17/09/2014

Ahdin parasta antia

Kun saa aamulla järvestä nostettuja ahvenia hienoiksi fileiksi laitettuna, mielikuvitus laukkaa täyttä vauhtia: on vaikea päättää, mihin reseptiin tarttuisi, vesi on kielellä joka tapauksessa. Parhaita ahvenfileet ovat voissa pannulla paistettuina, mutta vaihtelu virkistää ja välillä niistä voi tehdä jotain muutakin, esimerkiksi täytettyjä ahvenpihvejä.

Hyvä täyte syntyy lehtikaalista, sipulista, valkosipulista ja feta-juustosta. Ja jos pitää suolaisen ja makean yhdistelmästä, täytteeseen voi sekoittaa myös rusinoita. Tätä vinkkiä voi joku kummastella, mutta yhdistelmä on aika mainio, kunhan rusinoita ei ole liikaa. Rusinaversiota olen kokeillut myös kalkkunakääryleiden täytteenä ja ihan vaan sinällään liharuokien lisukkeena. Tämä on siis oikea monitoimitäyte.
Lehtikaalin sijaan täytteeseen käy myös tuore pinaatti, mutta suosittelen lehtikaalia, joka on mainion makuista ja erittäin terveellistä. Kaupan vihannestiskin ääressä aina joku kummastelee, mitä lehtikaalista voisi tehdä, joten tässä on nyt yksi vinkki.

Täytetyt ahvenfileet 2

Kaalinlehdistä pitää poistaa kova lehtiruoti ja itse lehti on hyvä hienontaa aika pieneksi. Pannulla haudutettaessa se tosin pehmenee mukavasti, mutta jos lehtikaalia laittaa salaattiin, pienentäminen ja ”puserteleminen” pehmittävät ja mehustavat sitä.

Koska ahven on rasvaton kala, tässä ruuassa siihen saa lisää makua valuttamalla kalojen päälle hiukan voisulaa. Täytettyjä ahvenfileitä voi tarjota perunasoseen, keitettyjen perun, tai uunijuu-resten tai salaatin kanssa. Hyvin ne maistuvat melkeinpä pelkästäänkin, korkein-taan hyvän leivän kera.

Täytetyt ahvenfileet 3

TÄYTETYT AHVENFILEET
600 ahvenfileitä
n. 150 g lehtikaalia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
50–60 g fetajuustoa (tai enemmän, jos haluat)
suolaa
valkopippuria
voisulaa

Huuhtele lehtikaali ja poista siitä kova lehtiruoti. Leikkaa pieniksi suikaleiksi.
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja hienonna ne pienehköksi silpuksi.
Kuullota lehtikaalia ja sipulia öljytilkassa paistinpannulla kunnes ne pehmenevät. Ota pannu liedeltä ja murenna täytteen sekaan fetajuusto.
Laita puolet ahvenfileistä vieri viereen laakeaan, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Valuta päälle hiukan voisulaa. Annostele fetajuusto-lehtikaalitäyte tasaiseksi kerrokseksi fileille. Asettele täytteen päälle loput ahvenfileistä.
Ahvenien päälle voi leikata myös ruohosipulia. Valuta fileiden päälle vielä tasaisesti hiukan voisulaa. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes kalat ovat kypsiä. Älä paista liikaa, etteivät ahvenet kuivu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO