Suven suloisin kakku
En oikein ole ollut kakkuihmisiä, mutta viime aikoina on tullut kokeiltua useampaakin kakkureseptiä. Eniten pidän raikkaista, marjaisista tai hedelmäisistä ja tietysti myös suklaisista kakuista.
Yksi lempikakuistani on tiramisu, jonka pohjalta on tämä raparperikakku valmistettu. Kakun ”runko” on tehty savoiardi-kekseistä, täytteenä on keksien lisäksi raparperihilloa ja mascarpone-kermavaahtoa.
Raparperihillon lisäksi täytteeseen voi viipaloida mansikoita, tai yhtä hyvin voi jättää hillon pois ja koota täytteen vain tuoreista mansikoista ja mascarponevaahdosta.
Tiramisu tehdään yleensä laakeaan vuokaan, mutta tämä kakku on vaihteeksi koottu pyöreään irtopohjavuokaan. Kakku kannattaa valmistaa jo tarjoilua edellisenä iltana, jotta täyte jämäköityy, eikä kakku hajoa leikattaessa.
Raparperikakku
(20 cm:n vuoka)
1, 5 pkt (á 200 g) Savoiardi-keksejä
keksien kostutukseen:
2 dl maitoa
3 tl vaniljasokeria
täyte:
250 g mascarponejuustoa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3,5 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
raparperihilloa
(tuoreita mansikoita)
Vatkaa mascarpone ja tuorejuusto kuohkeaksi, mausta sokerilla. Vatkaa toisessa kulhossa vispikerma kerma vaahdoksi ja yhdistä mascarponevaahtoon.
Irrota irtopohjavuoan pohja ja laita reunaosa tarjoiluvadille. Kun kokoat kakun suoraan siihen, sitä ei tarvitse enää siirrellä.
Leikkaa keksien toinen pää tasaiseksi, niin ne pysyvät paremmin pystyssä. Leikkaamalla saat myös keksireunuksesta vuokaan sopivan korkuisen. Keksit saavat olla hiukan korkeampia kuin reuna.
Sekoita vaniljasokeri maitoon ja kostuta siinä nopeasti keksien toinen puoli. Älä kostuta liikaa, että keksit pysyvät koossa. Asettele keksit tiiviisti vieri viereen vuoan reunaa vasten niin, että kupera puoli tulee reunukseen päin ja sileä, suorempi puoli jää kakun sisälle.
Kun reuna on tehty, laita kerros kostutettuja keksejä vuoan pohjalle, paloittele tarvittaessa, että saat tiiviin, tasaisen kerroksen. Levitä keksien päälle raparperihilloa ja hillon päälle mascar-ponevaahtoa ja taas keksejä, Toista kerroksia kunnes vuoka tulee täyteen. Päällimmäiseksi tulee mascarponevaahtoa, jätä viimeinen kerros kuitenkin noin pari senttiä vajaaksi keksien kärjistä.
Peitä kakku kuvulla ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua esimerkiksi syötävillä kukilla, raparperisuikaleilla tai mansikoilla, jos teet mansikkaisen kakun.
Poista vuoan reunus kakun ympäriltä ja kutsu kahvittelijat pöytään.
RAPARPERIHILLO
350 g raparperia
1 appelsiini
1 dl hienoa sokeria
1 dl hillosokeria
Huuhtele raparperit ja pilko ne kattilaan.
Pese appelsiini lämpimällä vedellä ellei se ole luomua. Raasta appelsiinista kuori ja purista mehu, (n. 1dl) ja lisää ne kattilaan.
Anna raparperien kiehua, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää sokerit ja keitä vielä noin 10 mi-nuuttia.
Anna jäähtyä hyvin, mielellään jääkaappikylmäksi.
KIRJOITTAJA
Tagit
RESEPTIT
ARKISTO
- joulukuu 2024 (1)
- marraskuu 2024 (2)
- lokakuu 2024 (2)
- syyskuu 2024 (2)
- elokuu 2024 (2)
- heinäkuu 2024 (2)
- kesäkuu 2024 (2)
- toukokuu 2024 (2)
- huhtikuu 2024 (2)
- maaliskuu 2024 (2)
- helmikuu 2024 (1)
- tammikuu 2024 (1)
- joulukuu 2023 (4)
- lokakuu 2023 (1)
- syyskuu 2023 (2)
- heinäkuu 2023 (1)
- kesäkuu 2023 (3)
- toukokuu 2023 (2)
- huhtikuu 2023 (1)
- maaliskuu 2023 (1)
- helmikuu 2023 (1)
- tammikuu 2023 (1)
- joulukuu 2022 (2)
- marraskuu 2022 (1)
- syyskuu 2022 (1)
- helmikuu 2022 (1)
- marraskuu 2021 (3)
- lokakuu 2021 (1)
- elokuu 2021 (1)
- huhtikuu 2021 (1)
- maaliskuu 2021 (1)
- marraskuu 2020 (4)
- syyskuu 2020 (2)
- elokuu 2020 (3)
- huhtikuu 2020 (2)
- maaliskuu 2020 (1)
- helmikuu 2020 (1)
- joulukuu 2019 (1)
- syyskuu 2019 (1)
- elokuu 2019 (1)
- maaliskuu 2019 (1)
- joulukuu 2018 (2)
- marraskuu 2018 (3)
- lokakuu 2018 (2)
- syyskuu 2018 (2)
- heinäkuu 2018 (2)
- kesäkuu 2018 (2)
- huhtikuu 2018 (2)
- maaliskuu 2018 (1)
- helmikuu 2018 (1)
- joulukuu 2017 (5)
- lokakuu 2017 (1)
- syyskuu 2017 (4)
- elokuu 2017 (4)
- kesäkuu 2017 (5)
- maaliskuu 2017 (1)
- helmikuu 2017 (1)
- marraskuu 2016 (4)
- syyskuu 2016 (1)
- elokuu 2016 (1)
- kesäkuu 2016 (2)
- toukokuu 2016 (1)
- huhtikuu 2016 (3)
- maaliskuu 2016 (2)
- helmikuu 2016 (1)
- tammikuu 2016 (2)
- lokakuu 2015 (1)
- syyskuu 2015 (1)
- heinäkuu 2015 (1)
- kesäkuu 2015 (1)
- toukokuu 2015 (1)
- huhtikuu 2015 (1)
- maaliskuu 2015 (2)
- tammikuu 2015 (2)
- joulukuu 2014 (1)
- marraskuu 2014 (1)
- lokakuu 2014 (3)
- syyskuu 2014 (4)
- toukokuu 2014 (1)
- huhtikuu 2014 (1)
- maaliskuu 2014 (2)
- tammikuu 2014 (2)
- joulukuu 2013 (1)
- marraskuu 2013 (1)
- lokakuu 2013 (1)
- syyskuu 2013 (1)
- elokuu 2013 (1)
- heinäkuu 2013 (1)
- kesäkuu 2013 (2)
- toukokuu 2013 (1)
- huhtikuu 2013 (2)
- helmikuu 2013 (1)
- tammikuu 2013 (2)
- joulukuu 2012 (1)
- marraskuu 2012 (1)
- lokakuu 2012 (2)
- elokuu 2012 (1)
- heinäkuu 2012 (1)
- kesäkuu 2012 (1)
- huhtikuu 2012 (3)
- maaliskuu 2012 (4)
- tammikuu 2012 (1)
- marraskuu 2011 (1)
- lokakuu 2011 (3)
- syyskuu 2011 (1)
- heinäkuu 2011 (1)
- kesäkuu 2011 (2)
- toukokuu 2011 (1)
- huhtikuu 2011 (1)
- maaliskuu 2011 (1)
- helmikuu 2011 (2)
- marraskuu 2010 (1)
- lokakuu 2010 (2)
- syyskuu 2010 (2)
- elokuu 2010 (1)
- heinäkuu 2010 (1)
- kesäkuu 2010 (2)
- huhtikuu 2010 (2)
- tammikuu 2010 (1)