Syö särkeä, se kasvattaa järkeä
Pidän ruuanlaitosta, mutta kokkaaminen arkisin työpäivän jälkeen ei ole aina kovin innostavaa. Vaikka meitä on ruokapöydässä yleensä vain kaksi kaikkiruokaista, en silti aina tahdo keksiä, mitä tänään syötäisiin. Joskus laiskuus palkitaan ja pikaruoaksi ajatellusta suolaisesta piirakasta tuleekin melkeinpä arjen gourmeeta. Niin kävi tämän särkipiirakan kanssa. Tärkein ainesosa on nimittäin kotimaista, öljyyn säilöttyä särkeä.
Innostuin jo kesälomalla kokeilemaan tätä korpilahtelaisen Komppa-Seppälän luomutilan Järki Särki -kalasäilykettä, joka muuten keväällä valittiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi. Tittelin saaneessa säilykkeessä maun salaisuus on luomutomaateissa ja yrteissä.
Yhtä hyvää on kyllä toinenkin makuvaihtoehto, savustettu ja luomuvalkosipulilla maustettu särki. Sekä tomaattinen että savustettu päihittävät mennen tullen ulkomaiset säilykesardiinit. Toki kotimaisella tuotteella on hintaakin enemmän, mutta se on kyllä hintansa väärti. Särkipiirakkaan käy kumpi maku vaan. Yhdessä purkillisessa kalaa ei ole suuren suurta annosta, mutta koska maku on niin hyvä, pienikin määrä riittää. Tuleehan täytteeseen muitakin raaka-aineita. Jos piirakkaan haluaa runsaasti kalaa, tarvitaan kaksi purkillista särkisäilykettä. Lisukkeeksi raikasta salaattia ja niin on arki-illan kevyt ateria koossa.
Salaattiin laitoin avomaankurkkua, avokadoa, viinirypäleitä, friseesalaattia ja rucolaa sekä lorauksen hyvää öljykastiketta. Järki Särki maistuu muuten mainiolta myös sellaisenaan leivän päällä tai hienostuneemmin vaikka suolakeksien kanssa. Aika herkullinen pastakastikekin siitä syntyy. Särki on
turhaan aliarvostettu ja roskakalana pidetty, sillä se on terveellistä ja herkullista kotimaista kalaa, jota soisi enemmänkin hyödynnettävän ja jalostettavan.
SÄRKIPIIRAKKA
1,5 dl maitoa
25 g voita sulatettuna
¼ pakettia hiivaa
suolaa
2–2,5 dl dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
Täyte:
1 prk Järki Särkeä
tomaattipyreetä tai paseerattua tomaattia
kirsikkatomaatteja
mustia Kalamata-oliiveja
säilöttyjä artisokansydämiä
punasipulia viipaleina
mozzarellaraastetta
persiljaa
Ota särkipalat purkista esimerkiksi lautaselle odottamaan, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
Sulata voi ja sekoita se maitoon. Lisää hiiva ja suola jauhoihin ja sekoittele maitoseoksen jouk-koon.
Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle.
Levitä taikinan päälle tomaattipyrettä tai paseerattua tomaattia. Hienonna särkipalat haarukalla ja nostele piirakkaan. Laita kalan päälle puolitettuja kirsikkatomaatteja, oliiveja, punasipulirenkaita ja viipaloituja artisokansydämiä. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste.
Paista piirakkaa 200 asteessa, kunnes pohja ja kypsä ja juusto saanut hiukan väriä. Tarjoa salaatin kanssa.
2 Responses to Syö särkeä, se kasvattaa järkeä
Vastaa
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)
Hyvältä näyttää! Minunkin ostoskoriini hyppäsi Stockan Herkussa savustettu valkosipuli -versio. Hyvältä maistuu! Täytyypä maistaa tomaattiviritystäkin. Hyvä Suomi ja särki ?!
Hyvä Eppu, meillä on syöty jo useampi purkillinen. Sisältö on maukasta ja purkit kauniita. Olenkin säästänyt ne, niihin on mukava tehdä vaikkapa joulun kalaherkkuja.