2/09/2014

Syksyn satoa purkkiin

Kotimaiset juurekset ovat ihan liian aliarvostettuja. Näin sadonkorjuuaikaan porkkanat, punajuuret, palsternakat ja lantut ovat parhaimmillaan, joten nyt niitä kannattaa käyttää monipuolisesti. Aika usein niitä nimittäin käytetään vain tietyllä tavalla: porkkanoita keitettyinä ja porkkanalaatikossa, punajuuria etikkasäilykkeinä, palsternakkaa keitoissa ja lanttuja kuutioina tai laatikossa.

Kaikista juureksista saa paljon muutakin, kun käyttää hiukan mielikuvitusta. Minä innostuin säilömään porkkanoita kirpeänmakeaan etikkaliemeen mausteiden ja sipulien kanssa. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen: kirpakoita porkkanatikkuja on jo syöty sellaisenaan liharuokien lisukkeena ja erilaisissa salaateissa. Parasta on, että porkkanasäilykettä voi tehdä pitkin syksyä. Harvalla nimittäin on nykyään kellareita ja kylmävarastoja, joihin varastoida isot määrät säilykepurnukoita.

Juuresten lisäksi myös marjoista ja hedelmistä saa monenlaisia ihanuuksia. Kotipihan luumupuu tuotti kohtalaisen sadon, josta keittelin vaniljasokerilla maustettua hilloa ja rommitujauksella ryyditettyjä luumuja. Niitä on mukava nauttia syksyn ja talven mittaan esimerkiksi jäätelön kanssa jälkiruokana.

KIRPAKAT PORKKANAT
500 g porkkanoita
2 dl vettä
2 dl valkoista balsamiviinietikkaa
1,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
5 valkosipulin kynttä
1 iso keltasipuli
3 rkl sinapinsiemeniä
3 laakerinlehteä
10 mustapippuria
muutama tupsu tuoretta rosmariinia

Kuori porkkanat ja leikkaa ne tikuiksi (älä kuitenkaan liian ohuiksi). Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet.
Laita porkkanatikut kerroksittain säilykepurkkiin sipuleiden ja valkosipulien kanssa. Ripottele väliin sinapinsiemeniä ja mustapippureita. Laita tölkkiin myös laakerinlehdet ja rosmariini. Kiehauta kattilassa vesi, balsamico, suola ja sokeri. Anna jäähtyä hetki ja kaada porkkanoiden päälle tölkkiin ja sulje se. Anna maustua vähintään muutama päivä. Tarjoa lisukkeena tai käytä esimerkiksi pastasalaatin raaka-aineena.

ROMMILUUMUT
1 kg luumuja
1 dl vettä
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori Konjakkiluumut
500 g ruokosokeria
kanelitanko
vaniljatanko
0,5 – 1 dl tummaa rommia

Huuhdo luumut ja poista niistä kivet. Purista appelsiinista mehu ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. Sekoita kattilassa mehu, kuoriraaste, vesi ja sokeri. Lientä pitäisi olla sen verran, että luumut melkein peittyvät. Lisää joukkoon kanelitanko ja vaniljatanko. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää kattilaan luumut. Anna kiehua muutama minuutti, jotta luumut hiukan pehmenevät. Älä keitä liian kauan, etteivät ne soseudu.
Nosta kattila liedeltä ja anna liemen ja luumujen jäähtyä hiukan. Nostele luumut varovasti säilykepurkkeihin. Sekoita liemeen rommi ja kaada liemi luumujen päälle. Sulje tölkit tiiviisti ja anna maustua muutaman päivän. Tarjoa jälkiruokana esimerkiksi jäätelön kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO