkiksi savukalan kanssa. Yhdistelmä on  mainio alkupala tai kevyt iltapala.
Fenkoli on herkullista myös kypsennettynä kasvisruuissa ja kalakeitossa, joten kannattaa tutustua monikäyttöiseen vihannekseen.

FENKOLISALAATTI
2 fenkolia
1 sitruuna
oliivi- tai rypsiöljyä
pecorino-juustoa
saksanpähkinöitä
mustapippuria

Huuhtele fenkolit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Jätä kova kanta pois.
Asettele fenkoliviipaleet laakealle vadille.
Purista sitruunasta mehu ja sekoita joukkoon saman verran oliiviöljyä.
Rouhi päälle mustapippuria.
Anna marinoitua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.
Annostele salaatti tarjoilulautasille, vuole päälle pecorino-lastuja ja ripottele salaattiin saksanpähkinöitä.
Tarjoa esimerkiksi hyvän leivän ja savukalan kanssa.

2 Responses to Rapeaa ja raikasta fenkolista

  1. mama says:

    Kiitos hyvästä vinkistä!

  2. Maikku says:

    Ole hyvä, toivottavasti pidät salaatista. Minä en ole siihen vielä kyllästynyt, vaikka olen tehnyt sitä talven mittaan monta kertaa. Toivottavasti ensi kesä kasvattaa hyvin myös kotimaisia fenkoleja, niiden aromi on vielä parempi kuin tuontivihannesten.

    t. Maikku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO