29/04/2015

Vaihtelua vappuruokaan

Jostain kumman syystä suomalaiseen uuteen vuoteen ja vappuun kuuluu perunasalaatti. Perintei-nen, itse tehty perunasalaatti on kyllä hyvää, mutta vaihtelu virkistää ja siksi virittelin vapuksi hernepestolla maustetun perunasalaatin.
Sen kanssa voi jokainen syödä mieleisiään lisukkeita, esimerkiksi lohipastramia. Kolmantena pyöränä tällä aterialla ovat lettupannulla paistetut pikkumunakkaat, joiden täytteenä on punaista pestoa ja mozzarellaa.
Aterian täydentää mehevä, valkosipuli-yrttivoilla täytetty, uunissa kuumennettu leipä.

VIHREÄ PERUNASALAATTI
Tee ensin hernepesto:
1, 5 pussia (á 200 g) pakasteherneitä
1 dl raastettua parmesan-juustoa
1 dl cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä
ruukku tuoretta basilikaa
1–2 valkosipulin kynttä
1,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
suolaa

Sulata herneet, mutta jätä niitä vähän koristelua varten. Soseuta herneet, basilikanlehdet, pinjan-siemenet tai pähkinät, parmesaani, öljy ja sitruunamehu sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi tahnaksi. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet ja lisää tarvittaessa suolaa. Tahna saa olla aika löysää, koska sitä käytetään perunasalaatin kastikkeena. Voit ohentaa sitä sitruunamehulla tai vesitilkalla.

Perunasalaattiin:
7–8 keskikokoista, keitettyä perunaa
2 pientä omenaa
1 prk latva-artisokansydämiä suolavedessä
3–4 kevätsipulin vartta
Kuori ja kuutioi perunat ja omenat. Valuta artisokansydämet liemestä ja leikkaa neljään osaan. Pilko kevätsipuli. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita joukkoon hernepesto. Koristele herneillä, kevätsipulilla ja basilikanlehdillä.

h_vappumenu5

LOHIPASTRAMI
n. 800 g lohifileetä
0,5 dl valkoista balsamicoa
0,5 dl soijakastiketta
1 rkl mietoa chilirouhetta
mustapippuria
suolaa
seesaminsiemeniä

Poista lohifileestä nahka ja leikkaa fileen keskeltä pitkulainen, selkäruodon suuntainen pala. Reunoista jäävät palat voit käyttää myöhemmin vaikka lohilaatikkoon tai keittoon.
Sekoita marinadin ainekset. Laita kala muovipussiin ja kaada sinne marinadi. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari, kolme tuntia, kääntele välillä, jotta kala saa makua joka puolelle.
Ota kala marinadista ja kuivaa huolellisesti. Paista lohipalojen jokainen pinta nopeasti kuivalla, kuumalla pannulla. Varo paistamasta liian kauan, noin 10 sekuntia per puoli riittää.
Pyörittele filee seesaminsiemenissä, jäähdytä ja kääri kelmuun. Laita pariksi jääkaappiin tai pa-kastimeen. Jos laitat pakastimeen, ota sulamaan puoli tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi ja asettele tarjolle.

h_vappumenu2

PIKKUMUNAKKAAT
6 kananmunaa
0,5 dl kermaa
suolaa
mozzarellaa
punaista pestoa tai tomaattipyrettä, jossa on hiukan myös ketsuppia
rucolaa
Vatkaa kananmunat sekaisin ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Paista lettupannulla pieniä munakkaita. Anna niiden jäähtyä ja päällystä puolet munakkaista punaisella pestolla tai tomaattipyreellä sekä mozzarellaviipaleilla sekä rucolanlehdillä. Nosta kanneksi toinen pikkumunakas. Tarjoa kalan tai lihan kanssa.

h_vappumenu3

VALKOSIPULILEIPÄ
vuokaleipä
voita
1-3 valkosipulin kynttä
persiljaa tai muita yrttejä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Purista valkosipulin kynnet pehmeän voin joukkoon, sekoita sekaan myös hienonnettu persilja tai yrtit Voitele leipäviipaleet valkosipulivoilla ja kokoa takaisin leivän muotoon. Kääri leipä folioon ja laita uuniin. Anna sen kuumentua siellä rauhassa ja raota lopuksi foliota hetkeksi, niin että leipä saa rapean pinnan.

h_vappumenu4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO