Vaihtelua vappuruokaan
Jostain kumman syystä suomalaiseen uuteen vuoteen ja vappuun kuuluu perunasalaatti. Perintei-nen, itse tehty perunasalaatti on kyllä hyvää, mutta vaihtelu virkistää ja siksi virittelin vapuksi hernepestolla maustetun perunasalaatin.
Sen kanssa voi jokainen syödä mieleisiään lisukkeita, esimerkiksi lohipastramia. Kolmantena pyöränä tällä aterialla ovat lettupannulla paistetut pikkumunakkaat, joiden täytteenä on punaista pestoa ja mozzarellaa.
Aterian täydentää mehevä, valkosipuli-yrttivoilla täytetty, uunissa kuumennettu leipä.
VIHREÄ PERUNASALAATTI
Tee ensin hernepesto:
1, 5 pussia (á 200 g) pakasteherneitä
1 dl raastettua parmesan-juustoa
1 dl cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä
ruukku tuoretta basilikaa
1–2 valkosipulin kynttä
1,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
suolaa
Sulata herneet, mutta jätä niitä vähän koristelua varten. Soseuta herneet, basilikanlehdet, pinjan-siemenet tai pähkinät, parmesaani, öljy ja sitruunamehu sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi tahnaksi. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää tarvittaessa suolaa. Tahna saa olla aika löysää, koska sitä käytetään perunasalaatin kastikkeena. Voit ohentaa sitä sitruunamehulla tai vesitilkalla.
Perunasalaattiin:
7–8 keskikokoista, keitettyä perunaa
2 pientä omenaa
1 prk latva-artisokansydämiä suolavedessä
3–4 kevätsipulin vartta
Kuori ja kuutioi perunat ja omenat. Valuta artisokansydämet liemestä ja leikkaa neljään osaan. Pilko kevätsipuli. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita joukkoon hernepesto. Koristele herneillä, kevätsipulilla ja basilikanlehdillä.
LOHIPASTRAMI
n. 800 g lohifileetä
0,5 dl valkoista balsamicoa
0,5 dl soijakastiketta
1 rkl mietoa chilirouhetta
mustapippuria
suolaa
seesaminsiemeniä
Poista lohifileestä nahka ja leikkaa fileen keskeltä pitkulainen, selkäruodon suuntainen pala. Reunoista jäävät palat voit käyttää myöhemmin vaikka lohilaatikkoon tai keittoon.
Sekoita marinadin ainekset. Laita kala muovipussiin ja kaada sinne marinadi. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari, kolme tuntia, kääntele välillä, jotta kala saa makua joka puolelle.
Ota kala marinadista ja kuivaa huolellisesti. Paista lohipalojen jokainen pinta nopeasti kuivalla, kuumalla pannulla. Varo paistamasta liian kauan, noin 10 sekuntia per puoli riittää.
Pyörittele filee seesaminsiemenissä, jäähdytä ja kääri kelmuun. Laita pariksi jääkaappiin tai pa-kastimeen. Jos laitat pakastimeen, ota sulamaan puoli tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi ja asettele tarjolle.
PIKKUMUNAKKAAT
6 kananmunaa
0,5 dl kermaa
suolaa
mozzarellaa
punaista pestoa tai tomaattipyrettä, jossa on hiukan myös ketsuppia
rucolaa
Vatkaa kananmunat sekaisin ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Paista lettupannulla pieniä munakkaita. Anna niiden jäähtyä ja päällystä puolet munakkaista punaisella pestolla tai tomaattipyreellä sekä mozzarellaviipaleilla sekä rucolanlehdillä. Nosta kanneksi toinen pikkumunakas. Tarjoa kalan tai lihan kanssa.
VALKOSIPULILEIPÄ
vuokaleipä
voita
1-3 valkosipulin kynttä
persiljaa tai muita yrttejä
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Purista valkosipulin kynnet pehmeän voin joukkoon, sekoita sekaan myös hienonnettu persilja tai yrtit Voitele leipäviipaleet valkosipulivoilla ja kokoa takaisin leivän muotoon. Kääri leipä folioon ja laita uuniin. Anna sen kuumentua siellä rauhassa ja raota lopuksi foliota hetkeksi, niin että leipä saa rapean pinnan.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)