Ahdin parasta antia
Kun saa aamulla järvestä nostettuja ahvenia hienoiksi fileiksi laitettuna, mielikuvitus laukkaa täyttä vauhtia: on vaikea päättää, mihin reseptiin tarttuisi, vesi on kielellä joka tapauksessa. Parhaita ahvenfileet ovat voissa pannulla paistettuina, mutta vaihtelu virkistää ja välillä niistä voi tehdä jotain muutakin, esimerkiksi täytettyjä ahvenpihvejä.
Hyvä täyte syntyy lehtikaalista, sipulista, valkosipulista ja feta-juustosta. Ja jos pitää suolaisen ja makean yhdistelmästä, täytteeseen voi sekoittaa myös rusinoita. Tätä vinkkiä voi joku kummastella, mutta yhdistelmä on aika mainio, kunhan rusinoita ei ole liikaa. Rusinaversiota olen kokeillut myös kalkkunakääryleiden täytteenä ja ihan vaan sinällään liharuokien lisukkeena. Tämä on siis oikea monitoimitäyte.
Lehtikaalin sijaan täytteeseen käy myös tuore pinaatti, mutta suosittelen lehtikaalia, joka on mainion makuista ja erittäin terveellistä. Kaupan vihannestiskin ääressä aina joku kummastelee, mitä lehtikaalista voisi tehdä, joten tässä on nyt yksi vinkki.
Kaalinlehdistä pitää poistaa kova lehtiruoti ja itse lehti on hyvä hienontaa aika pieneksi. Pannulla haudutettaessa se tosin pehmenee mukavasti, mutta jos lehtikaalia laittaa salaattiin, pienentäminen ja ”puserteleminen” pehmittävät ja mehustavat sitä.
Koska ahven on rasvaton kala, tässä ruuassa siihen saa lisää makua valuttamalla kalojen päälle hiukan voisulaa. Täytettyjä ahvenfileitä voi tarjota perunasoseen, keitettyjen perun, tai uunijuu-resten tai salaatin kanssa. Hyvin ne maistuvat melkeinpä pelkästäänkin, korkein-taan hyvän leivän kera.
TÄYTETYT AHVENFILEET
600 ahvenfileitä
n. 150 g lehtikaalia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
50–60 g fetajuustoa (tai enemmän, jos haluat)
suolaa
valkopippuria
voisulaa
Huuhtele lehtikaali ja poista siitä kova lehtiruoti. Leikkaa pieniksi suikaleiksi.
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja hienonna ne pienehköksi silpuksi.
Kuullota lehtikaalia ja sipulia öljytilkassa paistinpannulla kunnes ne pehmenevät. Ota pannu liedeltä ja murenna täytteen sekaan fetajuusto.
Laita puolet ahvenfileistä vieri viereen laakeaan, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Valuta päälle hiukan voisulaa. Annostele fetajuusto-lehtikaalitäyte tasaiseksi kerrokseksi fileille. Asettele täytteen päälle loput ahvenfileistä.
Ahvenien päälle voi leikata myös ruohosipulia. Valuta fileiden päälle vielä tasaisesti hiukan voisulaa. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes kalat ovat kypsiä. Älä paista liikaa, etteivät ahvenet kuivu.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)