Makuja Huittisista – kolmen ruokalajin sunnuntailounas
Kun minua pyydettiin suunnittelemaan Makuja Huittisista -menu, iski aikamoinen rimakauhu. On ihan eri asia puuhastella ruokia omaan ruokablogiin kuin laatia ”virallinen” nimikkomenu. Lopulta kuitenkin suostuin ja innostuin, koska oman paikkakunnan raaka-aineista riittää inspiraatiota vaikka mihin.
Menun kehittelyssä ensimmäinen vaikeus oli runsaudenpula. Täällähän viljellään ja tuotetaan vaikka mitä, muun muassa juureksia, vihanneksia, perunoita, kananmunia, karitsan-, ylämaankarjan-, possun- ja broilerinlihaa, marjoja, viljaa… Listaa voisi jatkaa vielä pitkälti.
Päätin, että paikallisen menun pitää olla sellainen, joka on helppo valmistaa, ja jonka ainekset ovat kaikkien saatavilla. Pääraaka-aineiksi valikoituivat juurekset, broileri ja puolukat.
Alkuruuan päähtinä ovat juurekset. Juurekset ovat maukasta, kevyttä ja edullista ruokaa. Usein juureksia tarjotaan pääruaan lisukkeina, mutta niitä soisi kyllä käytettävän nykyistä enemmän ja monipuolisemmin.
Pääruoka valmistetaan broilerista, sillä vaikka Huittinen tunnetaan sikapitäjänä, myös broilerinkasvatus on täällä voimissaan.
Tässä menussa ei käytetä broilerisuikaleita tai -fileitä, vaan paistileikkeitä, joissa on myös hiukan rasvaa ja siten myös enemmän makua.
Kaverikseen broileri saa lempeänmakuisen peruna-pinaattipaistoksen, jonka kruunaa makeankirpeä tomaatti-pekonihillokkeesta. Menussa on siten mukana hiukan possuakin pekonin muodossa.
Sunnuntailounaan makea päätös on kardemummalla maustettu puolukkajäätelö. Puolukka on todella terveellinen marja, jota kannattaa poimia, pakastaa ja hillota talven varalle runsaasti.
Kolmen ruokalajin menu vaatii hiukan tavallista enemmän työtä, mutta tomaatti-pekonihillokkeen ja puolukkajäätelön voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Menun reseptit on suunniteltu neljälle hengelle.
Hyvää ruokahalua!
JUUREKSIA JA SINAPPISTA RANSKANKERMAA
(alkuruoka)
3 hoikkaa porkkanaa
2 pientä punajuurta
1 pieni fenkoli pala kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punasipuli
1 dl tuoretta tilliä
3 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
öljyä
kastike:
2 prk (á 150 g) ranskankermaa 2 rkl karkeaa sinappia
1rkl hunajaa
Huuhtele kaikki juurekset ja vihannekset. Kuori sipulit ja juurekset ja leikkaa fenkolista varret ja kova keskiosa pois.
Leikkaa porkkana vinottain aivan ohuiksi siivuiksi. Halkaise punajuuret ja leikkaa myös ne ohuiksi siivuiksi, samoin sipulit ja fenkoli. Halkaise pala kesäkurpitsaa, leikkaa puolikkaat kahtia ja viipaloi.
Laita paistinpannulle öljyä ja paista ensin punajuuriviipaleet keskilämmöllä napakankypsiksi. Siirrä sivuun odottamaan, jotta punajuuri ei värjää muita kasviksia.
Huuhdo paistinpannu ja laita pannulle jälleen öljyä ja paahda siinä myös muut kasvikset napa-kankypsiksi. Lisää punajuuriviipaleet ja balsamiviinietikka ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hienonnettu tilli kasvisten joukkoon. Anna jäähtyä haaleaksi.
Sekoita ranskankermaan karkea sinappi ja hunaja. Laita lautaselle kastiketta ja kokoa kasvikset kastikkeen päälle kauniiksi annokseksi. Koristele tillillä.
SITRUUNALLA MARINOITUA KANANPOIKAA
(pääruoka)
Noin 1 kg maustamattomia kanan paistileikkeitä
suolaa
mustapippuria
marinadi:
1 sitruunan kuori raastettuna
2 ison sitruunan mehu (n. 1,5 dl)
½ dl valkoista balsamiviinietikkaa
3 rkl hunajaa
3 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia ja rosmariinia
Tee ensin marinadi. Huuhtele sitruuna lämpimällä vedellä ja kuivaa hyvin, Raasta siitä kuori ja purista sitruunoista mehu. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita sitruunamehu, valkoinen balsamiviinietikka ja hunaja.
Suolaa ja pippuroi paistileikkeet molemmin puolin ja laita ne kannelliseen uunivuokaan tai pataan. Kaada päälle marinadi. Laita paistileikkeiden päälle ja väliin muutama timjamin- ja rosmariininoksa.
Anna maustua jääkaapissa vähintään kolme tuntia. Käännä paistileikkeitä välillä, jotta ne maustuvat tasaisesti.
Ota uunivuoka huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kuin laitat sen uuniin.
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja kypsennä broileria kannen alla noin puolitoista tuntia. Ota sitten kansi pois ja anna kypsyä vielä puolisen tuntia.
Nosta paistileikkeet pois uunivuoasta, valuta niistä marinadi ja kokoa lautaselle annos peruna-pinaattipaistoksen ja tomaatti-pekonihillokkeen kanssa.
TOMAATTI-PEKONIHILLOKE
300 g kypsiä kirsikkatomaatteja
oliivi- tai rypsiöljyä
mustapippuria
1 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
100 g pekonia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Puolita kirsikkatomaatit ja levitä ne leivinpaperilla vuorattuun laa-keaan uunivuokaan. Pirskottele tomaattien päälle hiukan öljyä ja paahda niitä uunissa noin 1,5 tuntia, kunnes ne ovat hieman paahtuneet. Älä paahda liian kuiviksi.
Leikkaa pekoni aivan pieniksi paloiksi ja laita kylmälle paistinpannulle tai pinnoitettuun kasariin. Paista pekonia keskilämmöllä kunnes se on rapeaa, varo polttamasta.
Hienonna punasipuli ja valkosipuli, ja kun pekoni on paahtunut, lisää sipulit pannulle pekonin joukkoon. Lisää myös tomaatit, punaviinietikka, balsamiviinietikka ja fariinisokeri. Mausta musta-pippurilla.
Keitä seosta hiljaisella lämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes hilloke kiinteytyy hieman. Laita hilloke purkkiin ja anna jäähtyä, siirrä purkki sitten jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.
PUOLUKKAJÄÄTELÖ
2 ½ dl puolukoita
3 rkl sokeria
2 dl kermaa
1 tölkki kondensoitua maitoa
2 tl kardemummaa
Soseuta puolukat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja lisää sokeri.
Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon kondensoitu maito. Lisää seokseen puolukkasose ja sekoittele, jotta se leviää tasaisesti. Mausta jäätelömassa kardemummalla.
Ripottele joukkoon vielä kokonaisia puolukoita
Kaada jäätelö esimerkiksi pitkänmalliseen leipävuokaan ja jäädytä pakastimessa yön yli. Jäätelömassan tai osan siitä voi jäädyttää myös silikonisissa muffinivuoissa. Siten saa näppärästi yksittäisiä annoksia.
Ota jäätelö pakastimesta huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se hiukan pehmenee, Muffinivuoissa pakastettu jäätelö pehmenee nopeammin.
Tarjoa jäätelö puolukkakeiton ja paahdettujen kaurahiutaleitten kanssa.
PUOLUKKAKEITTO
2 dl puolukoita
4 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
suurustamiseen:
2 rkl vettä
1 rkl perunajauhoja
Kuumenna vesi ja lisää puolukat. Keitä, kunnes marjat vaalenevat ja siivilöi ne pois.
Kuumenna mehu uudelleen, ja lisää sokeri. Kun sokeri on sulanut, sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen puolukkamehuun.
Mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä.
PAAHDETUT KAURAHIUTALEET
1 rkl voita
1 rkl fariinisokeria
1 dl kaurahiutaleita
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)