28/09/2017

Sirkkoja ja syksyn herkkuja

Pilkkumissa ollaan kuulkaas nyt oikein trendien aallonharjalla, sillä olen viime päivät puuhastellut hyönteisruuan parissa. Äskettäin tuli nimittäin tieto, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa niin, että meillä sallitaan ensi vuoden alusta hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena.
Aivan vielä ette siis saa marketista esimerkiksi kotisirkkoja, joista minä nyt kehittelin reseptejä. Tässä nyt kuitenkin muutama esimerkkiresepti, mitä niistä voisi kokkailla. Minun sirkkani ovat peräisin Espoosta, EntoCubelta, joka on suomalainen edelläkävijä hyönteisten konttikasvatuksessa ja kasvatuksen teknologiassa.
EntoCubesta otettiin minuun yhteyttä muutama viikko sitten ja kysyttiin, olisinko kiinnostunut kokeilemaan sirkkoja ruuanvalmistuksessa ja esittelemään kokeilun tuloksia ruokablogissani. Olin heti valmis, vaikka myönsin rehellisesti, että minulla ei ole minkäänlaista ”sirkkakokkauspätevyyttä” ei ylipäätään lainkaan kokemusta hyönteisten käytöstä ruuanlaitossa.

Sirkkojen kasvattajia ei kokemattomuuteni haitannut ja pian sain postissa paketillisen paahdettuja sirkkoja. Mielessä alkoivat heti raksuttaa ideat. EntoCuben väeltä sain myös muutaman vinkin, muun muassa sen, että koska paahdetuissa sirkoissa on hiukan pähkinäinen maku, ne sopivat hyvin esimerkiksi suklaapohjaisiin leivonnaisiin ja makeisiin herkkuihin, joissa on sokeria ja hunajaa.
Sirkkoja voi toki syödä sellaisenaankin, mutta ne voivat olla kuivia, koska paahtamisessa niistä haihtuu paljon vettä. Kun niitä lämmittää paistinpannulla öljyssä, saa makuun lisää mehevyyttä.

Näillä eväillä lähdin kehittelemään reseptejä, ja koska on syksy ja sadonkorjuuaika, halusin myös sen näkyvän sirkkaruuissa. Ensin leivoin porkkanakakun, jonka taikinaan jauhoin morttelissa sirkat hienoksi jauhoksi. Kakun päälle tein kuorrutteen kokonaisista paahdetuista sirkoista ja pähkinöistä. Tulos ei ollut lainkaan hassumpi, sillä sirkat, sokeri ja pähkinät todella sopivat hyvin yhteen.
Koska jotain suolaistakin piti kokeilla, päädyin perunapizzaan, johon laitoin myös chilillä ja valkosipulilla maustettuja sirkkoja. Niitä olisi voinut syödä sellaisenaankin vaikka kuinka paljon, niin herkullisia niistä tuli.
Uunikurpitsalle tein sirkoista, valkosipulista ja aurinkokuivatuista tomaateista lisuketta, jonka maustoin mango-curry -mausteseoksella. Syntyi mainio syysruoka, kun lisäsin mukaan vielä kirpeää fetaa.
Jälkiruuaksi tein perinteistä kaura-omenapaistosta, mutta ihan uuden twistin se sai kardemummalla maustetussa tummassa suklaassa kylevetyistä sirkoista. Kun ne jäähdytti nopeasti pakastimessa ja rouhi pieniksi palasiksi, oli kuin olisi suklaariisimuroja maistellut.
Sirkat sopivat siis varsin monenlaiseen ruuanlaittoon. Kannattaa unohtaa ennakkoluulot ja kokeilla.

PORKKANAKAKKU SIRKKA-PÄHKINÄKUORRUTUKSELLA
5 dl porkkanaraastetta
4 dl ydinspelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
3 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1,5 dl kotisirkkoja hienoksi jauhettuina
4 munaa
1 ¼ dl rypsiöljyä

Kuorrutus:
150 g pekaanipähkinöitä
1 dl paahdettuja, kokonaisia kotisirkkoja
2 rkl sitruunarypsiöljyä (tai tavallista)
1 rkl voita
4 rkl fariinisokeria

Yhdistä jauhot, jauhetut kotisirkat, leivinjauhe, kaneli ja fariinisokeri. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat ja öljy hyvin sekaisin ja lisää seokseen hienoksi raastettu porkkana. Yhdistä seos kuiviin aineisiin ja sekoita huolellisesti.
Voitele ja leivitä  irtopohjavuoka esimerkiksi mantelijauhoilla tai vehnäjauhoilla ja kaada kakkutaikina vuokaan.
Rouhi kuorrutusta varten pekaanipähkinät hiukan pienemmiksi, mutta jätä osa kokonaisiksi. Koristele kakun reunat pähkinöillä, mutta jätä keskelle tilaa kuorrutteelle.
Laita kuorrutusta varten kattilaan fariinisokeri, sitruunaöljy ja voi. Kuumenna ja lisää joukkoon vielä sirkat ja anna kuorrutteen karamellisoitua. Levitä kuorrute kakun päälle.
Paista kakku kypsäksi 175 asteessa ja tarjoa kahvin kanssa.

PERUNA-SIRKKAPIZZA
2,5 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
ripaus sokeria
n. 5-6 dl hienoja spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä

täyte:
5-6 keitettyä perunaa
1 iso punasipuli viipaleina
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl paprika-cashewpestoa tai punaista pestoa
rosmariinia
mustapippuria
suolaa

sirkkatäyte:
2 dl paahdettuja kotisirkkoja
öljyä
3 valkosipulinkynttä
chilihiutaleita
suolaa

päälle:
parmesan-juustoraastetta

Sekoita hiiva ja sokeri hyvin kulhossa, sekoita joukkoon lämmin vesi. Lisää vähitellen jauhoja sekä suola ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen nousta kaksinkertaiseksi.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin tai kauli se ohueksi levyksi uunipellille.
Sekoita paprika-cashewpesto tuorejuustoon ja levitä se pizzataikinan päälle. Kuori perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet tuorejuuston päälle, samoin pu-nasipuliviipaleet.
Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää joukkoon sirkat ja mausta suolalla ja chilihiutaleilla. Anna paistua hetki. Levitä sirkat perunaviipaleille, ripottele pizzan päälle vielä rosmariinia, mustapippuria sekä parmesanraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa kunnes pizza saa väriä ja pohja on kypsä.
Tarjoa sellaisenaan tai vihannessalaatin kanssa.

UUNIKURPITSAA JA TOMAATTISIRKKOJA
(kahdelle)
1 myskikurpitsa
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa
4 valkosipulin kynttä viipaloituina
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
2 dl paahdettuja sirkkoja
1 tl mango-curry -mausteseosta tai currya
öljyä
tarjoiluun vuohenjuustoa tai feta-juustoa
persiljaa

Halkaise myskikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa  viipaleiksi niin, että kuori kuitenkin jää viipaleisiin (kuorta ei kuitenkaan syödä). Levitä viipaleet uunipellille ja ripottele niiden päälle tuoretta tai kuivattua timjamia ja hiukan suolaa. Paista 200-asteessa, kunnes kurpitsa on kypsää.
Tee kurpitsaviipaleiden kypsyessä sirkkalisuke. Kuullota kattilassa tai pannulla öljyssä aurinkokokuivatun tomaatin suikaleita, valkosipuliviipaleita ja paahdettua sirkkoja. Mausta mango-curry -mausteseoksella.
Kun kurpitsa on kypsää, ota pelti uunista ja ripottele sirkkalisuke kurpitsaviipaleiden päälle. Lisää vielä vuohenjuusto- tai fetanokareita ja persiljaa ja tarjoa heti. Lisukkeeksi riittää esimerkiksi hyvä leipä.

SUKLAASIRKAT
100 g tummaa suklaata
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl paahdettuja kotisirkkoja

Sulata suklaa kattilassa tai mikroaaltouunissa, mausta kardemummalla ja vaniljasokerilla. Sekoita kokonaiset, paahdetut sirkat suklaan joukkoon. Levitä isolle lautaselle melko ohueksi kerrokseksi. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään. Rouhi veitsellä palasiksi ja tarjoa esimerkiksi omenapaistoksen ja vaniljajäätelön kanssa tai käytä muissakin jälkiruuissa oman makusi mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO