Pihvejä ja burgereita grillissä
Tässä tuleekin nyt oikea hampurilaispläjäys. En ole aikaisemmin tehtaillut hampurilaisaterioita grillissä, joten hiukan pääsi innostus valloilleen. Itse tehdyt sämpylät, pihvit, kastikkeet ja lisukkeet ovat aivan toista kuin ketjujen hampparitarjonta. Kun panostaa hyviin raaka-aineisiin, saa hampurilaisistakin laatuaterian.
Jos haluaa säästää aikaa, voi pihvit paistaa pannulla jo etukäteen ja antaa niille vain viimeisen makusilauksen grillissä. Karitsan- tai naudanlihasta paistetun pihvin kaveriksi sopii esimerkiksi vuohenjuusto tai kuttucheddar (oma suosikkini on Kolatun Valdemar) ja savupaprikalla maustettu kastike.
Broilerihampurilaiseen uutta sävyä antavat tuoremangokastike ja broileripekoni, joka on loistava vaihtoehto tavalliselle pekonille. Olen vallan ihastunut mangoon, sekä tuoreena hedelmänä että curry-mango -kuivamausteena.
Lohihampurilaisannoksen kruunaavat avokadokastike ja jokiravunpyrstöt.
Itse tehdyistä pihveistä ja lisukkeista saa salaatin kera ilman sämpylääkin hyvän kesäisen aterian.
(Kuvausastiat: Huittisten Satulinna Muoti ja Koti)
HAMPURILAISSÄMPYLÄT
5 dl maitoa
50 g
hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl spelttijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
9–11 dl vehnäjauhoja
100 voita sulatettuna
seesaminsiemeniä
voiteluun
1 kananmuna
tilkka maitoa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa sulatettu voi ja vaivaa taikina tasaiseksi.
Kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin puoli tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa se noin 12 palaan ja pyöritä sämpylöiksi.
Anna kohota vielä puoli tuntia, voitele kananmunan ja maidon seoksessa ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista sämpylät 200 asteessa kullanruskeiksi.
JAUHELIHAPIHVIT
500 g karitsanjauhelihaa tai hyvää naudanjauhelihaa
suolaa
mustapippuria
ripaus savupaprikajauhetta
1 kananmuna
Sekoita kananmuna jauhelihaan, se auttaa pihviä pysymään grilliritilällä paremmin koossa. Muotoile jauhelihasta tasakokoiset pihvit ja nosta ne grilliin. Anna paistua rauhassa muutama minuutti ensin toiselta puolelta, käännä varovasti ja anna paistua toiseltakin puolelta.
Kun pihvit ovat paistuneet, mausta ne suolalla, mustapippurilla ja savupaprikajauheella.
Halkaise hampurilaissämpylä ja paahda puolikkaita hetki grillissä. Levitä sämpyläpohjalle paprika-chilikastiketta ja rucolaa, päälle pihvi ja pari viipaletta kuttucheddaria tai vuohenjuustoa sekä etikkaisia retiisejä. Tarjoa heti.
Lisukkeet
Kolatun Valdemar-kuttucheddaria tai vuohenjuustoa
etikkaisia retiisejä (kts. resepti)
rucolaa
Kastike
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
½ dl valmista barbeque-kastiketta
ripaus chilihiutaleita ja savupaprikajauhetta
Sekoita tuorejuusto, jogurtti ja barbeque-kastike ja mausta chilillä ja savupaprikalla oman maun mukaan.
Etikkaiset retiisit
nippu retiisejä
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
2 rkl sokeria
Viipaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita etikka, vesi ja sokeri ja kaada retiisiviipaleiden päälle. Laita pariksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Kaada retiisit siivilään ja anna etikkaveden valua pois. Tarjoa hampurilaisten lisukkeena tai salaatissa. Kannattaa tehdä heti kaksikin annosta, sillä rapeat retiisit tekevät kyllä kauppansa.
BROILERIMUREKEPIHVIT
500 g broilerin rintafileitä tai fileesuikaleita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
currya
curry-mango -mausteseosta (Santa Maria)
suolaa
1 kananmuna
1 pkt broileripekonia
sinihomejuustoa
Jauha broilerinfileet monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Lisää tuorejuusto, kananmuna ja mausteet ja pyöräytä ne sekaisin.
Muotoile broilerimassasta kostutetuin tai öljytyin käsin pihvejä ja paista ne grillin parilalla tai etukäteen paistinpannulla.
Paista myös broileripekoni rapeaksi. Halkaise sämpylät ja paahda ne grillissä
Laita toiselle sämpylänpuolikkaalle mangokastiketta, sen päälle broileripihvi, iso viipale siniho-mejuustoa ja viipaloitua punasipulia.
Lisukkeet
rapeaksi paistettua broileripekonia
sinihomejuustoa
punasipulia
Kastike
1 pieni, tuore mango
2 dl kermaviiliä
1tl kurkumaa
1 rkl mango-curry -maustetta (Santa Maria)
2 rkl sinappia
ripaus suolaa
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
LOHIMUREKEPIHVIT
n. 600 g meri- tai kirjolohta fileenä
100 g piparjuurituorejuustoa
pieni nippu ruohosipulia silputtuna
1 kananmuna
suolaa
ripaus valkopippuria
Poista lohifileestä nahka ja leikkaa se paloiksi. Jauha monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita massaan tuorejuusto, kananmuna ja mausteet ja muotoile kostutetuin käsin pihveiksi. Paista pihvit paistinpannulla tai grillin parilalla kypsiksi.
Paahda sämpylät grillissä ja laita täytteet. Voit tarjota lohihampurilaiset myös avonaisina leipinä, sämpylänpuolikkaat erikseen täytettyinä.
Lisukkeet
1 prk jokiravunpyrstöjä
Kastike:
2 kypsää avokadoa
2 rkl limetin tai sitruunan mehua
2 dl ranskankermaa
1 rkl makeaa chilikastiketta
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)