5/06/2018

Lohi halsteriin, perunat yrttiöljykylpyyn

Grillissä kypsennetty kala on hyvää kesäruokaa ja mikä parasta, se valmistuu helposti ja nopeasti. Suoraan hiiligrillin ritilällä paistettaessa kala helposti tarttuu kiinni ja hajoaa, mutta kun sen laittaa halsteriin, se pysyy koossa ja sitä on helpompi käsitellä.
Kun halsterin vuoraa sitruunaviipaleilla, saa lohi vielä kypsyessäänkin lisää sitruunaista aromia.
Kalan kanssa maistuvat uuden sadon tuoreet kasvikset ja vihannekset. Halstratun kalan seuraan sopii hyvin fenkolista ja porkkanasta tehnyt salaatti eli fenkolislaw. Se on hyvä vaihtoehto myös niille, joiden vatsa ei pidä perinteisestä coleslawsta, joka on valmistettu kaalista.
Ja vaikka kasvikset ovat parhaita sellaisinaan, joskus voi vaihtelun vuoksi kietoa porkkanan pe-koniin ja grillata. Sen suolainen rapeus on hyvä makupari makealle kesäporkkanalle.
Herkullisen kesäaterian herkullinen päätös on raikas mansikkajäädyke, joka maustetaan sitruunatahnalla. Jäädyke on siitä hyvä jälkiruoka, että sen voi tehdä pakastimeen jo hyvissä ajoin etukäteen.


HALSTRATTU LOHI
n. 800 g lohifileetä
4–5 sitruunaa

marinadi
1 sitruunan mehu
½ dl soijakastiketta
2 rkl valkoista balsamicoa
½ dl öljyä
3 tl hunajaa

Sekoita marinadin aineet keskenään ja kaada se marinadi laakeaan vuokaan. Nosta lohifilee marinadiin nahkapuoli ylöspäin ja anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.
Öljyä halsteri hyvin. Viipaloi sitruunat ja levitä puolet viipaleista halsterin ”pohjalle”. Kuivaa lohifileestä ylimääräinen marinadi ja puolita se tarvittaessa, niin se mahtuu paremmin halsteriin. Laita kalapalat halsteriin sitruunoiden päälle ja levitä kalan päälle loput sitruunaviipaleet.
Nosta halsteri grilliin niin, että kala tulee ensin nahkapuoli hiillokseen päin. Kääntele halsteria aina välillä, jotta kala kypsyy tasaisesti. Kannattaa olla tarkkana, ettei grillaa lohta liian kuivaksi. Grillausaika riippuu fileen paksuudesta.

YRTTIMARINADI
1 kg uusia perunoita
nippu tilliä
nippu persiljaa
1 dl oliiviöljyä
½ dl valkoista balsamicoa
2 valkosipulin kynttä
suolaa

Keitä uudet perunat kypsiksi ja valmista niiden kiehuessa yrttimarinadi. Hienonna tilli ja persilja karkeasti ja laita korkealaitaiseen astiaan tai kannuun. Kaada astiaan myös oliiviöljy ja balsamico ja soseuta sauvasekoittimella. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja mausta yrttiöljymarinadi suolalla.
Siirrä perunat tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä hiukan. Sekoita yrttiöljy vielä haaleiden perunoiden päälle ja anna maustua viileässä pari tuntia tai yön yli, jotta perunat imevät itseensä riittävästi makua.

FENKOLISLAW
3 fenkolia
2 porkkanaa
uutta sipulia
200 g kermaviiliä
3 rkl majoneesia
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Huuhtele fenkolit ja leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään kastikkeen ainekset, laita kasvikset tarjoilukulhoon ja lisää kastike niiden joukkoon hyvin sekoitellen. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran. Tarkista maku ja koristele fenkolin lehtitupsuilla.

PEKONIPORKKANAT
uusia porkkanoita
amerikanpekonia

Huuhdo porkkanat huolellisesti ja esikeitä ne napakankypsiksi.
Kiedo pekoniviipale jokaisen porkkanan päälle ja grillaa, kunnes pekoni on
rapeaa ja kypsää ja on saanut väriä.

MANSIKKAJÄÄDYKE
2 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl sitruunatahnaa (lemon curd) 
2 dl tuoreita mansikoita
1 nektariini

koristeluun
mansikoita
marenkimurua

Halkaise nektariini ja poista kivi. Soseuta nektariini ja mansikat sauvasekoittimella.
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi tomusokerin kanssa. Vatkaa myös valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vaahdota myös kerma.
Sekoita mascarpone, sitruunatahna ja mansikka-nektariinisose keskenään. Lisää joukkoon kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen.
Vuoraa noin 1,5 litran kuivakakkuvuoka tai suorakaiteen muotoinen leipävuoka kelmulla. Kaada jäädykeseos vuokaan, peitä se kelmulla ja nosta pakastimeen jäätymään. Anna jäätyä vähintään 6–8 tuntia.
Ota jäädyke huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua ja kumoa hieman pehmenneenä tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla ja marenkimurusilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO