15/09/2016

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä

Pidän ruuanlaitosta, mutta kokkaaminen arkisin työpäivän jälkeen ei ole aina kovin innostavaa. Vaikka meitä on ruokapöydässä yleensä vain kaksi kaikkiruokaista, en silti aina tahdo keksiä, mitä tänään syötäisiin. Joskus laiskuus palkitaan ja pikaruoaksi ajatellusta suolaisesta piirakasta tuleekin melkeinpä arjen gourmeeta. Niin kävi tämän särkipiirakan kanssa. Tärkein ainesosa on nimittäin kotimaista, öljyyn säilöttyä särkeä.
Innostuin jo kesälomalla kokeilemaan tätä korpilahtelaisen Komppa-Seppälän luomutilan Järki Särki -kalasäilykettä, joka muuten keväällä valittiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi. Tittelin saaneessa säilykkeessä maun salaisuus on luomutomaateissa ja yrteissä.

Yhtä hyvää on kyllä toinenkin makuvaihtoehto, savustettu ja luomuvalkosipulilla maustettu särki. Sekä tomaattinen että savustettu päihittävät mennen tullen ulkomaiset säilykesardiinit. Toki kotimaisella tuotteella on hintaakin enemmän, mutta se on kyllä hintansa väärti. Särkipiirakkaan käy kumpi maku vaan. Yhdessä purkillisessa kalaa ei ole suuren suurta annosta, mutta koska maku on niin hyvä, pienikin määrä riittää. Tuleehan täytteeseen muitakin raaka-aineita. Jos piirakkaan haluaa runsaasti kalaa, tarvitaan kaksi purkillista särkisäilykettä. Lisukkeeksi raikasta salaattia ja niin on arki-illan kevyt ateria koossa.

Salaattiin laitoin avomaankurkkua, avokadoa, viinirypäleitä, friseesalaattia ja rucolaa sekä lorauksen hyvää öljykastiketta. Järki Särki maistuu muuten mainiolta myös sellaisenaan leivän päällä tai hienostuneemmin vaikka suolakeksien kanssa. Aika herkullinen pastakastikekin siitä syntyy. Särki on

turhaan aliarvostettu ja roskakalana pidetty, sillä se on terveellistä ja herkullista kotimaista kalaa, jota soisi enemmänkin hyödynnettävän ja jalostettavan.

nfd

SÄRKIPIIRAKKA
1,5 dl maitoa
25 g voita sulatettuna
¼ pakettia hiivaa
suolaa
2–2,5 dl dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 prk Järki Särkeä
tomaattipyreetä tai paseerattua tomaattia
kirsikkatomaatteja
mustia Kalamata-oliiveja
säilöttyjä artisokansydämiä
punasipulia viipaleina
mozzarellaraastetta
persiljaa

Ota särkipalat purkista esimerkiksi lautaselle odottamaan, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
Sulata voi ja sekoita se maitoon. Lisää hiiva ja suola jauhoihin ja sekoittele maitoseoksen jouk-koon.
Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle.
Levitä taikinan päälle tomaattipyrettä tai paseerattua tomaattia. Hienonna särkipalat haarukalla ja nostele piirakkaan. Laita kalan päälle puolitettuja kirsikkatomaatteja, oliiveja, punasipulirenkaita ja viipaloituja artisokansydämiä. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste.
Paista piirakkaa 200 asteessa, kunnes pohja ja kypsä ja juusto saanut hiukan väriä. Tarjoa salaatin kanssa.

 

2 Responses to Syö särkeä, se kasvattaa järkeä

  1. Eppu says:

    Hyvältä näyttää! Minunkin ostoskoriini hyppäsi Stockan Herkussa savustettu valkosipuli -versio. Hyvältä maistuu! Täytyypä maistaa tomaattiviritystäkin. Hyvä Suomi ja särki ?!

    • Maikku says:

      Hyvä Eppu, meillä on syöty jo useampi purkillinen. Sisältö on maukasta ja purkit kauniita. Olenkin säästänyt ne, niihin on mukava tehdä vaikkapa joulun kalaherkkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO