Sirkkoja ja syksyn herkkuja
Pilkkumissa ollaan kuulkaas nyt oikein trendien aallonharjalla, sillä olen viime päivät puuhastellut hyönteisruuan parissa. Äskettäin tuli nimittäin tieto, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa niin, että meillä sallitaan ensi vuoden alusta hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena.
Aivan vielä ette siis saa marketista esimerkiksi kotisirkkoja, joista minä nyt kehittelin reseptejä. Tässä nyt kuitenkin muutama esimerkkiresepti, mitä niistä voisi kokkailla. Minun sirkkani ovat peräisin Espoosta, EntoCubelta, joka on suomalainen edelläkävijä hyönteisten konttikasvatuksessa ja kasvatuksen teknologiassa.
EntoCubesta otettiin minuun yhteyttä muutama viikko sitten ja kysyttiin, olisinko kiinnostunut kokeilemaan sirkkoja ruuanvalmistuksessa ja esittelemään kokeilun tuloksia ruokablogissani. Olin heti valmis, vaikka myönsin rehellisesti, että minulla ei ole minkäänlaista ”sirkkakokkauspätevyyttä” ei ylipäätään lainkaan kokemusta hyönteisten käytöstä ruuanlaitossa.
Sirkkojen kasvattajia ei kokemattomuuteni haitannut ja pian sain postissa paketillisen paahdettuja sirkkoja. Mielessä alkoivat heti raksuttaa ideat. EntoCuben väeltä sain myös muutaman vinkin, muun muassa sen, että koska paahdetuissa sirkoissa on hiukan pähkinäinen maku, ne sopivat hyvin esimerkiksi suklaapohjaisiin leivonnaisiin ja makeisiin herkkuihin, joissa on sokeria ja hunajaa.
Sirkkoja voi toki syödä sellaisenaankin, mutta ne voivat olla kuivia, koska paahtamisessa niistä haihtuu paljon vettä. Kun niitä lämmittää paistinpannulla öljyssä, saa makuun lisää mehevyyttä.
Näillä eväillä lähdin kehittelemään reseptejä, ja koska on syksy ja sadonkorjuuaika, halusin myös sen näkyvän sirkkaruuissa. Ensin leivoin porkkanakakun, jonka taikinaan jauhoin morttelissa sirkat hienoksi jauhoksi. Kakun päälle tein kuorrutteen kokonaisista paahdetuista sirkoista ja pähkinöistä. Tulos ei ollut lainkaan hassumpi, sillä sirkat, sokeri ja pähkinät todella sopivat hyvin yhteen.
Koska jotain suolaistakin piti kokeilla, päädyin perunapizzaan, johon laitoin myös chilillä ja valkosipulilla maustettuja sirkkoja. Niitä olisi voinut syödä sellaisenaankin vaikka kuinka paljon, niin herkullisia niistä tuli.
Uunikurpitsalle tein sirkoista, valkosipulista ja aurinkokuivatuista tomaateista lisuketta, jonka maustoin mango-curry -mausteseoksella. Syntyi mainio syysruoka, kun lisäsin mukaan vielä kirpeää fetaa.
Jälkiruuaksi tein perinteistä kaura-omenapaistosta, mutta ihan uuden twistin se sai kardemummalla maustetussa tummassa suklaassa kylevetyistä sirkoista. Kun ne jäähdytti nopeasti pakastimessa ja rouhi pieniksi palasiksi, oli kuin olisi suklaariisimuroja maistellut.
Sirkat sopivat siis varsin monenlaiseen ruuanlaittoon. Kannattaa unohtaa ennakkoluulot ja kokeilla.
PORKKANAKAKKU SIRKKA-PÄHKINÄKUORRUTUKSELLA
5 dl porkkanaraastetta
4 dl ydinspelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
3 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1,5 dl kotisirkkoja hienoksi jauhettuina
4 munaa
1 ¼ dl rypsiöljyä
Kuorrutus:
150 g pekaanipähkinöitä
1 dl paahdettuja, kokonaisia kotisirkkoja
2 rkl sitruunarypsiöljyä (tai tavallista)
1 rkl voita
4 rkl fariinisokeria
Yhdistä jauhot, jauhetut kotisirkat, leivinjauhe, kaneli ja fariinisokeri. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat ja öljy hyvin sekaisin ja lisää seokseen hienoksi raastettu porkkana. Yhdistä seos kuiviin aineisiin ja sekoita huolellisesti.
Voitele ja leivitä irtopohjavuoka esimerkiksi mantelijauhoilla tai vehnäjauhoilla ja kaada kakkutaikina vuokaan.
Rouhi kuorrutusta varten pekaanipähkinät hiukan pienemmiksi, mutta jätä osa kokonaisiksi. Koristele kakun reunat pähkinöillä, mutta jätä keskelle tilaa kuorrutteelle.
Laita kuorrutusta varten kattilaan fariinisokeri, sitruunaöljy ja voi. Kuumenna ja lisää joukkoon vielä sirkat ja anna kuorrutteen karamellisoitua. Levitä kuorrute kakun päälle.
Paista kakku kypsäksi 175 asteessa ja tarjoa kahvin kanssa.
PERUNA-SIRKKAPIZZA
2,5 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
ripaus sokeria
n. 5-6 dl hienoja spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
täyte:
5-6 keitettyä perunaa
1 iso punasipuli viipaleina
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl paprika-cashewpestoa tai punaista pestoa
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
sirkkatäyte:
2 dl paahdettuja kotisirkkoja
öljyä
3 valkosipulinkynttä
chilihiutaleita
suolaa
päälle:
parmesan-juustoraastetta
Sekoita hiiva ja sokeri hyvin kulhossa, sekoita joukkoon lämmin vesi. Lisää vähitellen jauhoja sekä suola ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen nousta kaksinkertaiseksi.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin tai kauli se ohueksi levyksi uunipellille.
Sekoita paprika-cashewpesto tuorejuustoon ja levitä se pizzataikinan päälle. Kuori perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet tuorejuuston päälle, samoin pu-nasipuliviipaleet.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää joukkoon sirkat ja mausta suolalla ja chilihiutaleilla. Anna paistua hetki. Levitä sirkat perunaviipaleille, ripottele pizzan päälle vielä rosmariinia, mustapippuria sekä parmesanraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa kunnes pizza saa väriä ja pohja on kypsä.
Tarjoa sellaisenaan tai vihannessalaatin kanssa.
UUNIKURPITSAA JA TOMAATTISIRKKOJA
(kahdelle)
1 myskikurpitsa
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa
4 valkosipulin kynttä viipaloituina
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
2 dl paahdettuja sirkkoja
1 tl mango-curry -mausteseosta tai currya
öljyä
tarjoiluun vuohenjuustoa tai feta-juustoa
persiljaa
Halkaise myskikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa viipaleiksi niin, että kuori kuitenkin jää viipaleisiin (kuorta ei kuitenkaan syödä). Levitä viipaleet uunipellille ja ripottele niiden päälle tuoretta tai kuivattua timjamia ja hiukan suolaa. Paista 200-asteessa, kunnes kurpitsa on kypsää.
Tee kurpitsaviipaleiden kypsyessä sirkkalisuke. Kuullota kattilassa tai pannulla öljyssä aurinkokokuivatun tomaatin suikaleita, valkosipuliviipaleita ja paahdettua sirkkoja. Mausta mango-curry -mausteseoksella.
Kun kurpitsa on kypsää, ota pelti uunista ja ripottele sirkkalisuke kurpitsaviipaleiden päälle. Lisää vielä vuohenjuusto- tai fetanokareita ja persiljaa ja tarjoa heti. Lisukkeeksi riittää esimerkiksi hyvä leipä.
SUKLAASIRKAT
100 g tummaa suklaata
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl paahdettuja kotisirkkoja
Sulata suklaa kattilassa tai mikroaaltouunissa, mausta kardemummalla ja vaniljasokerilla. Sekoita kokonaiset, paahdetut sirkat suklaan joukkoon. Levitä isolle lautaselle melko ohueksi kerrokseksi. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään. Rouhi veitsellä palasiksi ja tarjoa esimerkiksi omenapaistoksen ja vaniljajäätelön kanssa tai käytä muissakin jälkiruuissa oman makusi mukaan.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)