27/12/2017

Pikkuruokaa uuteen vuoteen

Joulun herkkuja notkuvan ruokapöydän jälkeen uutta vuotta voi juhlistaa vähän yksinkertaisemmin rakentamalla tarjoilun erilaisista pikkuannoksista. Joulusta jää yleensä monenlaisia raaka-aineita, joita voi käyttää vielä uudenvuoden tarjoilussakin. Esimerkiksi saaristolaislimpun loput voi pyöritellä voileipäkakkutikkareiksi. Ne ovat muutenkin hauska vaihtoehto suolaiselle piirakalle tai voileiville.
Tässä leivän kaverina on savukinkkua, mutta sen voi vaihtaa vaikkapa kyl-mäsavustettuun loheen, jos pitää enemmän kalasta. Tai sitten voi tehdä molempia.
Jos hedelmävadilla on vielä päärynöitä, niistä saa hyviä naposteltavia kietomalla päärynälohkot ilmakuivattuun kinkkuun ja paahtamalla ne uunissa grillivastuksen alla.
Limpputikkareiden ja päärynälohkojen kanssa sopii hyvin raikas salaatti, johon voi upottaa vaikka juustonloppuja. Väriä ja kirpakkuutta salaattiin antavat granaattiomenan siemenet.

LIMPPUTIKKARIT
150 g saaristolaisleipää
n. ¼ dl maitoa
150 g savukinkkua tai kylmäsavulohta
200 g chili-paprika -tuorejuustoa (lohitikkareihin piparjuuri- tai ruohosipulituorejuustoa)
2 ruukkua persiljaa (tilliä/ruohosipulia)
1 rkl kapriksia
voimakkaan makuista juustoa raasteena

Leikkaa saaristolaisleivästä kova kuori pois ja leikkaa paloiksi. Jauha palat monitoimikoneella tai sauvasekoittimella hienoksi muruksi. Laita murut kulhoon, sekoita niihin hiukan maitoa ja anna kostua hetki. Hienonna ruukku persiljaa.
Hienonna savukinkku veitsellä hienoksi. Lisää leipärouheeseen tuorejuusto, persilja ja hienonnetut kaprikset.
Raasta juusto ja hienonna toinen ruukku persiljaa. Sekoita ne keskenään lautasella.
Tee leipäseoksesta pieniä palloja ja pyörittele pallot juusto-persiljasekoituksessa. Nosta tarjolle ja laita jokaiseen tikkariin esimerkiksi hammastikku, jolla se on helppo nostaa omalle lautaselle.

UUNIPÄÄRYNÄT
3 kypsää päärynää
150 g ilmakuivattua kinkkua
mustapippuria

Pese päärynät ja jos ne ovat pieniä, leikkaa ne pitkittäin neljään osaan, isot kuuteen.
Kiedo jokaisen päärynälohkon ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua ja paista 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla kunnes kinkku on rapeaa ja päärynät hieman pehmenneet. Ole tarkkana, ettei kinkku pala.
Asettele päärynät tarjoiluvadille ja ripsauta päälle hiukan mustapippuria. Voita tarjota ne sellai-senaan tai alkuruokana rucolasalaatin kanssa.

HEDELMÄINEN SALAATTI
salaattisekoitusta
tuoretta kurkkua
rucolaa
kotimaisia omenoita
puolikkaan granaattiomenan siemenet
voimakasta juustoa, esimerkiksi appenzelleriä tai manchegoa

Salaatinkastike
1 rkl granaattiomenan mehua
1 rkl valkoista balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Huuhdo salaatti ja asettele kauniisti laakealle vadille rucolan kanssa. Kuori ja halkaise kurkku ja poista siemenet pikkulusikalla. Leikkaa viipaleiksi. Viipaloi myös omenat, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Nosta viipaleet salaattipedille.
Leikkaa juusto pieniksi kolmioiksi tai tikuiksi ja ripottele salaattiin. Koristele granaattiomenan siemenillä.
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille juuri ennen tarjoilua.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO