21/01/2015

Herkullista ja terveellistä

Nyt pitäisi olla se aika vuodesta, jolloin aloitetaan ankara jumppakuuri ja syödään terveellisesti, jotta saadaan joulusuklaat sulamaan vyötäröltä viimeistään juhannukseen mennessä. Itse en usko kovin ankaraan kieltäytymiseen kaikista herkuista, muuten menee elämä liian ankeaksi. Mutta herkutkin voivat olla terveellisiä. Yhden terveellisen ihanuuden löysin Virpi Mikkosen joulun alla ilmestyneestä Kiitos hyvää -kirjasta. Mustikkainen unelmakakku on nimensä mukaan oikea unelma: raakakakku, jossa on manteleita, pähkinöitä, mustikoita, banaania ja kookosöljyä. Ei siis lainkaan sokeria eikä gluteenia, niin kuin ei muissakaan tämän kirjan resepteissä.

Raakakakut ovat yksi tämän hetken trendeistä. En ole ollut niistä kovin innostunut, mutta Mustikkakakku_kirjanyt mieli muuttui. Virpi Mikkonen suositteleekin mustikkakakkua kaikille, jotka eivät ole ennen valmistaneet raakakakkuja. Kirja sisältää paljon muitakin houkuttelevia reseptejä. Ainut harmi on se, että raaka-aineet, esimerkiksi pähkinät, mantelit, kaakaovoi ja kookosöljy ovat melko hintavia, varsinkin kun niitä tarvitaan kirjan resepteissä aika paljon. Näitä kakkuja ei toisaalta syödä joka päivä, joten hyviin raaka-aineisiin voi hyvin satsata silloin tällöin.

Mustikkakakku, samoin kuin kirjan muutkin kakut on pääosin tehty aika pieneen vuokaan, halkaisija 17 senttiä. Itse tein kakun heti kaksinkertaisilla aineilla, jolloin se oli passeli 24 sentin vuokaan. En myöskään laittanut kookoskermavaahtoa kakun päälle, vaan tarjosin sen erikseen, sillä kaikki eivät välttämättä pidä kookoksen mausta. Virpi Mikkosen reseptejä löytyy myös hänen Vanelja-blogistaan osoitteesta http://www.vanelja.fi/

Mustikkakakku_verkko2

MUSTIKKAUNELMAKAKKU
Pohja
2 dl manteleita
1 dl hasselpähkinöitä
2 pehmeää taatelia
0,25 tl kardemummaa

Täyte
3 banaania
2 dl tuoreita mustikoita
1 tl vaniljauutetta
1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)
1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

Pinnalle
kookoskermavaahtoa ja tuoreita mustikoita

Hienonna mantelit ja pähkinät hienoksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimella. Viipaloi sekaan taatelit, lisää kardemumma ja hienonna seos tasaiseksi. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle pala leivinpaperia, jotta kakun siirtäminen on helpompaa myö-hemmin. Painele kakun pohjataikina vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.

Täyte: Sekoita banaani ja mustikat tasaiseksi massaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää mausteet ja sula kookosöljy. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjataikinan päälle ja levitä tasaiseksi. Siirrä kakku pakkaseen jähmettymään pariksi tunniksi, tai kunnes täyte on kiinteää.
Lusikoi kookoskermavaahtoa reilusti kakun päälle, ripottele pinnalle mustikoita ja tarjoile.

Mustikkakakku__verkko 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO