Omaksi ja kesävieraiden iloksi
Kesällä tehdään ruokaa, joka valmistuu nopeasti, sillä kukapa haluaisi viettää kesä-päiviä sisällä hellan ääressä. Joskus valmistelut kannattaa aloittaa jo edellisenä päivä, ainakin, jos haluaa syödä meheviksi maustuneita ja mureiksi kypsennettyjä possunribsejä. En ole laittanut ribsejä ennen, mutta kun piti kehitellä kesälehden ruokajuttuun jotakin grillattavaa, tartuin rohkeasti uuteen haasteeseen. En ole mikään grillimestari, joten pelasin varman päälle ja kypsensin ribsit edellisenä päivänä uunissa. Viimeisen silauksen ja maun ne saivat itse tehdystä barbeque-kastikkeesta ja grillauksesta.
Ribsien lisäksi kokeilin toista reseptiä, ananasmehussa marinoituja broilerinfileitä. Ja kun inspiraatio iski oikein kunnolla, oli pakko keitellä myös mango-raparperihilloa, kasata kesäinen eväsleipä ja tehdä vielä mansikkakakku jälkkäriksi. Hillo on muuten hyvä kesätuliainen, joten sitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi.
POSSUNRIBSIT
1 kg porsaan ribsejä
sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
muutama maustepippuri
lihafondia tai lihaliemikuutio
suolaa
1 tl juustokuminaa
vettä
Poista kalvo ribsien luupuolelta ja leikkaa ribsit muutaman luun paloihin. Laita ne laakeaan uunivuokaan valkosipulinkynsien ja pilkotun sipulin kanssa. Kaada vuokaan sen verran vettä, että ribsit peittyvät. Sekoita veteen mausteet ja lihafondi ja kypsennä 150-asteisessa uunissa 2–3 tuntia.
Anna lihan jäähtyä liemessään esimerkiksi yön yli. Ota ribsit liemestä ja kuivaa hyvin. Poista luun puolelta kalvot ja sivele niiden pintaan barbeque-kastiketta, joko valmista tai itse tehtyä sekä hiukan öljyä. Grillaa, kunnes ribsit ovat kullanruskeita.
Tarjoa uusien perunoiden, salaatin ja raparperi-mangohillon kanssa.
BARBEQUE-KASTIKE
1 dl ananasmehua
3 dl colaa (ei kevytlimsaa)
0,5 dl ketsuppia
pala tuoretta inkivääriä pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 sipuli viipaloituna
1 tl savupaprika- tai paprikajauhetta
muutama tippa tabascoa
suolaa
chilirouhetta
öljyä
Kuullota sipulit, valkosipuli ja inkivääri öljytilkassa, lisää ananasmehu, cola ja mausteet ja anna kiehua poreillen kunnes kastike on paksua, melkein puuromaista. Jäähdytä ja käytä lihan tai broilerin maustamiseen joko ennen grillausta tai sen jälkeen.
ANANASBROILERI
400-600 g ohuita broilerinfileitä
1 dl ananasmehua
pala tuoretta inkivääriä
2 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl curryjauhetta
suolaa
Sekoita ananasmehu ja mausteet. Kuori ja pilko pieni pala inkivääriä ja lisää marinadiin. Laita broilerinfileet laakeaan vuokaan tai muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Anna maustua muutama tunti. Ota fileet marinadista ja kuivaa hyvin. Voitele öljyllä, ripottele pinnalle suolaa ja grillaa kypsiksi. Ohuet fileet kypsyvät nopeasti. Halutessasi voit maustaa myös broilerin barbeque kastikkeella. Tarjoa lisukkeena raparperi-mangohilloa.
RAPARPERI-MANGOHILLO
n. 500 g raparperia
1 tuore mango
1 punasipuli
½-1 chili
2 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
1 limen mehu
1 dl valkoista balsamicoa
Kuori ja pilko raparperit ja mango pieniksi kuutioiksi. Silppua punasipuli. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele maltillisella lämmöllä, kunnes hillo sakenee. Jäähdytä ja tarjoa grilliruokien ja juustojen kanssa.
KESÄINEN EVÄSLEIPÄ
1 pyöreä kauraleipä
4 paprikaa
1 keskikokoinen munakoiso
2–3 palloa mozzarellaa (tai paketti halloumia)
rucolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tummaa balsamicoa
Halkaise paprikat ja poista vihreät kannat ja siemenet. Viipaloi munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita paprikanpuolikkaat vierekkäin, mutta väljästi uunivuokaan ja voitele niiden pintaan hiukan öljyä. Paahda uunin grillivastuksen alla, kunnes paprikoiden pinta mustuu. Ellei uunissa ole grilliä, paista paprikoita 200 asteessa, kunnes ne pehmenevät.
Ota paprikat uunista ja laita hetkeksi muovipussiin, niin saat niistä kuoren helposti irti.
Voitele munakoisoviipaleet öljyllä ja paista kypsiksi grillissä tai paistinpannussa.
Leikkaa kauraleivästä ensin hattu pois ja viipaloi leipä samaan tapaan kuin viipaloisit täytekakun. Sekoita kulhossa yhtä paljon oliiviöljyä ja balsamicoa ja kostuta jokainen leipäviipale niiden sekoituksella. Asettele leivälle munakoiso- ja paprikaviipaleita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Revi päälle mozzarellaa ja laita jokaiseen kerrokseen myös rucolaa.
Täytä näin koko leipä, ja laita päällimmäiseksi leivän hattu takaisin. Kääri leipä tiukasti tuorekelmuun ja folioon ja laita kylmään maustumaan ainakin muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Voit laittaa leivän päälle painon, jolloin se tiivistyy mukavasti.
Tarjoa kesäisenä eväänä, välipalana tai grilliruoan lisukkeena. Täytteitä voi vaihdella oman mielen mukaan.
MANSIKKA-AVOKADOKAKKU
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 – 4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja seulo taikinaan kevyesti sekoittaen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa 8 – 10 minuuttia.
Ripottele toiselle leivinpaperille pari ruokalusikallista sokeria. Kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.
Avokadotäyte:
4 kypsää avokadoa
4–5 limettiä (1,5 dl limemehua)
2 tl vaniljasokeria
150 g valkosuklaata
Kuori avokadot ja soseuta sauvasekoittimella. Purista limeteistä mehu (jätä 1 hedelmä koriste-luun), lisää se, sekä vaniljasokeri avokadososeeseen. Sulata valkosuklaa ja sekoita myös se täytteeseen. Jos täyte on liian kirpeää, lisää hiukan sokeria.
Kermatäyte:
3 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
tummaa suklaata rouheena
1 l tuoreita mansikoita
kostuttamiseen vaniljasokerilla maustettua maitoa
Leikkaa kääretorttulevy poikittain neljään yhtä suureen palaseen. Laita alimmainen palanen tarjoiluvadille ja kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle avokadotäytettä ja sen päälle viipaloituja mansikoita. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja levitä sille kermatäytettä, mansikoita ja suklaarouhetta. Jatka näin vielä kaksi kerrosta kunnes kakku on valmis. Jätä päällimmäiseksi kermatäytettä ja koristele kakku mansikan ja limenviipaleilla.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)