Appelsiini ryydittää pääsiäismenun
Ellei vielä ole aloittanut, kannattaa tehdä se nyt, nimittäin suunnitella valmiiksi pääsiäisen ruokalista. Kun on monta vapaata päivää, ehtii kokkaamiseenkin paneutua kunnolla. Lampaan- tai karitsanliha on perinteistä pääsiäisruokaa, vaikka aika moni tuntuu vierastavan varsinkin lammasta. Yleinen kommentti on, ettei sitä voi syödä, kun se maistuu villalta.
Höpöhöpö, sanon minä. Villapuheet voisi jo unohtaa. Varsinkin karitsanliha on todella herkullista ja on sääli, jos vanhat uskomukset estävät sitä syömästä.
Pääsiäispöytään moni valmistaa karitsanviulun, mutta itse pidän yhtä lailla tavallisesta paistista. Tällä kertaa ”kylvetin” luutonta karitsanpaistia ensin pari vuorokautta appelsiini-yrtti-valkosipulimarinadissa ja haudutin sen uunissa ylikypsäksi. Seurakseen karitsa sai seesamibataatteja, keitettyjä perunoita sekä päärynä-fenkolisalaattia.
Ateria aloitettiin keväänvihreällä avokadokeitolla ja päätettiin samettiseen mangovanukkaaseen.
AVOKADOKEITTO
2 salottisipulia
3 kypsää avokadoa
4 dl kasvis- tai kanalientä
1 appelsiini
2 dl kermaa
suolaa
muutama oksa tuoretta basilikaa
öljyä
Kuori ja pilko sipulit ja avokadot. Laita sipulit kattilaan ja kuullota niitä hetki öljyssä, lisää avokado ja kasvisliemi ja anna kiehahtaa muutama minuutti. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto. Purista appelsiinista mehu ja lisää keittoon kerman ja basilikanlehtien kanssa. Kuumenna uudelleen ja lisää tarvittaessa suolaa. Annostele ja koristele basilikanlehdillä.
APPELSIINIKARITSA
2–2,5 kg karitsanpaistia
marinadi:
2 appelsiinia
2 rkl balsamicoa
1 rkl lihafondia tai 2 rkl soijakastiketta
5 valkosipulinkynttä pilkottuina
tuoretta timjamia ja rosmariinia
pataan:
porkkana
juuriselleriä
pari laakerinlehteä
suolaa
kastike:
paistin liemi
1 appelsiinin mehu
suolaa (tarvittaessa)
mustapippuria
loraus portviiniä tai sherryä
Jos paisti on pakastettu, anna sen sulaa jääkaapissa kaikessa rauhassa. Puhdista paistista kal-vot ja ylimääräinen rasva Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista molemmista mehu. Riivi rosmariinin ja timjaminoksista lehdet, sekoita appelsiinimehun ja kuoriraasteen kanssa muihin marinadiaineisiin. Laita paisti muovipussiin ja kaada marinadi pussiin. Paina ilma pois pussista ja sulje se tiukasti. Anna marinoitua kylmässä vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi.
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen uuniin laittoa. Kuivaa marinadi pois ja ruskista paisti voin ja öljyn seoksessa joka puolelta. Hiero suolaa lihan pintaan. Laita paisti kannelliseen uunipataan ja kaada marinadi päälle. Lisää pataan myös kuorittu, paloiteltu porkkana, pari palaa juuriselleriä ja laakerinlehdet.
Hauduta 150-asteisessa uunissa kolme, neljä tuntia.
Nosta paisti pois padasta, kiedo folioon ja laita vielä uuniin, jotta se pysyy lämpimänä. Tee paistin liemestä kastike: soseuta liemi juureksineen ja paseeraa se siivilän läpi kattilaan. Lisää appelsiinimehu ja mausteet ja keitä hetki kokoon. Suurusta maizenalla.
Ota liha uunista ja viipaloi tarjolle.
SEESAMIBATAATIT
1 iso bataatti
seesaminsiemeniä
öljyä
suolaa
Kuori bataatti ja leikkaa se paksuhkoiksi tikuiksi. Laita bataattitikut kulhoon ja lorauta niille öljyä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja sekoittele hyvin. Levitä bataattitikut leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Mausta sormisuolalla ja tarjoa karitsanpaistin kanssa.
PÄÄRYNÄ-FENKOLISALAATTI
lehtisalaattia
1 päärynä
1 fenkoli
vihreitä oliiveja
kevätsipulia
kovaa vuohenjuustoa tai muuta voimakasta, hyvin kypsynyttä juustoa
mietoja chilihiutaleita
lehtipersiljaa
Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
½ tl hunajaa.
Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Kuori ja pilko päärynä ja leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi oliivit ja silppua kevätsipuli. Leikkaa juusto kuutioiksi. Kokoa salaattiaineet kerroksittain tarjoilu astiaan ja ripottele kerrosten väliin chilihiutaleita. Koristele persiljalla ja mausta salaatinkastikkeella.
MANGOVANUKAS
4 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
5 keltuaista
1,5 dl tuoretta mangoa soseutettuna
tuoretta minttua
appelsiininkuorisuikaleita
Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko halkaise se ja raaputa siitä siemenet ja laita ne kerma-maidon sekaan. Kiehauta, nosta kattila liedeltä ja jäähdytä liemi kädenlämpöiseksi. Poista vaniljatanko. Sekoita keltuaiset hyvin sokerin kanssa ja lisää haalea kermamaito nauhana koko ajan sekoittaen keltuaisseokseen. Kuori mango ja soseuta hedelmäliha ja sekoita myös se vanukasseokseen.
Kaada seos uuninkestäviin annosvuoniin ja kypsennä uunissa noin 40-60 minuuttia. Älä kypsen-nä liikaa, sillä vanukkaan pitää olla hyytynyt, mutta kuitenkin pehmeä.
Koristele appelsiininkuorisuikaleilla ja mintunlehdillä juuri ennen tarjoamista.
JUOMAT
Kun valmistaa kokonaisen menun alkuruokineen ja jälkiruokineen, kannattaa satsata myös ruokajuomiin. Lampaan ja karitsanlihan kumppaniksi sopivat voimakkaat, täyteläiset punaviinit. Oma valintani oli tällä kertaa italialainen Ripasso Aracione Originale 2012 (Alko tuotenumero 406937). Sen pehmeä, kevyesti mausteinen aromi on mainio pari karitsanpaistini appelsiinin ja yrttien makuyhdistelmälle.
Alkon julkaisemasta Viiniä aterialla -kirjasta löytää hyviä vinkkejä juomavalintoihin. Esimerkiksi avokadokeiton kanssa teos suosittelee vaikkapa tammetonta chardonneyta, Alsacen pinot gris´tä tai hapokkaampaampaa sauvignon blancia.
Mangovanukkaan kaveri on makea jälkiruokaviini, esimerkiksi eteläranskalainen väkevä muskatviini, italialainen vin santo tai ranskalainen makea valkoviini, muun muassa sauternes ovat hyviä kumppaneita kermaiselle vanukkaalle. Myös madeira ja makeat kuohuviinit sopivat.
2 Responses to Appelsiini ryydittää pääsiäismenun
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Ai että miten herkullisen näköisen pääannos. Lammas on suurta herkkua, samoin vuohi. Täytyy kokeilla seesamibataatteja. Olen huomannut, että bataatit valmistuu helpoiten ja nopeimmin painekattilassa.
Elli, mukavaa, että reseptini houkuttelevat. Karitsanliha on minunkin mielestäni suurta herkkua, onneksi sitä on nykyään jo aika hyvin saatavilla jopa suoraan tuottajilta. Ja seesamibataatit ovat myös mielestäni herkullisia. Kannattaa tosiaan kokeilla.
Marja-Liisa