Ruokalahjoja ystäville
Jokainen valmistelee joulua tavallaan. Minun jouluuni kuuluu ehdottomasti ruokalahjojen tekeminen ystäville. Hauskinta on suunnitteleminen. Sitä varten kerään ison pinon keittokirjoja ja vuosien varrella tallettamiani ruokalehtiä sohvalle viereeni ja alan selailla.
Vähitellen lehti- ja kirjapinot valtaavat keittiön työtasot ja levittäytyvät muihinkin huoneisiin. Joka ilta otan jonkun pinon ja käyn inspiraation lähteitä uudelleen läpi. Muistini on monessa asiassa jokseenkin hatara, mutta jostain kumman syystä reseptit jäävät mieleeni. En välttämättä muista yksityiskohtia, mutta sen yleensä muistan, mistä kirjasta tai lehdestä resepti löytyy.
Yleensä päädyn siihen, että kehittelen jonkun reseptin pohjalta jotakin omaa. Varsinaiseen työhön ryhdyn vasta aattopäivinä. Ruokalahjat kun eivät säily viikkokaupalla.
Keittiö on jouluaattoon asti ”kuin pommin” jäljiltä, mitä mies aina jaksaa ihmetellä (tarvitaanko tuota kaikkea?). Mietin aina tarkkaan, mitä kenellekin valmistaisin. Jokaista joululeipää, silakka-annosta ja maksapateeta tehdessäni ajattelen lahjan saajaa.
Vähitellen purnukat täyttyvät, keittiö siistiytyy ja herkut päätyvät oikeisiin osoitteisiin. Tuntuu mukavalta, kun saa ilahduttaa itselleen tärkeitä ihmisiä.
Mukavaa on sekin, kun saa jakaa kehitelmiään muille. Tällä kertaa tarjottimella on karpalokastiketta (tai hilloketta, riippuen siitä, miten paksuksi sen keittelee), marinoituja päärynöitä sekä sinapilla ja rakuunalla maustettua lohta. Karpalokastikkeen alkuperäinen ohje on peräisin amerikkalaisesta Kinfolk-aikakauslehdestä. Ja jos valmistatte päärynöitä, ostakaa mieluiten napakoita kuin liian kypsiä, ne pysyvät paremmin koossa.
Toivottavasti innostutte kokeilemaan.
MAUSTEINEN KARPALOKASTIKE
3/ 4 kupillista sokeria
½ tl jauhettua maustepippuria
1 kuppi vettä
3 kupillista karpaloita
1 kupillinen kuivattuja, karkeasti silputtuja viikunoita
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
Yhdistä sokeri, maustepippuri ja vesi kasarissa ja kuumenna kohtuullisella lämmöllä. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Lisää karpalot ja viikunat. Lisää lämpöä ja anna seoksen kiehua. Keit noin viisi minuuttia, kunnes karpalot alkavat poksahdella rikki.
Pienennä lämpöä ja keitä kastiketta vielä noin 20 minuuttia, kunnes se sakenee. Raasta appelsiinista kuori ja purista mehu ja lisää ne kastikkeeseen.
Tarjoa haaleana esimerkiksi kalkkunan kanssa tai jäähtyneenä juustojen kera.
MARINOIDUT PÄÄRYNÄT
2 kiinteää päärynää
1,5 dl puolimakeaa tai makeaa valkoviiniä tai vaaleaa glögiä
1,5 dl vettä
0,5 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1 rkl rosepippureita
5 mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 dl keltaisia rusinoita
1- 2 dl pähkinäsekoitusta tai kuorellisia manteleita
Kiehauta vesi, valkoviini, omenaviinietikka, sokeri ja mausteet. Kuori ja viipaloi tai lohko päärynät. Laita päärynäviipaleet ja rusinat liemeen ja hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet. Varo kypsentämästä liikaa, etteivät päärynät mene soseeksi.
Nosta kattila liedeltä ja lisää pähkinät tai mantelit. Jäähdytä päärynät ja pähkinät liemessään.
Jos annat marinoituja päärynöitä lahjaksi, nosta hedelmäviipaleita ja pähkinöitä kerroksittain kauniisiin tölkkeihin ja kaada liemi päälle.
Päärynät maistuvat jälkiruokana esimerkiksi vaniljalla maustetun mascarponejuuston kanssa tai juustojen kera. Jos tarjoat niitä juustopöydässä, valuta ensin huolella liemi pois siivilässä.
Ohjeesta tulee yksi noin 5 dl:n tölkillinen päärynäherkkua.
SINAPPILOHI
n. 600 g kirjolohta fileenä
Kypsytysliemi:
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa
Mausteliemi:
1,5 dl vettä
0,5 dl valkoista balsamicoa
1 dl sokeria
½ rkl suolaa
1,5 dl sinappia
rouhittua valkopippuria
2 rkl kuivattua rakuunaa
(tilliä)
Poista lohifileestä nahka ja leikkaa kala vinosti viipaleiksi. Kääri viipaleet rullalle ja lado uunivuokaan. Sekoita kypsytysliemen aineet ja kaada kalan päälle. Kypsennä 200 uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kala muuttuu vaaleanpunaiseksi. Anna jäähtyä.
Kaada liemi pois ja nostele kalarullat varovasti lasipurkkiin tai tarjoiluastiaan. Sekoita mausteliemen aineet ja kaada kalan päälle. Anna maustua viileässä vähintään vuorokausi. Tarjoa keitettyjen perunoiden seurana joulun kalapöydässä. Annoksesta tulee yksi noin 5 dl purkillinen.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)