Syksyn satoa purkkiin
Kotimaiset juurekset ovat ihan liian aliarvostettuja. Näin sadonkorjuuaikaan porkkanat, punajuuret, palsternakat ja lantut ovat parhaimmillaan, joten nyt niitä kannattaa käyttää monipuolisesti. Aika usein niitä nimittäin käytetään vain tietyllä tavalla: porkkanoita keitettyinä ja porkkanalaatikossa, punajuuria etikkasäilykkeinä, palsternakkaa keitoissa ja lanttuja kuutioina tai laatikossa.
Kaikista juureksista saa paljon muutakin, kun käyttää hiukan mielikuvitusta. Minä innostuin säilömään porkkanoita kirpeänmakeaan etikkaliemeen mausteiden ja sipulien kanssa. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen: kirpakoita porkkanatikkuja on jo syöty sellaisenaan liharuokien lisukkeena ja erilaisissa salaateissa. Parasta on, että porkkanasäilykettä voi tehdä pitkin syksyä. Harvalla nimittäin on nykyään kellareita ja kylmävarastoja, joihin varastoida isot määrät säilykepurnukoita.
Juuresten lisäksi myös marjoista ja hedelmistä saa monenlaisia ihanuuksia. Kotipihan luumupuu tuotti kohtalaisen sadon, josta keittelin vaniljasokerilla maustettua hilloa ja rommitujauksella ryyditettyjä luumuja. Niitä on mukava nauttia syksyn ja talven mittaan esimerkiksi jäätelön kanssa jälkiruokana.
KIRPAKAT PORKKANAT
500 g porkkanoita
2 dl vettä
2 dl valkoista balsamiviinietikkaa
1,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
5 valkosipulin kynttä
1 iso keltasipuli
3 rkl sinapinsiemeniä
3 laakerinlehteä
10 mustapippuria
muutama tupsu tuoretta rosmariinia
Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi (älä kuitenkaan liian ohuiksi). Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet.
Laita porkkanatikut kerroksittain säilykepurkkiin sipuleiden ja valkosipulien kanssa. Ripottele väliin sinapinsiemeniä ja mustapippureita. Laita tölkkiin myös laakerinlehdet ja rosmariini. Kiehauta kattilassa vesi, balsamico, suola ja sokeri. Anna jäähtyä hetki ja kaada porkkanoiden päälle tölkkiin ja sulje se. Anna maustua vähintään muutama päivä. Tarjoa lisukkeena tai käytä esimerkiksi pastasalaatin raaka-aineena.
ROMMILUUMUT
1 kg luumuja
1 dl vettä
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
500 g ruokosokeria
kanelitanko
vaniljatanko
0,5 – 1 dl tummaa rommia
Huuhdo luumut ja poista niistä kivet. Purista appelsiinista mehu ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Sekoita kattilassa mehu, kuoriraaste, vesi ja sokeri. Lientä pitäisi olla sen verran, että luumut melkein peittyvät. Lisää joukkoon kanelitanko ja vaniljatanko. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää kattilaan luumut. Anna kiehua muutama minuutti, jotta luumut hiukan pehmenevät. Älä keitä liian kauan, etteivät ne soseudu.
Nosta kattila liedeltä ja anna liemen ja luumujen jäähtyä hiukan. Nostele luumut varovasti säilykepurkkeihin. Sekoita liemeen rommi ja kaada liemi luumujen päälle. Sulje tölkit tiiviisti ja anna maustua muutaman päivän. Tarjoa jälkiruokana esimerkiksi jäätelön kanssa.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)