Pannuleipiä pikkunälkään tai alkupaloiksi
Parhaita ovat sellaiset ruuat, joita voi muunnella tilanteen ja tarpeen mukaan. Sellaisia ovat esimerkiksi nämä pannuleivät, joita myös flatbreadeiksi ja lättäleiviksi kutsutaan.
Ohuiksi kaulitut leipäset paistetaan kuumalla paistinpannulla ja päälle kootaan erilaisia lisukkeita, mitä nyt milloinkin mieli tekee.
Lättäleivät sopivat hyvin myös grillikauteen, sillä niitä voi vallan mainiosti paistaa myös kaasugrillin parilalla tai hiiligrillissä grillimaton päällä. Grillissä syntyy helposti myös monenlaisia leivänpäällisiä, niin kasviksia kuin lihaakin.
Tällä kertaa paistoin leivät kuitenkin paistinpannulla ja paahdoin parsat uunissa. Parsaa pitää syödä nyt mahdollisimman paljon, kun sen sesonki on.
Hyvä peti parsoille tai vaihtoehtoisesti kesäkurpitsalle syntyy pehmoisesta, sitruunankuorella maustetusta ricottajuustosta. Annoksen kruunaa kirpeänmakea kastike, johon kipakkuutta tuo chili-seesamiöljyyn säilötty rapea valkosipuli.
Pannuleivät ovat mainiota illanistujaisten pikkuruokaa tai hyvä hiukopala esimerkiksi grillissä kypsyvää pääruokaa odotellessa. Leipiä voi käyttää myös pizzapohjina.
PANNULEIVÄT
1 dl jogurttia
1 dl vettä
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1-2 dl hiivaleipä- tai spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
Sekoita jogurtti, vesi ja hunaja. Sekoita keskenään myös jauhot, leivinjauhe ja suola.
Lisää jauhoja nesteeseen vähitellen sekoittaen. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja tasaista.
Leivo taikinasta tanko ja leikkaa sen 8-10 palaan riippuen siitä, minkä kokoisia leipiä haluat.
Kauli palaset aivan ohuiksi, soikeiksi tai pyöreiksi leiviksi ja paista kuumalla, kuivalla pannulla tai grillissä molemmin puolin.
Ravistele leivistä ylimääräiset jauhot pois ennen paistamista, sillä jauhot palavat helposti.
Leivät ovat valmiita, kun niihin ilmestyy ruskeita pilkkuja.
Laita valmiit leivät leivinliinan sisään odottamaan täyttämistä, niin ne pysyvät pehmeinä.
Parsa-ricottatäyte
2 prk (á 200 g) ricottajuustoa
1 nippu vihreää parsaa (tai 1 kesäkurpitsa)
1 sitruunan raastettu kuori
½ dl sitruunamehua
3 tl hunajaa
2 tl rapeaa valkosipulia seesamiöljyssä tai 1 rkl makeaa chilikastiketta
seesaminsiemeniä
suolahiutaleita
Huuhdo parsat ja poista niistä kova, puumainen tyvi. Levitä parsat leivinpaperilla peitetylle uunipellille, pirskottele päälle öljyä ja hiero se parsoihin huolellisesti.
Ripottele parsojen päälle seesaminsiemeniä ja hiukan suolaa. Paahda 200 asteessa 10-15 mi-nuuttia.
Parsat voi paahtaa myös grillissä.
Sillä aikaa kun parsat paahtuvat, raasta sitruunasta kuori ja sekoita se ricottajuustoon.
Tee myös kastike. Purista sitruunasta mehua, sekoita siihen hunaja ja öljyyn säilöttyä rapeaa valkosipulia tai makeaa chilikastiketta. Jos käytät rapean valkosipulin sijaan makeaa chilikastiketta, jätä hunaja pois.
Kun parsat ovat paahtuneet, täytä leivät. Levitä leiville ricottajuustoa, asettele sen päälle parsat ja valuta parsoille kastiketta.
Kesäkurpitsatäyte
1 pieni kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
kevätsipulia
öljyä
Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa se pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat viipaleiksi.
Paahda kesäkurpitsaviipaleet paistinpannulla nopeasti niin, että ne pysyvät kiinteinä ja napakoina.
Kokoa samalla tavalla kuin parsaleivät: levitä leiville ricottajuustoa, sen päälle kesäkurpitsaviipaleita. Rouhi leiville hiukan mustapippuria ja ripottele suolahiutaleita. Koristele silputulla kevätsipulilla. Valuta lopuksi päälle kastiketta.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- marraskuu 2024 (1)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)