10/06/2015

Omaksi ja kesävieraiden iloksi

Kesällä tehdään ruokaa, joka valmistuu nopeasti, sillä kukapa haluaisi viettää kesä-päiviä sisällä hellan ääressä. Joskus valmistelut kannattaa aloittaa jo edellisenä päivä, ainakin, jos haluaa syödä meheviksi maustuneita ja mureiksi kypsennettyjä possunribsejä. En ole laittanut ribsejä ennen, mutta kun piti kehitellä kesälehden ruokajuttuun jotakin grillattavaa, tartuin rohkeasti uuteen haasteeseen. En ole mikään grillimestari, joten pelasin varman päälle ja kypsensin ribsit edellisenä päivänä uunissa. Viimeisen silauksen ja maun ne saivat itse tehdystä barbeque-kastikkeesta ja grillauksesta.

Ribsien lisäksi kokeilin toista reseptiä, ananasmehussa marinoituja broilerinfileitä. Ja kun inspiraatio iski oikein kunnolla, oli pakko keitellä myös mango-raparperihilloa, kasata kesäinen eväsleipä ja tehdä vielä mansikkakakku jälkkäriksi. Hillo on muuten hyvä kesätuliainen, joten sitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi.

POSSUNRIBSIT
1 kg porsaan ribsejä
sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
muutama maustepippuri
lihafondia tai lihaliemikuutio
suolaa
1 tl juustokuminaa
vettä
Poista kalvo ribsien luupuolelta ja leikkaa ribsit muutaman luun paloihin. Laita ne laakeaan uunivuokaan valkosipulinkynsien ja pilkotun sipulin kanssa. Kaada vuokaan sen verran vettä, että ribsit peittyvät. Sekoita veteen mausteet ja lihafondi ja kypsennä 150-asteisessa uunissa 2–3 tuntia.
Anna lihan jäähtyä liemessään esimerkiksi yön yli. Ota ribsit liemestä ja kuivaa hyvin. Poista luun puolelta kalvot ja sivele niiden pintaan barbeque-kastiketta, joko valmista tai itse tehtyä sekä hiukan öljyä. Grillaa, kunnes ribsit ovat kullanruskeita.
Tarjoa uusien perunoiden, salaatin ja raparperi-mangohillon kanssa.

BARBEQUE-KASTIKE
1 dl ananasmehua
3 dl colaa (ei kevytlimsaa)
0,5 dl ketsuppia
pala tuoretta inkivääriä pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 sipuli viipaloituna
1 tl savupaprika- tai paprikajauhetta
muutama tippa tabascoa
suolaa
chilirouhetta
öljyä
Kuullota sipulit, valkosipuli ja inkivääri öljytilkassa, lisää ananasmehu, cola ja mausteet ja anna kiehua poreillen kunnes kastike on paksua, melkein puuromaista. Jäähdytä ja käytä lihan tai broilerin maustamiseen joko ennen grillausta tai sen jälkeen.

ANANASBROILERI
400-600 g ohuita broilerinfileitä
1 dl ananasmehua
pala tuoretta inkivääriä
2 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl curryjauhetta
suolaa
Sekoita ananasmehu ja mausteet. Kuori ja pilko pieni pala inkivääriä ja lisää marinadiin. Laita broilerinfileet laakeaan vuokaan tai muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Anna maustua muutama tunti. Ota fileet marinadista ja kuivaa hyvin. Voitele öljyllä, ripottele pinnalle suolaa ja grillaa kypsiksi. Ohuet fileet kypsyvät nopeasti. Halutessasi voit maustaa myös broilerin barbeque kastikkeella. Tarjoa lisukkeena raparperi-mangohilloa.

RAPARPERI-MANGOHILLO h_kesäruoka4
n. 500 g raparperia
1 tuore mango
1 punasipuli
½-1 chili
2 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
1 limen mehu
1 dl valkoista balsamicoa
Kuori ja pilko raparperit ja mango pieniksi kuutioiksi. Silppua punasipuli. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele maltillisella lämmöllä, kunnes hillo sakenee. Jäähdytä ja tarjoa grilliruokien ja juustojen kanssa.

KESÄINEN EVÄSLEIPÄ  IMG_7982
1 pyöreä kauraleipä
4 paprikaa
1 keskikokoinen munakoiso
2–3 palloa mozzarellaa (tai paketti halloumia)
rucolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tummaa balsamicoa
Halkaise paprikat ja poista vihreät kannat ja siemenet. Viipaloi munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita paprikanpuolikkaat vierekkäin, mutta väljästi uunivuokaan ja voitele niiden pintaan hiukan öljyä. Paahda uunin grillivastuksen alla, kunnes paprikoiden pinta mustuu. Ellei uunissa ole grilliä, paista paprikoita 200 asteessa, kunnes ne pehmenevät.
Ota paprikat uunista ja laita hetkeksi muovipussiin, niin saat niistä kuoren helposti irti.
Voitele munakoisoviipaleet öljyllä ja paista kypsiksi grillissä tai paistinpannussa.
Leikkaa kauraleivästä ensin hattu pois ja viipaloi leipä samaan tapaan kuin viipaloisit täytekakun. Sekoita kulhossa yhtä paljon oliiviöljyä ja balsamicoa ja kostuta jokainen leipäviipale niiden sekoituksella. Asettele leivälle munakoiso- ja paprikaviipaleita ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Revi päälle mozzarellaa ja laita jokaiseen kerrokseen myös rucolaa.
Täytä näin koko leipä, ja laita päällimmäiseksi leivän hattu takaisin. Kääri leipä tiukasti tuorekelmuun ja folioon ja laita kylmään maustumaan ainakin muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Voit laittaa leivän päälle painon, jolloin se tiivistyy mukavasti.
Tarjoa kesäisenä eväänä, välipalana tai grilliruoan lisukkeena. Täytteitä voi vaihdella oman mielen mukaan.

IMG_7965

MANSIKKA-AVOKADOKAKKU
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 – 4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja seulo taikinaan kevyesti sekoittaen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa 8 – 10 minuuttia.
Ripottele toiselle leivinpaperille pari ruokalusikallista sokeria. Kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.

Avokadotäyte:
4 kypsää avokadoa
4–5 limettiä (1,5 dl limemehua)
2 tl vaniljasokeria
150 g valkosuklaata
Kuori avokadot ja soseuta sauvasekoittimella. Purista limeteistä mehu (jätä 1 hedelmä koriste-luun), lisää se, sekä vaniljasokeri avokadososeeseen. Sulata valkosuklaa ja sekoita myös se täytteeseen. Jos täyte on liian kirpeää, lisää hiukan sokeria.

Kermatäyte:
3 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
tummaa suklaata rouheena
1 l tuoreita mansikoita
kostuttamiseen vaniljasokerilla maustettua maitoa
Leikkaa kääretorttulevy poikittain neljään yhtä suureen palaseen. Laita alimmainen palanen tarjoiluvadille ja kostuta vaniljamaidolla. Levitä päälle avokadotäytettä ja sen päälle viipaloituja mansikoita. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja levitä sille kermatäytettä, mansikoita ja suklaarouhetta. Jatka näin vielä kaksi kerrosta kunnes kakku on valmis. Jätä päällimmäiseksi kermatäytettä ja koristele kakku mansikan ja limenviipaleilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO