31/03/2021

Karitsakebabia pääsiäispöytään

Pääsiäinen on jo ihan ovella, mutta onneksi olen kerrankin tehnyt pyhien ruokasuunnitelman ajoissa jo lähes valmiiksi. Jotain pitää vielä kehitellä, mutta se on selvää, että meillä syödään ainakin kalaa ja karitsaa useammallakin tavalla.

Karitsanlihan suosion lisääntyminen on iloinen asia, sillä se merkitsee sitä, että kun on menekkiä, on myös enemmän tuotantoa. Laadukasta karitsaa saa täällä ostaa suoraan tuottajalta, muutaman kilometrin päästä, Ihantolan lammastilalta. Ja ei, tämä ei ole maksettu puheenvuoro, lihat on maksettu omasta kukkarosta, mutta mielelläni mainitsen tuottajat, joilta saa erinomaista lihaa. Toki myös kaupoissa kotimaisen karitsanlihan tarjonta on ilahduttavasti lisääntynyt.

Meillä karitsanlihasuosikkeja on monta, oikeastaan jokaisesta ruhonosasta saa todella hyvää ruokaa. Pääsiäisenä moni valmistaa karitsanviulun, mutta itse pidän enemmän esimerkiksi parikyljyksistä, paahtopaisteista ja niskakiekoista. Herkullista on myös pitkään uunissa kypsennetty lapapaisti.
Tällä kertaa päätin kuitenkin poiketa totutuista kuvioista ja tehdä karitsanjauhelihasta kebabia. En ole erityisesti kebabin ystävä, mutta kun sitä nyt yhden kerran itse kokeilin, ihastuin. Idean sain Maku-lehden reseptistä, jossa kreikkalaiset gyrosrullat oli täytetty muun muassa karitsakebabilla.

Tapani mukaan muokkasin reseptin maut paremmin omaan makuun sopiviksi. Kebabissa käytetään usein juustokuminaa eli jeeraa, mutta jostain syystä se ei kuulu lempimausteisiini, joten jätin sen kokonaan pois.

Kebabin kanssa maistuvat hyvin peruna-fetapaistos sekä tietysti itse tehty kurkkutsatsiki ja hiukan tulinen tomaattikastike. Kebab kannattaa valmistaa jo vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin se ehtii kiinteytä kunnolla niin, että siitä on helppo leikata ohuen ohuita siivuja. Lämpimänä siihen ei ole hyvä kajota.

KARITSAKEBAB
n. 1 kg karitsanjauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl jauhettua mustapippuria
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua persiljaa
2-3 tl suolaa
4 rkl rypsiöljyä

Laita jauheliha, mausteet ja öljy monitoimikoneen kulhoon ja pyöritä jauhelihamassaa leikkuuterällä niin kauan, että se tiivistyy. Ellei sinulla ole monitoimikonetta, vaivaa kebabmassaa käsin, kunnes se tiivistyy.
Levitä uunipellille pala vahvaa foliota ja muotoile lihamassasta öljytyin käsin sen päälle sopivan mittainen, reilu ranteen vahvuinen pötkö. Kääri folio oikein napakasti lihan ympärille, että massa pysyy hyvin koossa. Tee esimerkiksi haarukalla foliokäärön pohjaan muutama reikä, että lihasta irtoava neste pääsee valumaan pois.
Kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, ota uunista ja anna vetäytyä puolisen tuntia.
Kun liha on täysin jäähtynyt, vuole siitä juustohöylällä terävällä veitsellä ohuita suikaleita. Minä käytin pitkää ja kapeaa lohiveistä.
Jos syöjiä on monta, levitä kebablastut uunipellille, ripottele päälle hiukan öljyä ja kuumenna 225 asteessa ennen tarjoilua. Pienempi satsi kuumenee hyvin paistinpannulla.

PERUNA-FETAPAISTOS
1 kg perunoita
sipulia ja valkosipulia maun mukaan
200 g feta-juustoa
tuoretta tai kuivattua timjamia tai rakuunaa
suolaa (tarvittaessa)
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kuori perunat ja viipaloi ne esimerkiksi juustohöylällä aivan ohuiksi siivuiksi.
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet ja hienonna tuore timjami, jos käytät sitä.
Voitele uunivuoka ja lado siihen kerroksittain perunaa, sipuleita ja murennettua fetaa. Ripottele joka kerrokselle myös timjamia, mustapippuria ja halutessasi suolaa. Valuta joka kerrokselle myös hiukan oliiviöljyä, mutta niin, ettei perunavuoka kylve öljyssä.
Peitä uunivuoka foliolla huolellisesti niin, että painat folion tiukasti kiinni perunoihin. Tee folioon veitsellä pari pientä reikää.
Paista noin 45 minuuttia – tunti, poista folio ja anna olla uunissa vielä hetki, että pinta saa vähän väriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO