Pikkuruokaa uuteen vuoteen
Joulun herkkuja notkuvan ruokapöydän jälkeen uutta vuotta voi juhlistaa vähän yksinkertaisemmin rakentamalla tarjoilun erilaisista pikkuannoksista. Joulusta jää yleensä monenlaisia raaka-aineita, joita voi käyttää vielä uudenvuoden tarjoilussakin. Esimerkiksi saaristolaislimpun loput voi pyöritellä voileipäkakkutikkareiksi. Ne ovat muutenkin hauska vaihtoehto suolaiselle piirakalle tai voileiville.
Tässä leivän kaverina on savukinkkua, mutta sen voi vaihtaa vaikkapa kyl-mäsavustettuun loheen, jos pitää enemmän kalasta. Tai sitten voi tehdä molempia.
Jos hedelmävadilla on vielä päärynöitä, niistä saa hyviä naposteltavia kietomalla päärynälohkot ilmakuivattuun kinkkuun ja paahtamalla ne uunissa grillivastuksen alla.
Limpputikkareiden ja päärynälohkojen kanssa sopii hyvin raikas salaatti, johon voi upottaa vaikka juustonloppuja. Väriä ja kirpakkuutta salaattiin antavat granaattiomenan siemenet.
LIMPPUTIKKARIT
150 g saaristolaisleipää
n. ¼ dl maitoa
150 g savukinkkua tai kylmäsavulohta
200 g chili-paprika -tuorejuustoa (lohitikkareihin piparjuuri- tai ruohosipulituorejuustoa)
2 ruukkua persiljaa (tilliä/ruohosipulia)
1 rkl kapriksia
voimakkaan makuista juustoa raasteena
Leikkaa saaristolaisleivästä kova kuori pois ja leikkaa paloiksi. Jauha palat monitoimikoneella tai sauvasekoittimella hienoksi muruksi. Laita murut kulhoon, sekoita niihin hiukan maitoa ja anna kostua hetki. Hienonna ruukku persiljaa.
Hienonna savukinkku veitsellä hienoksi. Lisää leipärouheeseen tuorejuusto, persilja ja hienonnetut kaprikset.
Raasta juusto ja hienonna toinen ruukku persiljaa. Sekoita ne keskenään lautasella.
Tee leipäseoksesta pieniä palloja ja pyörittele pallot juusto-persiljasekoituksessa. Nosta tarjolle ja laita jokaiseen tikkariin esimerkiksi hammastikku, jolla se on helppo nostaa omalle lautaselle.
UUNIPÄÄRYNÄT
3 kypsää päärynää
150 g ilmakuivattua kinkkua
mustapippuria
Pese päärynät ja jos ne ovat pieniä, leikkaa ne pitkittäin neljään osaan, isot kuuteen.
Kiedo jokaisen päärynälohkon ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua ja paista 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla kunnes kinkku on rapeaa ja päärynät hieman pehmenneet. Ole tarkkana, ettei kinkku pala.
Asettele päärynät tarjoiluvadille ja ripsauta päälle hiukan mustapippuria. Voita tarjota ne sellai-senaan tai alkuruokana rucolasalaatin kanssa.
HEDELMÄINEN SALAATTI
salaattisekoitusta
tuoretta kurkkua
rucolaa
kotimaisia omenoita
puolikkaan granaattiomenan siemenet
voimakasta juustoa, esimerkiksi appenzelleriä tai manchegoa
Salaatinkastike
1 rkl granaattiomenan mehua
1 rkl valkoista balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
Huuhdo salaatti ja asettele kauniisti laakealle vadille rucolan kanssa. Kuori ja halkaise kurkku ja poista siemenet pikkulusikalla. Leikkaa viipaleiksi. Viipaloi myös omenat, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Nosta viipaleet salaattipedille.
Leikkaa juusto pieniksi kolmioiksi tai tikuiksi ja ripottele salaattiin. Koristele granaattiomenan siemenillä.
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille juuri ennen tarjoilua.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)