17/05/2024

Pannuleipiä pikkunälkään tai alkupaloiksi

Parhaita ovat sellaiset ruuat, joita voi muunnella tilanteen ja tarpeen mukaan. Sellaisia ovat esimerkiksi nämä pannuleivät, joita myös flatbreadeiksi ja lättäleiviksi kutsutaan.

Ohuiksi kaulitut leipäset paistetaan kuumalla paistinpannulla ja päälle kootaan erilaisia lisukkeita, mitä nyt milloinkin mieli tekee.
Lättäleivät sopivat hyvin myös grillikauteen, sillä niitä voi vallan mainiosti paistaa myös kaasugrillin parilalla tai hiiligrillissä grillimaton päällä. Grillissä syntyy helposti myös monenlaisia leivänpäällisiä, niin kasviksia kuin lihaakin.

Tällä kertaa paistoin leivät kuitenkin paistinpannulla ja paahdoin parsat uunissa. Parsaa pitää syödä nyt mahdollisimman paljon, kun sen sesonki on.

Hyvä peti parsoille tai vaihtoehtoisesti kesäkurpitsalle syntyy pehmoisesta, sitruunankuorella maustetusta ricottajuustosta. Annoksen kruunaa kirpeänmakea kastike, johon kipakkuutta tuo chili-seesamiöljyyn säilötty rapea valkosipuli.

Pannuleivät ovat mainiota illanistujaisten pikkuruokaa tai hyvä hiukopala esimerkiksi grillissä kypsyvää pääruokaa odotellessa. Leipiä voi käyttää myös pizzapohjina.

Pannuleipien täytteeksi voi laittaa tarjolle erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen ruokailija voi koota mieleisensä annoksen.

PANNULEIVÄT
1 dl jogurttia
1 dl vettä
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1-2 dl hiivaleipä- tai spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

Sekoita jogurtti, vesi ja hunaja. Sekoita keskenään myös jauhot, leivinjauhe ja suola.
Lisää jauhoja nesteeseen vähitellen sekoittaen. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja tasaista.
Leivo taikinasta tanko ja leikkaa sen 8-10 palaan riippuen siitä, minkä kokoisia leipiä haluat.
Kauli palaset aivan ohuiksi, soikeiksi tai pyöreiksi leiviksi ja paista kuumalla, kuivalla pannulla tai grillissä molemmin puolin.
Ravistele leivistä ylimääräiset jauhot pois ennen paistamista, sillä jauhot palavat helposti.

Leivät ovat valmiita, kun niihin ilmestyy ruskeita pilkkuja.
Laita valmiit leivät leivinliinan sisään odottamaan täyttämistä, niin ne pysyvät pehmeinä.

Parsa-ricottatäyte
2 prk (á 200 g) ricottajuustoa
1 nippu vihreää parsaa (tai 1 kesäkurpitsa)
1 sitruunan raastettu kuori
½ dl sitruunamehua
3 tl hunajaa
2 tl rapeaa valkosipulia seesamiöljyssä tai 1 rkl makeaa chilikastiketta
seesaminsiemeniä
suolahiutaleita

Huuhdo parsat ja poista niistä kova, puumainen tyvi. Levitä parsat leivinpaperilla peitetylle uunipellille, pirskottele päälle öljyä ja hiero se parsoihin huolellisesti.
Ripottele parsojen päälle seesaminsiemeniä ja hiukan suolaa. Paahda 200 asteessa 10-15 mi-nuuttia.
Parsat voi paahtaa myös grillissä.
Sillä aikaa kun parsat paahtuvat, raasta sitruunasta kuori ja sekoita se ricottajuustoon.

Tee myös kastike. Purista sitruunasta mehua, sekoita siihen hunaja ja öljyyn säilöttyä rapeaa valkosipulia tai makeaa chilikastiketta. Jos käytät rapean valkosipulin sijaan makeaa chilikastiketta, jätä hunaja pois.
Kun parsat ovat paahtuneet, täytä leivät. Levitä leiville ricottajuustoa, asettele sen päälle parsat ja valuta parsoille kastiketta.

Kesäkurpitsatäyte
1 pieni kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
kevätsipulia
öljyä

Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa se pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat viipaleiksi.
Paahda kesäkurpitsaviipaleet paistinpannulla nopeasti niin, että ne pysyvät kiinteinä ja napakoina.
Kokoa samalla tavalla kuin parsaleivät: levitä leiville ricottajuustoa, sen päälle kesäkurpitsaviipaleita. Rouhi leiville hiukan mustapippuria ja ripottele suolahiutaleita. Koristele silputulla kevätsipulilla. Valuta lopuksi päälle kastiketta.

Pannuleivät ovat kypsiä, kun niihin ilmestyy paistettaessa ruskeita pilkkuja.
Hyvältä maistui pannuleivällä myös mausteinen nyhtöpeura tomaatin, mozzarellan ja basilikan kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IMG

PILKKUMI-PALSTA

Pilkkumi-ruokapalsta näki päivänvalon Lauttakylä-lehdessä maaliskuussa 2010. Pilkkumi tarkoittaa kulhoa, joten mikäs sen parempi sana kuvaamaan ruokaan liittyviä tarinoita. Nyt Pilkkumi on myös blogi, mutta jatkuu epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen Lauttakylä-lehdessä.

KIRJOITTAJA

IMG Lauttakylä-lehden emerita-päätoimittaja, kokeileva kotikokki. Innostuu kotimaisesta lähiruoasta, rakastaa myös italialaisia herkkuja. Lempimakuja sitruuna, timjami, valkosipuli ja suklaa. Kokkaa enemmän asenteella huis hais kuin tip top.

RESEPTIT

IMG

ARKISTO